Prati nas

Promo

Nagradna igra | Miriam Toews: Komplicirana dobrota

Ovaj se roman odlikuje atmosferom u kojoj se crnohumorne situacije iz svakodnevnog života isprepleću s otupljujućim osjećajem očaja izazvanog zagušljivom i rigidnom atmosferom društvene zajednice i razapetošću – naročito njezinih ženskih likova – između nastojanja da se u tu zajednicu pokušaju uklopiti i želje da slobodu potraže negdje drugdje.

Objavljeno

|

naklada ljevak
Miriam Toews: Komplicirana dobrota (Naklada Ljevak)

Otkačena proza snažno prožeta tragikomičnim elementima. Glavna junakinja Nomi Nickel jedan je od najsnažnijih i najautentičnijih fikcijskih glasova nakon junaka Lovca u žitu Holdena Caulfielda. (Globe and Mail)

Radnja romana kojeg je u hrvatskoj izdala Naklada Ljevak smještena je u menonitski gradić East Village, a narator je Nomi Nickel, znatiželjna, prkosna, ironična šesnaestogodišnjakinja, koja sanja o prilici da se druži s Lou Reedom u pravom East Villageu u New Yorku. Nomi živi sa svojim turobnim ocem, predanim i poslušnim pripadnikom menonitske vjerske zajednice. Kroz flashbackove doznajemo da je Nomina prkosna starija sestra napustila obitelj tri godine ranije, kao i Nomina majka, koja je otišla pod nerazjašnjenim okolnostima. Nomi je krajnje odana ocu i spremna je ostati uz njega pod svaku cijenu, unatoč tome što zna da je po završetku srednje škole očekuje zatupljujući posao na farmi pilića ili pak udaja za momka iz lokalne zajednice i uloga poslušne supruge. Kao i većina knjiga Miriam Toews i ovaj se roman odlikuje atmosferom u kojoj se crnohumorne situacije iz svakodnevnog života isprepleću s otupljujućim osjećajem očaja izazvanog zagušljivom i rigidnom atmosferom društvene zajednice i razapetošću – naročito njezinih ženskih likova – između nastojanja da se u tu zajednicu pokušaju uklopiti i želje da slobodu potraže negdje drugdje.

Nagrađena najprestižnijom kanadskom književnom nagradom Governor General’s Award, Komplicirana dobrota osvojila je i kritiku i publiku te se mjesecima zadržala na listama najčitanijih i najprodavanijih knjiga.

O autorici

Kanadska autorica Miriam Toews rođena je 1964. godine u menonitskom gradiću Steinbachu u Manitobi. Za svoje je romane višestruko nagrađivana, između ostalog i najuglednijom kanadskom književnom nagradom Governor General’s Award te međunarodnom nagradom IMPAC Dublin Literary Award za roman Komplicirana dobrota, te nagradama Stephen Leacock Award za roman Summer of myAmazing Luck, McNally Robinson Award za Boy of Good Breeding it

Nagradna igra

Nomi, glavni lik ovoga romana, kao junaka svoje mladosti navodi glazbenika Loua Reeda. Ako niste, lajkajte našu Facebook stranicu i na njoj u pripadajućem statusu, zaključno s petkom (10. 10. 2014.), napišite tko je bio junak vaše mladosti i zašto. U subotu ćemo između deset najzanimljivijih odgovora slučajnim odabirom odabrati kome će Naklada Ljevak na kućnu adresu dostaviti ovu knjigu. Nagrada je, nažalost, ograničena na igrače s adresom u Hrvatskoj.

Oglas

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.