Prati nas

Zdravlje

Sve što (za sada) trebate znati o eboli

Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama i visokim temperaturama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole.
Virus živi vrlo kratko na površinama izloženima suncu ili posušenim površinama.

Objavljeno

|

Kako se prenosi ebola?
foto: BigStock

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole. Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (npr. slina, urin, izbljuvak) zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti, upozorava Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Bolest možete dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.


Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetara i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestaje raditi.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste u njih putovali, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti.

Virus ebole ne prenosi se uobičajenim kontaktom na javnim mjestima s ljudima koji ne izgledaju bolesni.

Virusom ebole ne možete se zaraziti dodirivanjem novca ili namirnica ili kupanjem u bazenu.

Virus ebole ne prenose komarci niti se prenosi zrakom poput virusa gripe.

Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama i visokim temperaturama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole.

Virus ebole živi vrlo kratko na površinama izloženima suncu ili posušenim površinama.

Duže vrijeme može opstati na odjeći ili materijalu umrljanom krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama.

Postoji rizik od prijenosa ebole kontaktom s priborom ili kontaminiranim materijalom u zdravstvenim ustanovama ako se ispravno ne provode postupci za kontrolu zaraze.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz područja u kojima je izbila zaraza ebolom

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen. Međutim, ako dobijete groznicu ili proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjivo krvarenje, jaka glavobolja) u tjednima nakon povratka iz tropskog područja, morate odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti kamo ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze bolešću poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s pacijentima koju su se oporavili od bolesti, morate odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti kamo ste putovali. Prije posjeta trebate kontaktirati s ustanovom za zdravstvenu zaštitu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno zaštitilo prije vašeg prijema.

Ukupna smrtnost od ebole dosad iznosi 51 posto, s time da je ona 41 posto u Sijera Leoneu a 66 posto u Gvineji, priopćila je u rujnu Svjetska zdravstvena organizacija.

Ebola je prvi put uočena 1976. godine kada se pojavila u Zairu (današnji DR Kongo) i Južnom Sudanu. Otada se virus pojavio oko 20 puta, ali obično u ruralnim naseljima te se nije uspio proširiti.

Ministarstvo zdravstva Liberije je objavilo da su žene te koje češće umiru od ebole, čine  više od 75% umrlih.  Razlog je taj što žene tradicionalno njeguju bolesne u obitelji.

Širenju ebole kao nikada ranije pogoduje globalna prometna povezanost, prvenstveno zrakoplovima.

Postoji pet sojeva virusa, od kojih je najsmrtnosniji soj Zair koji se prvi pojavio 1976. godine. Uzročnik aktualne epidemije je soj ebole vrlo srodan soju Zair.

Liječenje

Oporavak od ebole traje nekoliko tjedana. Prema dostupnim informacijama, ako zaražena osoba preživi dva tjedna nakon izbijanja simptoma, ima velike izglede za potpuno izlječenje. Obzirom da ne postoji cjepivo ili lijek, bolest se liječi simptomski.

.

Zdravlje

Uzimate kapsule za bolje pamćenje? Bolje prestanite!

Više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje. No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje.

Objavljeno

|

Dodaci prehrani poput vitamina ne pomažu očuvanju zdravlja mozga i zapravo predstavljaju bacanje novca, piše Guardian.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja dodataka prehrani koji bi trebali blagotvorno djelovati na memoriju i mozak općenito, od 2006. do 2015. se udvostručila te sada dosiže i do 643 milijuna dolara godišnje. Također, više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima te dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje.


No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje. “Ne postoje nikakvi dokazi koji govore u prilog tvrdnji da uzimanje dodataka prehrani pomaže pamćenju i zdravlju mozga, niti su kadri spriječiti ili odgoditi Alzheimerovu bolest”, složni su stručnjaci.

Međutim, znanstveni tim je naglasio kako manjak određenih nutrijenata poput vitamina B9 i B12, mogu biti povezani s kognitivnim problemima i funkcioniranjem mozga te da dodaci prehrani mogu pomoći osobama koje pate od manjka određenog nutrijenta. Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 20 posto osoba starijih od 60 godina pati od nedostatka vitamina B12. No stručnjaci kažu da je prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno konzultirati liječnika te da je uvijek bolje određeni nutrijent dobiti iz svježih namirnica nego iz kapsula.

Zaključak je da se zdravim ljudima ne preporučuje uzimanje dodataka prehrani kako bi se zaštitio mozak, a savjet znanstvenika mogao bi se sumirati u dvije kratke riječi: Čuvajte novac.

Istraživanje je naručilo Globalno vijeće za zdravlje mozga (Global Council on Brain Health), a analizirani su dodaci poput vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kofein, koenzim Q10 i gingko biloba. Znanstvenici su ustanovili da dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu mozgu, najčešće uopće nisu biti testirani na tako nešto, a ono malo studija koje postoje, pokazuju različite rezultate.

“Veliki je problem što se ti dodaci prehrani predstavljaju kao lijek za gubitak pamćenja i još se tvrdi da za to postoje znanstveni dokazi”, kaže profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Exeter, Linda Clare, ujedno i članica istraživačkog tima. Znanstvenici savjetuju ljudima da budu oprezni i skeptični prema tvrdnjama proizvođača. Također, upozoravaju da mnoge tablete i kapsule nisu prošle dovoljna testiranja.

No važno je naglasiti još jednu stvar: ovo je istraživanje u obzir uzelo samo utjecaj suplemenata na funkciju mozga tako da rezultati ne znače da neki dodaci prehrani možda nisu korisni za nešto drugo.

Kad je riječ o zdravlju mozga, znanstvenici opet ističu da je najbolja prevencija problema s pamćenjem zdrav život što uključuje zdravu prehranu, nepušenje, dobar san, tjelovježba, bogat društveni život i mentalna stimulacija. Britanska profesorica psihijatrije Gill Livingston kaže da je jedini zasad poznati način za prevenciju demencije kontroliranje krvnog tlaka te redovito uzimanje terapije za njegovo snižavanje.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP