Prati nas

Ljubav

Muškarci su seksualno najsretniji u dvadesetima i pedesetima

Što su stariji, muškarci su sretniji sa svojim seksualnim životom.U 30-im i 40-im godinama često su pod stresom i opterećeni imperativom da moraju uspjeti u svojim karijerama kako bi istinski uživali u seksu.

Objavljeno

|

Stariji muškarci su seksi
foto: BigStock

Što su stariji, muškarci su sretniji sa svojim seksualnim životom. Dokazalo je to i istraživanje ekipe znanstvenika iz Norveške i Sjedinjenih Država iz 2010. godine koje je obuhvatilo više od 1100 muškaraca starih 20-79 godina. Iako su stariji muškarci imali više problema s impotencijom, to im nije umanjilo zadovoljstvo. U pedesetima godinama života seksualno su sretni kao i u dvadesetima.

Naime, ispitanici su različite aspekte spolnog života ocjenjivali s ocjenama od 0 do 4, pri čemu je četvorka bila najbolja ocjena. Dvadesetogodišnjaci tako su u prosjeku postigli ocjenu od 2,79, dok su odmah iza njih bili 50-godišnjaci s rezultatom 2,77. Muškarci u 30-ima postigli su samo 2,55, a 40-godišnjaci prosječnu ocjenu od 2,72. Nakon 59. godine, zadovoljstvo seksualnim životom opalo je na 2,46 , dok su 70-godišnjaci u prosjeku imali ocjenu 2,14.

Znanstvenica Sophie Fossa iz Osla rekla je kako su rezultati pokazali vrlo snažnu vezu između starijih muškaraca i smanjene seksualne moći, a ne između njihove starosti i zadovoljstva svojim seksualnim životom. „Rezultati pokazuju da iako muškarci imaju više problema i manje seksualne moći kako stare, to ne znači da su manje zadovoljni“.

Istovremeno psiholog Ronald Bracey rekao je kako ga rezultati ne čude. „Muškarci u 30-im i 40-im godinama često su pod stresom i opterećeni imperativom da moraju uspjeti u svojim karijerama kako bi istinski uživali u seksu. Do vremena kada uđu u 50-e godine, postigli su ili su se prilagodili onome što imaju u životu.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.