Prati nas

Vijesti

Don Grubišić postaje biznismen, gradi starački dom

Dobio je čak 200 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u mjestu Kučine nadomak Splita, gdje ima plan izgraditi ‘Nacionalni centar socijalne skrbi i duhovne potpore’ – odnosno hospicij, starački dom i centar za zdravstveni turizam.

Objavljeno

|

Ivan Grubišić gradi domove za umirovljenike
foto: ivangrubisic.com

Saborski zastupnik i nesuđeni predsjednički kandidat Ivan Grubišić dobio je od Ministarstva poljoprivrede koncesiju na čak 200 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u mjestu Kučine nadomak Splita, gdje ima plan izgraditi ‘Nacionalni centar socijalne skrbi i duhovne potpore’ – odnosno hospicij, starački dom, centar za zdravstveni turizam i prateće rekreativne sadržaje, uključujući otvorene i zatvorene bazene, javlja tportal.

Vijest o koncesiji potvrdio je sam Grubišić precizirajući da se ona odnosi ‘na neodređeno vrijeme’. Nositelji su njegova Hrvatska akademska udruga (HAU) i Savez za građansku i etičku Hrvatsku, premda sam Savez više praktički ni ne postoji jer su se sva njegova tijela raspala prije godinu dana. Zemljište je dodijeljeno u kolovozu prošle godine, samo dva mjeseca nakon što je Grubišić ušao u koaliciju s SDP-ovim gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom.


Potporu za projekt navodno su mu obećali i lokalni HDZ-ovci iz Splitsko-dalmatinske županije i Grada Solina. Obećali su čak i novac za tehničku dokumentaciju, no ovih dana odlučili su da ipak neće mijenjati urbanističke planove i da će, umjesto za zdravstveni centar, prostor u Kučinama biti rezerviran za – ptice pjevice.

“Tražit ću od Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zdravlja da podrže prenamjenu zemljišta i podrže projekt”, odgovara Grubišić poručujući da bi političari trebali voditi računa o građanima više nego o pticama pjevicama. Premda nije baš siguran kako bi se velika investicija financirala, uvjeren je da bi tisuće građana priložile barem 50 do 100 kuna za početak gradnje. ‘Tko kuca, otvorit će mu se! Ja ne gradim za sebe, nego za narod’, najavio je umirovljeni svećenik inzistiranje na svom zanimljivom poduzetničkom projektu.

.

Vijesti

Sabor je promijenio uvjete za mirovinu. Mirovinska reforma je i službeno pala

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene.

Objavljeno

|

Autor

Sa 115 glasova ZA i 5 suzdržanih, Sabor je po hitnom postupku izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju. Tako se na 65 godina života vraća granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi građanske inicijative “67 je previše”.

Starosna mirovina sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža

Sada pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uvjeti  za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033. 


Prijevremena starosna mirovina sa 60 godina života i 30 godina mirovinskog staža

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, umjesto dosadašnjih  62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivat će sa 60 godina života i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu života i 41 godinu staža.

Penalizacija je smanje na 0,2% posto po mjesecu

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine će se penalizirati 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznosi 12 posto, dok je dosad iznosila 18 posto.

Prijelazno razdoblje produljeno za 3 godina

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene – umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. godine žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP