Prati nas

Aktivno starenje

Što nas o starenju može naučiti Mick Jagger?

Pazi što jedeš, vježbaj, ostavi cigarete i alkohol, ne uzimaj droge, živi zdravo – i doživjet ćeš duboku starost osjećajući se izvrsno. Da, to uglavnom tako funkcionira. No postoji nekoliko iznimki koje potvrđuju ovo pravilo.

Objavljeno

|

Ako želite živjeti dugo, dobro se osjećati i očuvati mladolik izgled, važno je da ne pijete alkohol i ne pušite, da se ne drogirate, da dovoljno spavate, da redovito vježbate, da pazite što jedete… Kako je davnih dana pjevalo Bijelo Dugme: “Mora da je strašna gnjavaža u životu, doživjeti stotu.” I jest. Doista, želite li doživjeti stotu, morat ćete se odreći poroka i početi brinuti o sebi.

No, postoji nekoliko izuzetaka koji dokazuju da puno toga leži i u vašem stavu prema starenju. Ovo su neki od ljudi koji su sve radili krivo: pili, drogirali se, tulumarili. Pa ipak, zavidimo im na mladolikosti i energiji. Nikako ne preporučujemo da slijedite njihov primjer, jer ipak s njihovim budžetom nije teško odagnati posljedice neprospavane noći. No ipak, zanimljivo je vidjeti kako teret godina podnose neke stare “party životinje”.

Koliko je alkohola popio Mick Jagger?

Mick Jagger (lijevo) i Kieth Richards (foto: rollingstones.com)

Mick Jagger, 71

Apsolutni šampion u kategoriji “radi sve krivo i dobro izgledaj” je frontmen Rolling Stonesa. Taj čovjek nema šta nije stavio u sebe, nema tuluma na kojem nije bio i nema krive i nezdrave stvari koju nije učinio svome tijelu. Pa ipak, djedica Mick ima više energije od punog razreda srednjoškolaca. Poznata je, dakako, priča da si je kompletna ekipa Rolling Stonesa nakon žestokih tuluma znala priuštiti detoksikacijski tretman nedostupan nama smrtnicima, a koji bi uključivao i kompletnu izmjenu krvi, no koliko ima istine u tome nikada nećemo doznati. Kako bilo, više desetljeća partijanja, nespavanja i uzimanja koječega, na Micku Jaggeru nije ostavilo mnogo traga.

David Bowie, 67

Jednako toliko tuluma poput Micka Jaggera u nogama ima i David Bowie. Štoviše, na brojnim su partijima, a navodno koji put i u postelji, ova dvojica bila zajedno. Ovaj rock kameleon više je puta rekao kako se dobrog dijela sedamdesetih i osamdesetih godina i ne sjeća baš najbolje, no kako i sada na pragu sedamdesete godine izgleda i zvuči odlično, možemo jedino zaključiti da je pronašao tajnu kako eliminirati posljedice burnih noći.

Deborah Harry (foto: BigStock)

Deborah Harry (foto: BigStock)

Debbie Harry, 69

Zavodljiva pjevačica grupe Blondie tulumarila je po legendarnom njujorškom klubu Studio 54, zajedno s Andyjem Warholom, Mickom Jaggerom i Jerry Hall, Grace Jones, Eltonom Johnom i ostalom ekipom. Pa ipak, danas bi joj na izgledu mogle pozavidjeti mnoge žene koje su vodile puno urednije živote. Debbie i dalje nastupa (nedavno je s grupom Blondie održala koncert i na Špancirfestu u Varaždinu), a publika redovito komentira kako pjevačica legendarne grupe i dalje pršti jednakim seksipilom.

Susan Sarandon, 68

Ova poznata glumica itekako je znala zatulumariti, a jedno je vrijeme hodala i s Davidom Bowiem, što je podatak koji govori sam za sebe. Susan je tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina bila prava party djevojka, a kako kaže, ni dan danas pojam dobrog provoda nije joj stran. No ipak, Susan se redovito nalazi na popisima dobrodržećih zrelijih dama, a nedavno je započela i romansu sa skoro 30 godina mlađim Jonatanom Bricklinom

Vivien Westwood, 73

Britanska modna kreatorica koju nazivaju i “bakom punka”, i u svojim sedamdesetima njeguje takav modni izričaj za koji ni puno mlađe dame ne bi imale hrabrosti. I danas se redovito događa da Vivian šokira publiku svojim kreacijama čime i dalje čvrsto drži titulu jedne od najkreativnijih osobnosti u modnom biznisu.

Dave Gahan (foto: BigStock)

Dave Gahan (foto: BigStock)

Dave Gahan, 52

Frontman Depeche Moda tulumario je tako žestoko da je od toga doslovno umro – bio je klinički mrtav nekoliko minuta nakon što se predozirao narkoticima, no ekipa hitne pomoći uspjela ga je oživjeti. To je Gahana natjeralo da se zamisli i okrene ploču. Danas na njegovu licu i tijelu nema nikakvih tragova neuredna života, pa na njegovim koncertima  ima jednak broj zrelijih dama kao i nekoliko desetljeća mlađih djevojaka.

Eric Clapton, 69

Mladost poznatog gitariste prohujala je u alkoholnim parama. Genijalni muzičar godinama se borio s ovisnošću o alkoholu, a kad ju je napokon pobijedio odlučio je svoje iskustvo podijeliti s drugima kako bi im pomogao da se riješe vlastitih demona. Danas Clapton izgleda bolje nego ikad, i dalje je kreativan i radi, a poznat je i po svojim humanitarnim aktivnostima.

Nick Cave, 57

“Crni vojvoda” svojevremeno je bio teški ovisnik o drogama. No devedesetih se godina sredio, odbacio nezdrave navike i počeo redovito vježbati. Također, kako je sam jednom izjavio, puno mu je pomogao rad na novoj glazbi kojemu pristupa vrlo ozbiljno u maniri pravog profesionalca. Iako među njegovom publikom ima i puno mladog svijeta, svojevremeno se požalio kako mu dođe da skoči kroz prozor kad čuje kakvu muziku slušaju njegova djeca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.