Prati nas

Zdravlje

Sve što (za sada) trebate znati o eboli

Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama i visokim temperaturama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole.
Virus živi vrlo kratko na površinama izloženima suncu ili posušenim površinama.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se prenosi ebola?
foto: BigStock

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole. Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (npr. slina, urin, izbljuvak) zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti, upozorava Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Bolest možete dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.


Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetara i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestaje raditi.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste u njih putovali, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti.

Virus ebole ne prenosi se uobičajenim kontaktom na javnim mjestima s ljudima koji ne izgledaju bolesni.

Virusom ebole ne možete se zaraziti dodirivanjem novca ili namirnica ili kupanjem u bazenu.

Virus ebole ne prenose komarci niti se prenosi zrakom poput virusa gripe.

Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama i visokim temperaturama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole.

Virus ebole živi vrlo kratko na površinama izloženima suncu ili posušenim površinama.

Duže vrijeme može opstati na odjeći ili materijalu umrljanom krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama.

Postoji rizik od prijenosa ebole kontaktom s priborom ili kontaminiranim materijalom u zdravstvenim ustanovama ako se ispravno ne provode postupci za kontrolu zaraze.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz područja u kojima je izbila zaraza ebolom

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen. Međutim, ako dobijete groznicu ili proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjivo krvarenje, jaka glavobolja) u tjednima nakon povratka iz tropskog područja, morate odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti kamo ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze bolešću poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s pacijentima koju su se oporavili od bolesti, morate odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti kamo ste putovali. Prije posjeta trebate kontaktirati s ustanovom za zdravstvenu zaštitu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno zaštitilo prije vašeg prijema.

Ukupna smrtnost od ebole dosad iznosi 51 posto, s time da je ona 41 posto u Sijera Leoneu a 66 posto u Gvineji, priopćila je u rujnu Svjetska zdravstvena organizacija.

Ebola je prvi put uočena 1976. godine kada se pojavila u Zairu (današnji DR Kongo) i Južnom Sudanu. Otada se virus pojavio oko 20 puta, ali obično u ruralnim naseljima te se nije uspio proširiti.

Ministarstvo zdravstva Liberije je objavilo da su žene te koje češće umiru od ebole, čine  više od 75% umrlih.  Razlog je taj što žene tradicionalno njeguju bolesne u obitelji.

Širenju ebole kao nikada ranije pogoduje globalna prometna povezanost, prvenstveno zrakoplovima.

Postoji pet sojeva virusa, od kojih je najsmrtnosniji soj Zair koji se prvi pojavio 1976. godine. Uzročnik aktualne epidemije je soj ebole vrlo srodan soju Zair.

Liječenje

Oporavak od ebole traje nekoliko tjedana. Prema dostupnim informacijama, ako zaražena osoba preživi dva tjedna nakon izbijanja simptoma, ima velike izglede za potpuno izlječenje. Obzirom da ne postoji cjepivo ili lijek, bolest se liječi simptomski.

.

Zdravlje

Koronastatistike: Kolike su šanse za preživljavanje na respiratoru?

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Imamo 5 ljudi između 35 – 45 godina na respiratoru, teško su bolesni. Ne smijemo se igrati. U ratu smo svi sjedili zatvoreni mjesecima. Zar ne možemo sada u komforu svog doma, sa svim onim što imamo, izdržati jedno vrijeme?” izjavila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Frab Mihaljević” Alemka Markotić.

“Bolesnici na respiratorima su ovisni o aparatima, njihov život, nažalost, ovisi o koncu, ovisi o njihovom imunološkom sustavu, o kondiciji, o različitim bolestima, puno je veći rizik da ti bolesnici završe loše, naročito oni koji imaju neke kronične bolesti ili su pretili imaju šećer, visoki tlak”, objasnila je Markotić sinoć na HRT-u.


Većina pacijenata koji završe na respiratorima, javlja istovremeno NPR, neće preživjeti. A mnogi koji će živjeti, ne mogu se skinuti s aparata za disanje. Pokazuje to nekoliko manjih istraživanja provednih u Sjedinjenim Državama, Kini i Europi.

“Jako brine podatak da puno pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju ne izađe iz bolnice”, kazala je za NPR Tiffany Osborn, specijalistica za intenzivnu njegu sa Sveučilišta Washington. To potvrđuje i Negin Hajizadeh, specijalist pulmološke intenzivne njege: “Imali smo nekoliko pacijenta u Northwell bolnicama koje smo skinuli s respiratora, ali većinu ne možemo skinuti.”

Najveće istraživanje o mortalititu pacijenata zaraženih koronavirusom spojenih na respiratore dolazi iz ustanove “Intensive Care National Audit & Research Centre” u Londonu. Ono pokazuje da je od 98 pacijenta na respiratoru samo 33 otpušteno živo. Brojke koje dolaze iz kineskog Wuhana još su gore; samo su tri od 22 osobe na respiratoru preživjele. Analiza iz Washingtona pokazuje da je od 18 pacijenata koji su stavljeni na respirator, njih devet preživjelo, no samo ih šestero može samostalno disati.

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje. “Ne znamo od kakve će pomoći biti respiratori”, kaže Osborn. “Oni mogu pomoći da kratkotrajno pacijenta održimo na životu, nismo sigurno da je to moguće na dugo vrijeme.”

Podsjetimo, i Alemka Markotić je ispravila svoja očekivanja o trajanju mehaničke ventilacije pacijenata koji boluju od COVID-19. Ranije je tvrdila da će ona trajati od 7 do 10 dana, no stečeno iskustvo pokazuje drugačije. “Dosadašnja iskustva pokazuju da se može očekivati da će teži slučajevi provesti dva do tri tjedna na respiratoru”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Hrvatska je s jučerašnjim danom imala 35 pacijenata spojenih na respiratore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP