Prati nas

Zdravlje

Sve što (za sada) trebate znati o eboli

Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama i visokim temperaturama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole.
Virus živi vrlo kratko na površinama izloženima suncu ili posušenim površinama.

Objavljeno

|

Kako se prenosi ebola?
foto: BigStock

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole. Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (npr. slina, urin, izbljuvak) zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti, upozorava Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Bolest možete dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.

Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetara i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestaje raditi.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste u njih putovali, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti.

Virus ebole ne prenosi se uobičajenim kontaktom na javnim mjestima s ljudima koji ne izgledaju bolesni.

Virusom ebole ne možete se zaraziti dodirivanjem novca ili namirnica ili kupanjem u bazenu.

Virus ebole ne prenose komarci niti se prenosi zrakom poput virusa gripe.

Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama i visokim temperaturama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole.

Virus ebole živi vrlo kratko na površinama izloženima suncu ili posušenim površinama.

Duže vrijeme može opstati na odjeći ili materijalu umrljanom krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama.

Postoji rizik od prijenosa ebole kontaktom s priborom ili kontaminiranim materijalom u zdravstvenim ustanovama ako se ispravno ne provode postupci za kontrolu zaraze.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz područja u kojima je izbila zaraza ebolom

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen. Međutim, ako dobijete groznicu ili proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjivo krvarenje, jaka glavobolja) u tjednima nakon povratka iz tropskog područja, morate odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti kamo ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze bolešću poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s pacijentima koju su se oporavili od bolesti, morate odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti kamo ste putovali. Prije posjeta trebate kontaktirati s ustanovom za zdravstvenu zaštitu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno zaštitilo prije vašeg prijema.

Ukupna smrtnost od ebole dosad iznosi 51 posto, s time da je ona 41 posto u Sijera Leoneu a 66 posto u Gvineji, priopćila je u rujnu Svjetska zdravstvena organizacija.

Ebola je prvi put uočena 1976. godine kada se pojavila u Zairu (današnji DR Kongo) i Južnom Sudanu. Otada se virus pojavio oko 20 puta, ali obično u ruralnim naseljima te se nije uspio proširiti.

Ministarstvo zdravstva Liberije je objavilo da su žene te koje češće umiru od ebole, čine  više od 75% umrlih.  Razlog je taj što žene tradicionalno njeguju bolesne u obitelji.

Širenju ebole kao nikada ranije pogoduje globalna prometna povezanost, prvenstveno zrakoplovima.

Postoji pet sojeva virusa, od kojih je najsmrtnosniji soj Zair koji se prvi pojavio 1976. godine. Uzročnik aktualne epidemije je soj ebole vrlo srodan soju Zair.

Liječenje

Oporavak od ebole traje nekoliko tjedana. Prema dostupnim informacijama, ako zaražena osoba preživi dva tjedna nakon izbijanja simptoma, ima velike izglede za potpuno izlječenje. Obzirom da ne postoji cjepivo ili lijek, bolest se liječi simptomski.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.