Prati nas

Show

Omiljeni televizijski djedovi

Djedovi iz televizijskih serija često su najomiljeniji likovi i nijedna TV obitelj nije potpuna bez lika djeda. Oni ne paze što govore i svojim riječima beskrajno nerviraju svoje ukućane, ali jako zabavljaju publiku.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko je bio djed iz Svi vole Raymonda?
Peter Boyle (Svi vole Raymonda)

Da bi neka televizijska obitelj bila prava obitelj, neizostavan je lik djeda. Upravo su djedovi oni koji se naglas usude izgovoriti ono što drugi u obitelji samo misle, pa su zbog te iskrenosti često i najomiljeniji likovi.  Sastavili smo popis omiljenih televizijskih djedova iz popularnih TV serija.

Frank iz “Svi vole Raymonda”

Frank Barone, televizijski tata Raymonda Baronea, kojeg svi vole u istoimenoj seriji, umirovljeni je knjigovođa i veteran Korejskog rata – što obilno spominje kad god se ukaže prilika. Tvrdoglav je, nepažljiv, svadljiv – ali neodoljiv! Uz suprugu Marie čini jedan od omiljenih bračnih parova. Pod čvrstom je paskom svoje dominantne žene, no ipak spreman sasuti joj u lice sve ono što se drugi ne usude reći. Kako bilo, ne odvaja se od nje i to najviše zbog njezine kuhinje. Franka je utjelovio televizijski i filmski glumac Peter Boyle (71), najpoznatiji upravo po ulozi svadljivog djeda. Glumio je u preko 60 filmova među kojima su i naslovi popot “The Monster’s Ball”, “While You Were Sleeping” i “Dr. Dolittle”.


Abe iz “Simpsona”

Abraham Jay – Jedediah “Abe” Simpson djed je iz crtane serije “Obitelj Simpson”. Abe je Homeru tata, a Bartu, Lisi i Maggie djed. Da je upravo ovaj televizijski djed publici jedan od najdražih, dokazuje i izbor Abea za djeda u izboru “Savršena TV obitelj” kojeg je organizirao magazin Entertainment Weekly u svom tisućitom broju. Veteran je 2. svjetskog rata i bivši farmer koji sada živi u umirovljeničkom domu. Poznat je po predugačkim, često nepovezanim pričama. Lik je nazvan i djelomično nastao prema stvarnoj osobi – djedu Matta Groeninga, tvorca “Simpsonovih”. U seriji mu glas posuđuje Dan Castellaneta.

Jack Geller iz “Prijatelja”

Jack Geller tata je Monice i Rossa iz popularne televizijske serije “Prijatelji”. U seriji je djed postao tri puta i to dva puta zahvaljujući Rossu i jednom Monici. Štoviše, Monica je svog prvorođenog sina nazvala očevim imenom, Jack. Jack Geller poznat je po svojim neprimjerenim komentarima kojima nehotica izvrijeđa sve oko sebe, a nakon čega obično samo kaže: “Pa što? Samo kažem!”. Monicinog i Rossovog tatu utjelovio je TV i filmski glumac Elliott Gould (76).

Tko je bio djed iz Mućki?

Lennard Pearce, desno (Mućke)

Djed iz “Mućki”

Edward Kitchener Trotter, poznatiji jednostavno kao Djed, lik je koji se u poznatoj britanskoj humorističnoj seriji “Mućke” (“Only Fools and Horses”) pojavljivao od 1981. do 1984. Baš poput svojih unuka Dela i Rodneya, djed nikad nije uspio duže zadržati neki posao, pa se okušao kao dekorater, nažigač, dobrovoljac u Legiji stranaca, krijumčar oružja, čuvar u skladištu i slično. Djeda je tumačio britanski glumac Lennard Pearce (69), no kad je on 1984. umro, tvorci seriji ga nisu željeli zamijeniti drugim glumcem, već je i lik Djeda u seriji umro. Sprovod je prikazan u epizodi “Strained relations”. U sljedećim epizodama pojavljuje se Djedov mlađi brat Albert.

Helena Handbasket/Charles Bing iz “Prijatelja”

Kad su Monica i Chandler dobili sina, malenog Jacka, djed je postao i Chandlerov otac, transvestit umjetničkog imena Helena Handbasket, koju je sjajno odglumila Katleen Turner (60). Djed odjeven u usku, svjetlucavu večernju haljinu i s visokim potpeticama, zasigurno nije ono što očekujemo od tipičnog djeda.

Russell Huxtable iz “Cosby Showa”

Russell Huxtable otac je Cliffa Huxtablea iz serije “Cosby Show”. Sa svojom suprugom, Cliffovom mamom Annom, često dolazi Cliffu, Claire i ostatku obitelji u posjet. Russell je bio glazbenik i svirao je trombon u bandu “Jazz Caravan”. Likovi Russell i Anna nazvani su po bratu i majci tvorca serije, Billa Cosbyja. Russella Huxtablea glumio je američki kazališni, TV i filmski glumac Earle Hyman (88). Uloga Cliffovog oca u “Cosby Showu” priskrbila mu je i nominaciju za nagradu Emmy.

Jock Ewing iz “Dallasa”

John Ross “Jock” Ewing, Sr. zasigurno je najbogatiji djed s našeg popisa. Jock je teksaški naftni magnat i osnivač tvrtke Ewing Oli, zaslužne za silno bogatstvo jedne od najpopularnijih TV obitelji čiji život smo pratili osamdesetih u sapunici “Dallas”. Jock ima tri sina: Bobbyja, Garyja i zločestog J.R.-a. Jocka Ewinga u TV seriji je glumio Jim Davis (71), no kad se 1981. razbolio i umro, ulogu je preuzeo Dale Midkiff.

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP