Prati nas

Kuhinja

Brza i laka francuska juha od luka

Klasična francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom vrlo je jednostavna za pripremu i jako ukusna za jelo. Okus juhe se može obogatiti i vinom te raznim začinskim biljem.

Objavljeno

|

Jela od luka
foto: Kuzinavanje.com

Klasična francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom vrlo je jednostavna za pripremu i jako ukusna za jelo. Okus juhe se također može obogatiti i vinom te raznim začinskim biljem, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kaže, najdraža mu je ovako jednostavna sa svega par namirnica.

Sastojci

300 g crvenog luka
50 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica brašna
750 ml temeljca
sol
svježe mljeveni crni papar
8 kriški kruha (npr. francuz)
100 g naribanog sira

Priprema

Luk oljuštiti i narezati na tanke ploške. U loncu uz dodatak maslinovog ulja rastopiti maslac, dodati luk i na umjerenoj temperaturi pržiti dok luk ne uvene i lagano porumeni. Pripaziti da luk previše ne potamni. Luk posuti brašnom, kratko popržiti i zaliti temeljcem. Kad juha zavrije, začiniti solju i paprom, poklopiti i lagano kuhati oko 30 minuta. U međuvremenu dok juha kuha tostirati kriške kruha u zagrijanoj pećnici. Nakon 10 minuta na svaku krišku staviti malo naribanog sira i vratiti u pećnicu da se sir otopi.  Juhu poslužiti u zdjelicama i na svaku staviti krišku – dvije tostiranog kruha.

Napomena

Juha se može poslužiti i tako da se u zdjelice ulije juha, u nju se stave ploške kruha i sve pospe sirom te kratko zapeče u pećnici na 220 °C oko 10 minuta. Po želji se svaka kriška kruha može natrljati sa malo češnjaka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.