Prati nas

Zdravlje

Mogu li boje liječiti?

Kromoterapija je tehnika lječenja bojama. Znanstveno je dokazano da izlaganje određenim bojama može otkloniti neke manje zdravstvene tegobe.

Objavljeno

|

Mogu li boje liječiti?
foto: BigStock

Svjetlost je, uz hranu, vodu i zrak, jedan od osnovnih preduvjeta za život. Svjetlost dolazi u različitim bojama, a također je poznato da svaki element u periodnom sustavu vibrira određenom frekvencijom boja. Tako je dominantna boja vodika crvena, kisika plava, natrij je sivi itd. Prema tome, sve što unosimo u tijelo ima svoju boju, tj.vibraciju, pa je upotreba boja u terapijske svrhe, odnosno kromoterapija, jedna od najučinkovitijih terapijskih tehnika, kaže mr.sc. Darko Jurić za portal Vaše Zdravlje.

Terapija bojama poznata je diljem svijeta te se koristi od Kine i Indije do Amerike, a takav je oblik liječenja poznat i kod nas. Novorođene bebe, primjerice, izlažu se plavoj svjetlosti ako su oboljele od žutice, a zbog svojeg rada na području liječenja svjetlom dr. Niels Ryberg Finsen nagrađen je 1903. godine Nobelovom nagradom za medicinu.

Kako djeluju određene boje?

Crvena – vitalizira stanice, potiče cirkulaciju, pomaže kod niskog krvnog tlaka, reume i anemije.

Žuta – aktivira motorički i živčani sustav, pospješuje izbacivanje otrova iz jetre, djeluje blago diuretski.

Plava – snižava povišeni krvni tlak, pomaže kod problema s plućima, astmom i ublažava kroničnu bol.

Narančasta – potiče rad štitnjače, olakšava probavu i disanje, grije, stimulira, razvedrava, pomaže kod žučnih kamenaca, hernije i upale slijepog crijeva.

Zelena – opušta, smanjuje napetost i bol, ima pozitivan učinak na jetru i žuč.

Indigo – pomaže kod zaustavljanja krvarenja, astme, kašlja i proljeva.

Ljubičasta – potiče rad slezene, smiruje živce.

Tamnoplava i crna – pozitivno djeluju na bubrege i mokraćni mjehur.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.