Prati nas

Ljubav i seks

Muškarci su seksualno najsretniji u dvadesetima i pedesetima

Što su stariji, muškarci su sretniji sa svojim seksualnim životom.U 30-im i 40-im godinama često su pod stresom i opterećeni imperativom da moraju uspjeti u svojim karijerama kako bi istinski uživali u seksu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Stariji muškarci su seksi
foto: BigStock

Što su stariji, muškarci su sretniji sa svojim seksualnim životom. Dokazalo je to i istraživanje ekipe znanstvenika iz Norveške i Sjedinjenih Država iz 2010. godine koje je obuhvatilo više od 1100 muškaraca starih 20-79 godina. Iako su stariji muškarci imali više problema s impotencijom, to im nije umanjilo zadovoljstvo. U pedesetima godinama života seksualno su sretni kao i u dvadesetima.

Naime, ispitanici su različite aspekte spolnog života ocjenjivali s ocjenama od 0 do 4, pri čemu je četvorka bila najbolja ocjena. Dvadesetogodišnjaci tako su u prosjeku postigli ocjenu od 2,79, dok su odmah iza njih bili 50-godišnjaci s rezultatom 2,77. Muškarci u 30-ima postigli su samo 2,55, a 40-godišnjaci prosječnu ocjenu od 2,72. Nakon 59. godine, zadovoljstvo seksualnim životom opalo je na 2,46 , dok su 70-godišnjaci u prosjeku imali ocjenu 2,14.


Znanstvenica Sophie Fossa iz Osla rekla je kako su rezultati pokazali vrlo snažnu vezu između starijih muškaraca i smanjene seksualne moći, a ne između njihove starosti i zadovoljstva svojim seksualnim životom. „Rezultati pokazuju da iako muškarci imaju više problema i manje seksualne moći kako stare, to ne znači da su manje zadovoljni“.

Istovremeno psiholog Ronald Bracey rekao je kako ga rezultati ne čude. „Muškarci u 30-im i 40-im godinama često su pod stresom i opterećeni imperativom da moraju uspjeti u svojim karijerama kako bi istinski uživali u seksu. Do vremena kada uđu u 50-e godine, postigli su ili su se prilagodili onome što imaju u životu.“

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP