Prati nas

Zdravlje

Kako prepoznati gripu i kako se liječiti?

Kako prepoznati gripu i kako je razlikovati od prehlade? Znate li da je gripa teška bolest posebno opasna za starije građane i djecu koji su čak puta izloženiji komplikacijama ove bolesti.

Objavljeno

|

Kako prepoznati gripu?
foto: BigStock

Gripa nije obična prehlada, već je to ozbiljna virusna bolest čiji osnovni simptomi – visoka temperatura, groznica, glavobolja i bolovi u mišićima prevladavaju nad onim respiratornim. Dišni sustav ovaj izrazito zarazni virus kojem inkubacija traje ponekad i manje od 24 sata zahvaća nešto kasnije kada “slama” cijeli organizam, a jedan oboljeli može zaraziti čak dvanaestero ljudi, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Posebice je opasna za starije osobe i djecu što po nekim inozemnim istraživanjima potvrđuje porast broja komplikacija i čak pet puta veći broj hospitalizacija takvih pacijenata. Kod djece mogu izazvati otitis mediu – upalu srednjeg uha, a kod, odraslih čak tri vrste upale pluća – virusnu s izrazito visokom smrtnošću, potom virusno-bakterijsku sa smrtnošću do 15 % ,a najlakši oblik pneumonije uzrokovan bakterijama ima mortalitet od također visokih 7 %. Prema ispitivanjima njemačkog kineziološkog fakulteta mjesec dana nakon preboljelog virusa gripe kapacitet pluća smanjuje se za 10%, a mišićni tonus dva mjeseca od preležane bolesti, smanjen je za čak 20%. Mnoge bolesnike s transplantiranim srcem, među ostalim, do tog zahvata dovedu i posljedice (ne) preležane gripe i njene komplikacije.

Simptomi gripe

– povišena temperatura

– drhtavica

– osjećaj iscrpljenosti i gubitak apetita

– bolovi u mišićima i zglobovima

– curenje i začepljenost nosa

– grlobolja

– kašalj

Gripu treba preležati.

Pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 38°C što isušuje organizam.

Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama. Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi , a nikako alkoholni oblozi. Ako je nos začepljen, treba uzimati kapi za nos tako da bude prohodan jer ako nije, može doći do upale srednjeg uha. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost. Dobro je koristiti bili kakve bombone jer se tako ovlažuje grlo i smanjuje nadražaj na kašalj. U slučaju da je kašalj jači, preporučuje se sirup protiv kašlja.

Kada potražiti pomoć liječnika?

– ako imate temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana

– ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete

– ako osjećate bol ili pritisak u prsima

– ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni

– ako povraćate i imate proljev

– ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.