Prati nas

Život

Bake i djedovi nisu besplatne dadilje

Iako se podrazumijeva da bake i djedovi žele što više sudjelovati u odgoju unučadi, često i nije tako. Oni imaju svoj život i svoju su djecu već odgojili pa im ne treba zamjeriti ako ne žele biti uvijek na raspolaganju.

Objavljeno

|

Trebaju li bake čuvati djecu?
foto: BigStock

Nedavno istraživanje je pokazalo da negdje na polovici ljetnih praznika roditelji počinju priželjkivati početak školske godine i već pokazuju ‘praznični zamor’. I baš se u to vrijeme sjete djedova i baka koji bi trebali preuzeti djecu na neko vrijeme, piše četverostruka baka i kolumnistica Telegrapha Jan Etherington.

Ponekad pregovori imaju i komponentu emocionalne ucjene kada se bakama i djedovima govori da im je to jedinstvena prilika, budući da ionako provode malo vremena s unučadi. Jan Etherington kaže da već i bez toga osjeća grizodušje. Naime, kao i mnogi ‘bejbibumeri’ i ona je bila zaposlena majka, a sada je zaposlena baka. Istina je, kaže kolumnistica, da današnje zaposlene bake ne mogu ispuniti očekivanja roditelja, one ne mogu biti tradicionalne bake s rasporedom koji se prilagođava njihovim potrebama. Mlade se obitelji sve više oslanjaju na djedove i bake koji bi, valjda, trebali biti sretni da mogu uskočiti kada god to zatreba, piše Jan.


Bake se uzimaju zdravo za gotovo

Ona sama nikada nije pristala na ulogu bake koja je uvijek na raspolaganju, bake dadilje koja ima svakodnevne obveze oko unučadi. Dijelom i zbog toga što ih dvoje žive na drugom kontinentu. Drugim dijelom što bake koje su uvijek pri ruci budu uzete ‘zdravo za gotovo’, a unuci se prema njima često ponašaju kao i prema roditeljima; s brojnim zamjerkama i uz svakodnevne svađe. Jan ne želi biti takva ‘surogat majka’ ni u onom vremenu koje provodi sa djecom svoje djece.

„Prvo, bila sam majka. To sam odradila. Sada sam baka. Drugačije se ponašam prema unucima nego što sam to činila prema svojoj djeci. Mekša sam i strpljivija. Podupirem ih na drugačiji način. Ne želim im biti majka. Ja se želim zabavljati s njima, ugađati im, igrati se s njima i puštati ih da do kasno budu budni, a da to njihova majka ne zna“, kaže kolumnistica koja cijeni bake koje mijenjaju pelene, njeguju bolesnu unučad i odgajaju ih do tinejdžerskih dana, ali za sebe kaže da nije takva.

„Ja sam baka, ali i štošta drugo. Želim uživati u životu drugačijem od onoga dok sam imala malu djecu. Želim se probuditi i odlučiti da ću taj dan otići na izlet u Francusku. Jesam li to ikada učinila? Nisam, ali želim imati mogućnost izbora. Možda sam zbog toga nepouzdana dadilja, ali nisam loša baka. U obiteljskim krizama sam spremna istog trenutka sjesti u zrakoplov i otputovati tamo gdje me se treba.“

Menopauza postoji s razlogom

Etherington piše kako žene, zbog pritiska karijere i financijske nesigurnosti, sve kasnije postaju majke pa djeca imaju sve starije djedove i bake. Neki se čak boje da će biti prestari za ispomoć u trenutku kada unuci dođu na svijet. Čak je i popularna komičarka Shappi Khorsandi izjavila kako želi roditi djecu prije no što njena majka postane prestara da se o njima brine.

I zato bi se bake i djedovi trebali zapitati trebaju li uskakati svaki puta kada ih djeca pozovu da se brinu za unučad tijekom ljetnih praznika ili zatraže redoviti dnevni angažman. Postoji vrlo dobar razlog zašto mogućnost majčinstva prestaje oko 45. godine; užasno je iscrpljujuće brinuti se za malu djecu, pogotovo ako ste ih zadnji puta imali prije četvrt stoljeća.

„Moja generacija misli da sve možemo, ali treba prihvatiti da tijelo stari i da mu treba više vremena za oporavak. Čitala sam istraživanje o generaciji pedesetogodišnjaka koji se moraju brinuti od unucima, ali i o svojim roditeljima. Tko se brine o toj ‘sendvič generaciji’? Ako svakodnevno trčite za klincima i dižete bebe, bolovi i umor će postati kronični. Za postavljanje sjedalice u automobil vam danas treba fakultet strojarstva. Priznajem, bojim se preuzimanja obveza. To znači da želim da se moji unuci vesele što će me vidjeti jer ćemo se zajedno zabaviti, a ne da mi dolaze zato jer u rasporedu za utorak piše da moraju provesti dan kod bake“, objašnjava Jan.

„Kada smo zajedno, možemo provesti dan u Legolandu, obilaziti muzeje ili grliti koale. Stoga, obožavam ljetne praznike jer to što sam baka shvaćam kao izvor zabave, a ne kao karijeru s punim radnim vremenom“, zaključuje kolumnistica Telegrapha.

.

Život

Djed s vitiligom hekla lutke za djecu s istim tegobama

Heklati ga je naučila supruga, a on je vrlo brzo svladao ovu vještinu i postao gotovo ovisan o ugodnom zveckanju heklarice.

Objavljeno

|

“Mrlje koje ja imam su lijepe. Ono što me boli su nedostaci u tuđim karakterima”, kaže Brazilac João Stanganelli Junior (64) koji ima vitiligo. Prve mrlje dobio je s trideset godina, a one su s vremenom postajale sve veće i prekrivale sve veći dio njegovog tijela i lica.

Oboljeli od vitiliga, te vrlo primjetne, ali uglavnom bezopasne bolesti kože, često su meta ismijavanja i zlobnih komentara što naročito teško podnose djeca. Upravo za njih, João je počeo heklati lutke koje također imaju vitiligo. No nije se zaustavio na tome već je počeo izrađivati i lutke s alopecijom ili one u invalidskim kolicima.


“Imam sina s vitiligom i moramo se nositi s puno zlobnih komentara. Divno je ovo što radite za ovu djecu!”, rekao je otac jednog djeteta.

No, ima još nešto. Osim što svojim heklanim lutkama usrećuje djecu, João heklanjem usrećuje i opušta i samoga sebe. Heklati ga je naučila supruga, a on je vrlo brzo svladao ovu vještinu i postao gotovo ovisan o ugodnom zveckanju heklarice.

Fotografije svojih kreacija João objavljuje na svojem Instagram profilu, a pohvale i narudžbe stižu sa svih strana svijeta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP