mirogojske arkade
Zagrebačko groblje Mirogoj, foto: mojevrijeme.hr

Preminula Izolda Krmpotić (107), najstarija Hrvatica

Autor: • 06. 10. 2014. • Život1779 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Najstarija Hrvatica, Izolda Krmpotić, umrla je u 108. godini života u Ddomu za stare i nemoćne Medveščak u samom središtu metropole. Izolda je preživjela tri rata, šest država (od Austro-Ugarske monarhije preko NDH sve do današnje Hrvatske) i pri tome je postala najstarija Hrvatica u Europskoj uniji. Zadnji smo ju put vidjeli na proslavi njenog 105. rođendana.

Kako pišu 24 sata, Izolda je rođena 2. rujna 1907. godine u uglednoj obitelji u Jastrebarskom. Otac Ladislav Polak bio je gradonačelnik Jastrebarskog i uspješan bankar, a preci njezine majke Berte bili su uspješni trgovci. Podrijetlom Francuzi iz obitelji Deu, u Sloveniju su stigli za Napoleona. Izoldin djed s majčine strane iz Ljubljane je stigao u Jastrebarsko. Počeo je raditi kao trgovac, što mu je odlično išlo, pa je sagradio veliku kuću, u kojoj se danas nalazi općina. Izolda se tijekom cijelog života najradije sjećala lijepog djetinjstva i školovanja u rodnoj Jaski. Nakon završene pučke škole Izolda je stigla u Zagreb te uspješno završila djevojačku gimnaziju koja se u to vrijeme nazivala i licej. Iako je imala mogućnosti i novca, u Zagrebu nije željela ostati te se vratila u toliko voljeno Jastrebarsko.Najstarija Hrvatica

105. rođendan Izolde Krmpotić, (2012)

Tamo je upoznala i svoju veliku ljubav te budućeg supruga dr. Josipa Krmpotića, mladog pravnika koji je odrađivao pripravnički staž. Nakon vjenčanja preselili su se u Slavonski Brod, no zbog rata su se opet vratili u Jastrebarsko. Ratni vihor podario im je toliko željenu i voljenu kćer, kojoj su željeli omogućiti što veće šanse za kvalitetan život i obrazovanje. Odmah nakon završetka rata preselili su se u Zagreb gdje je sa suprugom i djetetom živjela lijepim životom. Osim putovanja, tenisa i odlazaka u kupnju, Izolda se jako voljela dotjerivati i držati do sebe, pratiti politička zbivanja, pa čak i nogomet. Suprug joj je umro 1981., a do odlaska u starački dom živjela je u malenom stanu u Šubićevoj ulici. Silnu volju za životom koja je u njoj plamtjela pronašla je i u prijateljici Zdenki Reiner (104), s kojom se družila sve do kraja života.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.