Prati nas

Zdravlje

Mogu li boje liječiti?

Kromoterapija je tehnika lječenja bojama. Znanstveno je dokazano da izlaganje određenim bojama može otkloniti neke manje zdravstvene tegobe.

Objavljeno

|

Mogu li boje liječiti?
foto: BigStock

Svjetlost je, uz hranu, vodu i zrak, jedan od osnovnih preduvjeta za život. Svjetlost dolazi u različitim bojama, a također je poznato da svaki element u periodnom sustavu vibrira određenom frekvencijom boja. Tako je dominantna boja vodika crvena, kisika plava, natrij je sivi itd. Prema tome, sve što unosimo u tijelo ima svoju boju, tj.vibraciju, pa je upotreba boja u terapijske svrhe, odnosno kromoterapija, jedna od najučinkovitijih terapijskih tehnika, kaže mr.sc. Darko Jurić za portal Vaše Zdravlje.

Terapija bojama poznata je diljem svijeta te se koristi od Kine i Indije do Amerike, a takav je oblik liječenja poznat i kod nas. Novorođene bebe, primjerice, izlažu se plavoj svjetlosti ako su oboljele od žutice, a zbog svojeg rada na području liječenja svjetlom dr. Niels Ryberg Finsen nagrađen je 1903. godine Nobelovom nagradom za medicinu.


Kako djeluju određene boje?

Crvena – vitalizira stanice, potiče cirkulaciju, pomaže kod niskog krvnog tlaka, reume i anemije.

Žuta – aktivira motorički i živčani sustav, pospješuje izbacivanje otrova iz jetre, djeluje blago diuretski.

Plava – snižava povišeni krvni tlak, pomaže kod problema s plućima, astmom i ublažava kroničnu bol.

Narančasta – potiče rad štitnjače, olakšava probavu i disanje, grije, stimulira, razvedrava, pomaže kod žučnih kamenaca, hernije i upale slijepog crijeva.

Zelena – opušta, smanjuje napetost i bol, ima pozitivan učinak na jetru i žuč.

Indigo – pomaže kod zaustavljanja krvarenja, astme, kašlja i proljeva.

Ljubičasta – potiče rad slezene, smiruje živce.

Tamnoplava i crna – pozitivno djeluju na bubrege i mokraćni mjehur.

.

Zdravlje

Uzimate kapsule za bolje pamćenje? Bolje prestanite!

Više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje. No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje.

Objavljeno

|

Dodaci prehrani poput vitamina ne pomažu očuvanju zdravlja mozga i zapravo predstavljaju bacanje novca, piše Guardian.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja dodataka prehrani koji bi trebali blagotvorno djelovati na memoriju i mozak općenito, od 2006. do 2015. se udvostručila te sada dosiže i do 643 milijuna dolara godišnje. Također, više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima te dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje.


No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje. “Ne postoje nikakvi dokazi koji govore u prilog tvrdnji da uzimanje dodataka prehrani pomaže pamćenju i zdravlju mozga, niti su kadri spriječiti ili odgoditi Alzheimerovu bolest”, složni su stručnjaci.

Međutim, znanstveni tim je naglasio kako manjak određenih nutrijenata poput vitamina B9 i B12, mogu biti povezani s kognitivnim problemima i funkcioniranjem mozga te da dodaci prehrani mogu pomoći osobama koje pate od manjka određenog nutrijenta. Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 20 posto osoba starijih od 60 godina pati od nedostatka vitamina B12. No stručnjaci kažu da je prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno konzultirati liječnika te da je uvijek bolje određeni nutrijent dobiti iz svježih namirnica nego iz kapsula.

Zaključak je da se zdravim ljudima ne preporučuje uzimanje dodataka prehrani kako bi se zaštitio mozak, a savjet znanstvenika mogao bi se sumirati u dvije kratke riječi: Čuvajte novac.

Istraživanje je naručilo Globalno vijeće za zdravlje mozga (Global Council on Brain Health), a analizirani su dodaci poput vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kofein, koenzim Q10 i gingko biloba. Znanstvenici su ustanovili da dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu mozgu, najčešće uopće nisu biti testirani na tako nešto, a ono malo studija koje postoje, pokazuju različite rezultate.

“Veliki je problem što se ti dodaci prehrani predstavljaju kao lijek za gubitak pamćenja i još se tvrdi da za to postoje znanstveni dokazi”, kaže profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Exeter, Linda Clare, ujedno i članica istraživačkog tima. Znanstvenici savjetuju ljudima da budu oprezni i skeptični prema tvrdnjama proizvođača. Također, upozoravaju da mnoge tablete i kapsule nisu prošle dovoljna testiranja.

No važno je naglasiti još jednu stvar: ovo je istraživanje u obzir uzelo samo utjecaj suplemenata na funkciju mozga tako da rezultati ne znače da neki dodaci prehrani možda nisu korisni za nešto drugo.

Kad je riječ o zdravlju mozga, znanstvenici opet ističu da je najbolja prevencija problema s pamćenjem zdrav život što uključuje zdravu prehranu, nepušenje, dobar san, tjelovježba, bogat društveni život i mentalna stimulacija. Britanska profesorica psihijatrije Gill Livingston kaže da je jedini zasad poznati način za prevenciju demencije kontroliranje krvnog tlaka te redovito uzimanje terapije za njegovo snižavanje.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP