Prati nas

Kuhinja

Brza i laka francuska juha od luka

Klasična francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom vrlo je jednostavna za pripremu i jako ukusna za jelo. Okus juhe se može obogatiti i vinom te raznim začinskim biljem.

Objavljeno

|

Jela od luka
foto: Kuzinavanje.com

Klasična francuska juha od luka s pečenim kruhom i sirom vrlo je jednostavna za pripremu i jako ukusna za jelo. Okus juhe se također može obogatiti i vinom te raznim začinskim biljem, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kaže, najdraža mu je ovako jednostavna sa svega par namirnica.

Sastojci

300 g crvenog luka
50 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica brašna
750 ml temeljca
sol
svježe mljeveni crni papar
8 kriški kruha (npr. francuz)
100 g naribanog sira

Priprema

Luk oljuštiti i narezati na tanke ploške. U loncu uz dodatak maslinovog ulja rastopiti maslac, dodati luk i na umjerenoj temperaturi pržiti dok luk ne uvene i lagano porumeni. Pripaziti da luk previše ne potamni. Luk posuti brašnom, kratko popržiti i zaliti temeljcem. Kad juha zavrije, začiniti solju i paprom, poklopiti i lagano kuhati oko 30 minuta. U međuvremenu dok juha kuha tostirati kriške kruha u zagrijanoj pećnici. Nakon 10 minuta na svaku krišku staviti malo naribanog sira i vratiti u pećnicu da se sir otopi.  Juhu poslužiti u zdjelicama i na svaku staviti krišku – dvije tostiranog kruha.


Napomena

Juha se može poslužiti i tako da se u zdjelice ulije juha, u nju se stave ploške kruha i sve pospe sirom te kratko zapeče u pećnici na 220 °C oko 10 minuta. Po želji se svaka kriška kruha može natrljati sa malo češnjaka.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP