Prati nas

Zdravlje

Da ‘alternativa’ liječi, zvala bi se medicina

Trgovci koji u slobodno vrijeme savjetuju o cijepljenju djece, pomorci i strojari koji takozvanom bioenergijom liječe najteže bolesti i molitvom reprogramiraju DNK, nesvršeni studenti koji liječe karcinome i AIDS propisivanjem štetnih supstanci, fizičar koji tjera demone i uroke, mesar koji podučava gledanje u sunce kao lijek za sve bolesti ili ekonomist koji pogledom liječi neizlječivo?

Objavljeno

|

Kako raditi s viskom? Kako otkriti loše energije?
Bioenergetski visak (foto: BigStock)

Trgovci koji u slobodno vrijeme savjetuju o cijepljenju djece, pomorci i strojari koji takozvanom bioenergijom liječe najteže bolesti i molitvom reprogramiraju DNK, nesvršeni studenti koji liječe karcinome i AIDS propisivanjem štetnih supstanci, fizičar koji tjera demone i uroke, mesar koji podučava gledanje u sunce kao lijek za sve bolesti ili ekonomist koji pogledom liječi neizlječivo? Sve je to moguće u Hrvatskoj, zemlji u kojoj se svatko može baviti „iscjeljivanjem“, ma kako ono bilo bizarno ili znanstveno neutemeljeno, sve dok izravno ne intervenira u terapiju koju je propisao liječnik. Ili dok svoje tretmane ne naziva liječenjem ili dijagnosticiranjem bolesti. Umjesto toga hrvatski iscjelitelji pred zakonom poboljšavaju fizičku kondiciju, poučavaju o samopomoći, promiču ljudska prava, balansiraju energije, podučavaju meditaciju te organiziraju druge tečajeve i seminare. Plaću za to, kažu, ne primaju, ali novčanu nagradu ne odbijaju.

Sektaškim principima do unosnog biznisa

Kako nam objašnjava predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima (CISK) Branka Dujmić Delcourt, takve se prakse nazivaju ilegalnom medicinom, jer ih zakon ne prepoznaje, koja je u Hrvatskoj velikim dijelom prerasla u sektašku medicinu još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Neki su praktikanti ilegalne medicine izgradili cijele organizacija posložene na piramidalnom principu na čijem se vrhu nalazi mali broj ljudi ili pojedinac, učitelj ili guru koji operaciju vodi iz neke druge zemlje. Sustav je dizajniran tako da sam vrh piramide ostvaruje najveću materijalnu korist, često nauštrb najranjivijih društvenih skupina. Tako smo se i sami uvjerili da se u hrvatskim medijima bez problema objavljuju oglasi za takozvane seminare na kojima gurui i izumitelji metoda „školuju“ buduće praktikante ovakvih neznanstvenih metoda liječenja. Dakako, na tržištu su i brojni „slobodnjaci“ koji djelatnost obavljaju izvan ovakvih organizacija.


Istražujući brojne prakse u Hrvatskoj i sami smo se uvjerili u piramidalne sustave na vrhu kojih se nalazi guru koji „posjeduje znanje“ i prenosi ga dalje svojim učenicima i praktikantima te izdaje dozvolu za njegovo korištenje. Dakako, cijena ovisi o stupnju tj. o količini prenesenog navodnog znanja o čemu pak ovisi daljnje pozicioniranje na tržištu takvih usluga. U pravilu, sustav je postavljen vrlo autoritarno i kredibilitet gurua se nikada ne dovodi u pitanje. Cijela organizacija dobiva na uvjerljivosti i uručenjem diploma koje polaznike proglašavaju majstorima ili terapeutima po nekoj tehnici, a koje u svijetu znanstvene medicine nemaju nikakve vrijednosti, snimanjem dokumentarnih filmova koji se distribuiraju putem interneta ili povezivanjem sa stranim paraznanstvenim organizacijama „u svrhu istraživanja i unaprjeđenja metoda“. Ovakvo organiziranje najčešće susrećemo kod liječenja takozvanom bioenergijom, što je jedna od najpopularnijih „alternativnih“ metoda u Hrvatskoj.

Čak i kada nema izravnog vertikalnog kontakta unutar organizacije, gurui i promotori pronalaze nepresušno vrelo zarade, prvenstveno kroz prodaju knjiga i multimedijalnih sadržaja. Primjer toga je i knjiga „Miracle Mineral Supplement (MMS) of the 21st Century“ izvjesnog Amerikanca Jima Humblea, a koja je doživjela i svoje hrvatsko izdanje. Ne treba zaboraviti i na beskorisnu praksu iscjeljivanja gledanjem u sunce koja je doživjela svoj procvat u Hrvatskoj gostovanjem indijskog gurua Hire Ratana Maneka u programu javne televizije. Iako svoje znanje prenosi na besplatnim gostovanjima, Manek putem svoje web stranice prodaje niz naslova, a čiji se dijelovi mogu pronaći i u nekim balkanskim izdanjima , primjerice „Solarna joga – sangejzing“ i sl. Takva izdanja buduće sljedbenike, najčešće pripadnike ranjivih ili manje obrazovanih skupina, navodno podučavaju kako na najbolji način ostvariti najveću korist od naizgled besplatne prakse kao što je gledanje u sunce ili ispijanje bezvrijednih ili čak opasnih kemikalija kao što je natrijev klorit iz spomenute MMS priče, a koja je poprimila tolike razmjere da je čak reagirala i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Nažalost, kako se u slučaju MMS-a radilo o dobro razgranatoj i slabo vidljivoj nelegalnoj „sceni“ putem koje se preprodavala opasna kemikalija čiju trgovinu zakon strogo regulira, većina medija nije prepoznala važnost ovog upozorenja. Primjeri ovih praksi pokazuju kako je iscjeliteljstvo vrlo isplativo, jer osim vremena uloženog u internetski marketing, ne zahtjeva velika ulaganja, a operacija se često vodi i sa drugog kontinenta.

U zemljama jugoistočne Europe taj problem nije uopće institucionalno istražen, kaže nam Dujmić Delcourt, i dodaje da zbog toga ne postoje niti službene brojke, što su nam naknadno pokazali i kontakti s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom liječničkom komorom. Nadalje, kaže Dujmić Delcourt, sudeći po agresivnom marketingu, javnoj političkoj podršci i promidžbi putem medija, čak i putem nacionalne televizije, brojke u Hrvatskoj su daleko nadmašile europske razmjere.

Gdje pronaći dobrog bioenergetičara? Moja bioenergija.

Bioenergetski tretman (foto: BigStock)

 

Kako je sve počelo?

Prema podacima s kojima raspolaže CISK, već osamdesetih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj se pojavljuju male udruge „Novog doba“, u svijetu poznate pod imenom „New age“. Njihovi glasnogovornici navode da dijele savjete za razvoj osobnosti te liječe holističkim pristupom sve bolesti. Pri tome se služe: kristalom, dodirom, pogledom, liječe na daljinu i putem telefona tamo „gdje medicina više nema što reći“. Nude se kratki i skupi tečajevi po hotelima i centrima u Hrvatskoj i inozemstvu po cijeni i do nekoliko tisuća eura na tjedan. Pridružili su im se i neki liječnici konvencionalne medicine. Oni to rade da bi došli do lakše i brže zarade, zlorabeći svoju titulu stečenu unutar znanstvenog sustava. Time, bez ikakve odgovornost i posljedica, daju legitimitet šarlatanstvu, kaže naša sugovornica.

Kako bi stekli privid znanstvene legitimnosti, pripadnici new age grupa su se udružili u veće centre koji promiču takozvanu energetski i/ili duhovnu medicinu, ali, znakovito, registriraju se paralelno i za djelatnost zaštite ljudskih prava. Prema saznanjima CISK-a, jedan od njih je Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu (HUPED) iz Zagreba. Iako se radi tek o građanskoj udruzi, ona nesmetano izdaje iscjeliteljima takozvane certifikate. Štoviše, kaže nam Dujmić-Delcourt, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt je dala 2004. godine toj grupaciji svoju službenu podršku, usprkos tadašnjeg negodovanja liječnika. Uz to, bivša je ministrica i pravna zastupnica pojedinih kontroverznih iscjelitelja. Tako je poznat slučaj marokanskog iscjelitelja Mekkija Torabija, a u čije ime je Škare-Ožbolt zatražila milijun kuna odštete od tjednika Nacional. Iscjelitelj koji je ustvrdio da mu je pisanjem medija povrijeđena osobnost, ipak se povukao iz Hrvatske, ali tek nakon što je nekoliko njegovih medijskih eksponiranih pacijenata preminulo od malignih bolesti.

Prisvojiti zasluge, uzeti novac i odbaciti odgovornost

Sve je energija, energijom se može upravljati, dakle, svako se stanje može popraviti, samo ako se to želi. Ovo je samo jedna od podvala koje hrvatski „iscjelitelji“ serviraju svojim pacijentima sugerirajući im da se svaka bolest može izliječiti i bez znanstvene medicine, ako se dovoljno vjeruje u izlječenje. „Znači li to da i najteže bolesti možemo izliječiti, ako dovoljno jako vjerujemo?“, pitamo jednog od „energetskih stručnjaka“ koji prodaje svoje višednevne seminare po hotelima na Jadranu. „Da, svaka bolest je izlječiva, ako se pacijent želi izliječiti“, odgovara nam. „A ako pacijent ipak ne uspije?“, pitamo ga. „Možda se i nije želio izliječiti“, odgovara nam bez zadrške.

U daljnjem razgovoru saznajemo da svojim pacijentima obavezno savjetuje da ne odustaju od znanstvenog liječenja koje su im odredili školovani liječnici. To je razumljiva mjera izbjegavanja mogućih tužbi, iako će anonimno putem društvenih mreže isti iscjelitelji tvrditi kako je znanstvena medicina beskorisna, pogotovo u slučajevima teških bolesti. „No, kako onda znate da ste vi izliječili pacijenta, ako je isti bio na medicinskoj terapiji?“, pitamo ga. „Jednostavno znamo“, odgovara nam i objašnjava da je uspjeh metode koju mu je prenio njegov učitelj gotovo zagarantiran. No ipak, imena pacijenata koje je izliječio od neizlječivih bolesti ne želi otkriti. Riječ je o profesionalnoj tajni, kaže nam iako nema službenog medicinskog obrazovanja, kao ni položenu Hipokratovu zakletvu.

„Znači li to da se od roditelja traži da sam ocijeni koliko mu vrijedi zdravlje djeteta? Traži li se od teškog bolesnika da sam odredi cijenu vlastitoga zdravlja? Nije li to manipulacija s najranjivijima?

Na pitanje koliko cijeni svoje usluge i koliki prihod godišnje prijavljuje, „terapeut“ odgovara da nije riječ o prihodu, već o nagradi koju nije dužan prijaviti državi. Svaki je pacijent pozvan da dâ onoliko koliko mu mogućnosti dopuštaju, a kako se radi o donacijama, nema računa, nema ni evidencije. „Ako nema računa, znači da nema ni jamstva pružene usluge?“, pitamo. „Ako ne želite, ne morate dati ništa. Usluga je besplatna“, odgovara nam i priznaje da su rijetki oni koji ne ostave ništa. „Znači li to da se od roditelja traži da sam ocijeni koliko mu vrijedi zdravlje djeteta? Traži li se od teškog bolesnika da sam odredi cijenu vlastitoga zdravlja? Nije li to manipulacija s najranjivijima?“, postavljamo pitanja na koja ne dobivamo odgovor.

Jedan od onih koji je davao nekoliko puta po petstotinjak kuna je i naš sugovornik iz Rijeke. Kaže, toliko je mogao dati, no nitko mu izrijekom nije rekao da mora. Pitamo ga je li mu ta terapije pomogla, odgovora da „nije, ali da mu nije ni odmogla“. Danas ipak ne vjeruje u energetske tretmane i svoju bolesnu kralježnicu liječi uz pomoć znanstvene medicine.

Od duhovne genetike do uređenja interijera

U potrazi za odgovorima susrećemo i jednog od „iscjelitelja“ koji je svoju „slavu“ stekao još ranih devedesetih godina kada su njegovi seminari okupljali brojne teške bolesnike i njihove obitelji. Vremešni gospodina nas uvjerava kako njegova tvrtka plaća sve poreze državi, te je samim time, njegova metoda i službeno priznata. Provjerom u sudskom registru doznajemo da je njegova tvrtka registrirana za poduku iz iscjeliteljstva i bioenergije, ali i za čitav niz djelatnosti, od vađenja kamena i do unutarnjeg uređenja i čišćenja prostora te zastupanja inozemnih tvrtki. Njegova metoda, objašnjava nam, “čisti” DNK i to molitvom! Uz sve to, ovaj „duhovni genetičar“ je vrlo aktivan i na društvenim mrežama na kojima se predstavlja kao doktor znanosti za koju nismo pronašli niti jedan fakultet na znanstveno priznatim učilištima. Gotovo u pravilu protivnicima prijeti tužbama.

Razgovarali smo i s gospođom u srednjim godinama koja često putem televizijskih ekrana raznim tehnikama predviđanja savjetuje ljude u njihovim životnim odabirima, no, uz novac, njeni joj gledatelji najčešće postavljaju pitanja iz područja zdravlja. Iako se ne upušta u terapiju često klijentima na daljinu dijagnosticira glavobolje, umor, probadanje u lumbalnom dijelu… Simptomi su to s kojima se malo koji čovjek nije susreo, no upravo u takvim „točnim“ pogađanjima njeni gledatelji vide dokaz njenih „moći“. I sama nam kaže da nije stručnjak u liječenju te da se radi o „branši“ u kojoj se okreće veliki novac. „Ali ljudima je lakše kada porazgovaraju s nama. Mi im dođemo kao psiholozi“, odgovara nam na tvrdnju da svoju djelatnost lažno predstavlja znanstveno utemeljenom. Razgovor prestaje kada joj kažemo da u Hrvatskoj postoje fakulteti na kojima se školuju psiholozi te da mnogi od njih godine gube na burzi rada.

Gdje pronaći dobrog homeopata? Popis homeopata

Homeopatija (foto: BigStock)

 

Zloupotreba logike, znanosti i religije

Od bezbroj logičkih pogrešaka kojima se služe „iscjelitelji“ i njihovi sljedbenici, najčešća je pretpostavka uzročno-posljedične veze. Tako nam jedan od naših sugovornika objašnjava kako je svojim tretmanom izliječio osobu od teške bolesti, iako je ona istovremeno uzimala liječničku terapiju. Iako ne može dokazati da je njegova metoda djelotvorna, a nije ni sposoban isto dokazati i ponoviti u kontroliranim uvjetima, svoje buduće pacijente uvjerava da to što je navodno ozdravljenje nastupilo nakon njegova tretmana dokazuje njegovu djelotvornost, zanemarujući sve ostale čimbenike, uključujući i primjenu najsuvremenije znanstvene medicine. No u najtežim slučajevima kada pacijent ne doživi ozdravljenje, već nastupi smrt, „terapeut“ ne priznaje svoju neučinkovitost. Trenutak je to u kojoj više ne zanemaruje medicinsku terapiju, već ju izravno krivi za smrt pacijenta što je najvidljivije u slučajevima zloćudnih bolesti.

Gotovo u pravilu svi „iscjelitelji“ s kojima smo razgovarali zlorabe znanost kako bi dokazali neznanstvene tvrdnje, bilo da se radi o pogrešnom interpretiranju znanstvenih istraživanja, vađenja činjenica iz konteksta ili odbijanja shvaćanja da znanost sama sebe provjerava. Kao dokaze prilažu anegdotalne primjere iz povijesti znanosti , neskromno se pozivajući na genijalce koji u svoje vrijeme nisu bili shvaćeni zbog ograničenosti znanosti same. Pri tome svjesno zanemaruju činjenicu da se radi o iznimkama, a ne o pravilu. Uz sve to, cijelu priču postavljaju na temelje izgrađene od osobnih stavova i vjerovanja, lažno ograničenih izbora, poistovjećivanja neobjašnjenosti i neobjašnjivosti te globalnih teorija zavjere pomoću kojih pokušavaju izvrnuti cijeli znanstveni sustav. Činjenice da je znanost dostupna svima te da prosječan pučkoškolac u kućnim uvjetima može izvesti pokuse koji nedvojbeno ruše cijele sustave „alternativne medicine“, zasnovane primjerice na „pamćenju vode“, ih ne zanimaju.

Iako svoje tvrdnje pokušavaju dokazati izvrtanjem znanosti, „alternativci“ ne bježe ni od zloporabe različitih vjerskih pravaca. Bilo da se radi o sinkretističkoj eksploataciji po modelu „od svega samo ono što mi odgovara“, bilo da se radi o slobodnom tumačenju vjerskih spisa. Gotovo u pravilu svoje metode nazivaju drevnima ili ponovno otkrivenima, a „dokaze“ pronalaze u svetim knjigama najpopularnijih svjetskih religija.

Uz opisane primjere, zamjetna je zlouporaba osobnih iskustava i opažanja pacijenata koja se ne mogu kvantificirati i znanstveno dokazati. Tako će mnogi polaznici iscjeliteljskih seansi svjedočiti o manjem umoru, većem stupnju energije, općenitom boljem osjećaju koje nastupa nakon posjeta „terapeutu“. Istovremeno zanemaruju da ljudska osjetila nisu mjerni instrumenti te da su podložna obmanama, što je vidljivo, na primjer, iz dojma da se Sunce okreće oko Zemlje, a ne obrnuto. U razgovoru s njima primjećujemo da su si mnogi sami postavili dijagnozu i proglasili iscjeljenje.

Javna televizija u službi privatnih interesa

Očekivano, najveći dio marketinške djelatnosti hrvatski „alternativci“ obavljaju putem interneta, ponajviše kroz prikriveno i izravno oglašavanje na specijaliziranim forumima i stranicama. Princip je uvijek isti; prvo se registriraju navodni pacijenti koji pate od određenih tegoba, a nakon toga se nadovezuju oni koji su navodno iste tegobe izliječili uz pomoć „alternativnih“ tretmana. Pokažete li interes, uskoro ćete u privatnoj poruci dobiti sve potrebne podatke kako doći u kontakt s takozvanim iscjeliteljima ili ponuditeljima sumnjivih pripravaka. I sami smo tako došli i do brojeva telefona „certificiranih“ bioenergetičara, ali i do prodavatelja škodljivih supstanci koji su trgovinu sakrili iza paravana prodavanja „stručne“ literature i predavanja o alternativnom liječenju.

Drugi kanal prikrivenog oglašavanja je javna televizija koja nekritički i jednostrano program puni s reportažama o čudnovatim praksama, pa je tako HTV u svojem najgledanijem talk-showu „8. kat“ ugostio cijeli niz praktikanata alternativnih metoda. Između ostalih, vidjeli smo i takozvane sangejzere, ali i jednog od najrazvikanijih „bioenergetičara“ s ovih područja, te njegovog, navodno, zadovoljnog pacijenta, istaknutog državnog dužnosnika koji se na ovaj način liječio od zloćudne bolesti. Očekivano, ista je emisija prešutjela podatak da je samo nekoliko tjedana nakon emitiranja spornog priloga pacijent koji je svjedočio o uspješnosti alternativne metode – preminuo, alternativnom liječenju usprkos.

Koliko je alarmantna situacija govori podatak da ista televizija već godinama emitira emisiju koja nekritički popularizira gotove sve spomenute prakse i njihove promicatelje, od duhovnih iscjelitelja, do proizvođača aparature za tjeranje uroka i zlih energija, i sve to za javni novac namijenjen proizvodnji televizijskog znanstvenog programa.

Diploma kao alibi

Posebna su priča školovani liječnici koji u potrazi za pacijentima i zaradom otvaraju ordinacije alternativne medicine, primjerice homeopatije i pri tom zloporabe svoje diplome stečene u znanstveno obrazovnim ustanovama. Tako nije rijetkost čuti kako majke sklone teorijama urote koje se protive cijepljenju djece, odvode dijete takovom praktikantu koji mu navodno svojim pripravcima poništava navodno štetno djelovanje cjepiva.

Ljudski rod je uvijek spreman težiti nečemu čega nema, a omalovažavati dobrobit postojećih mogućnosti

Pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš kaže kao su zakoni tržišta uvjetovani potrebama ljudi te da je u psihu čovjeka utkana sklonost alternativnim rješenjima, no drugi izbor ne mora biti i bolji. „Sve što je novo, drugačije, što se plaća, ima veću vrijednost i na višoj je cijeni. Homeopatsko liječenje u RH nije regulirano pozitivnim zakonima. Mišljenja sam da bi se u tu problematiku trebale uključiti institucije koje brinu o zdravlju populacije, Ministarstvo zdravlja, Hrvatska liječnička komora, pogotovo na temu uključivanja liječnika u takvu vrstu liječenja.“

Sama se je, priča, tek 2-3 puta susrela s majkama koje su bile protivnice cijepljenja, no ti su slučajevi, dodaje, uspješno riješeni. „Kao pedijatricu me čudi takvo ponašanje roditelja koji svoju djecu cijepe samo da zadovolje formu. Mišljenja sam da se radi o nedovoljno razvijenom povjerenju i manjku komunikacije između doktora i roditelja malih pacijenata. Cijepljenje je jedno od najvećih blagodati 20. stoljeća. Zamislite da se otkrije cjepivo protiv AIDS-a. Mnogi bi pohrlili i ne bi pitali za cijenu. Ljudski rod je uvijek spreman težiti nečemu čega nema, a omalovažavati dobrobit postojećih mogućnosti“, objašnjava situaciju s dijelom roditelja sklonima ilegalnoj medicini.

Od Liječničke komore do Ministarstva zdravlja i natrag

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo kaže da je organizacija koju vodi dobro upoznata i zabrinuta zbog stanja na takozvanom alternativnom tržištu medicinskih usluga. Upozorava na posljedice koje neadekvatna dijagnostika i liječenje mogu ostaviti na zdravlje pojedinca i populacije. Štoviše, i Europska komisija je predlagala reguliranje ovog područja. Minigo kaže da Komora već godinama predlaže Ministarstvu zdravlja da uz pomoć stručne javnosti, pa i s onim stručnjacima koji se sustavno i profesionalno, uz strogo utvrđenu edukaciju, bave komplementarni i/ili alternativnim tehnikama, definira i Saboru predloži zakonska rješenja. Tako bi se, smatra predsjednik Komore, ovo sivo područje uredilo, a pacijenti bi se zaštitili od nadolazećih novih „terapeuta“ nakon ulaska Hrvatske u EU. Nažalost, i danas je to područje izvan zakonske regulative.

Komora ni otprilike ne zna ni koliko hrvatski građani godišnje ostave novca u ordinacijama samoprozvanih iscjelitelja, no Minigo misli da bi državne financijske institucije to trebale znati. To bi barem trebalo biti tako, no praksa je pokazala da većina ilegalnih terapeuta ne izdaje račun, već uzima takozvanu nagradu na koju ne plaća porez i ne prijavljuje ju kao prihod.

Komora pak nema nikakvih zakonskih mogućnosti nadzirati pružatelja tih usluga, već pismenim putem zadnje tri godine predlaže rješavanje neugodne i štetne situacije. O liječnicima koji su se upustili u takozvanu alternativu, Minigo nema previše spoznaja. Kaže, Komora nije imala konkretnih prijava protiv svojih članova i podsjeća tek na Zakon o zaštiti prava pacijenata prema kojem svi dionici u sustavu zdravstva moraju prihvatiti volju pacijenata o prihvaćanju ili neprihvaćanju ponuđenih medicinskih tretmana.

I u Ministarstvu zdravstva smo doznali da Hrvatska nema zakone koji bi regulirali primjene alternativnih postupaka. Priču vraćaju na Hrvatsku liječničku komoru pri kojoj je osnovana Radna skupina za rješavanje pitanja komplementarne medicine u Hrvatskoj sa zadatkom definiranja komplementarnih postupaka liječenja, utvrđivanja standarda izobrazbe za obavljanje pojedinih komplementarnih tehnika i predlaganje zakonske regulative. O vrijednosti tog ilegalnog tržišta nema spoznaja, i upućuje nas na Ministarstvo gospodarstva.

Odrediti granice djelovanja alternativu

No komplementarna medicina, upozoravaju iz Ministarstva, ima svoje stroge granice. Riječ je o postupcima koji su nadopuna službeno prihvaćenoj medicini, a provode ju liječnici i drugi visokoobrazovani medicinski stručnjaci. Postupci komplementarne medicine u tom smislu obuhvaćaju: medicinsku akupunkturu, manualnu medicinu, kiropraktiku, određene postupke osteopatije i postupke homeopatske medicine.

Ostali tzv. iscjeliteljski postupci i ostale alternativne metode nisu i ne mogu se smatrati postupcima liječenja kao ni nadopuna službeno prihvaćenoj medicini, te isti ne mogu biti regulirani propisima iz područja zdravstva, mišljenje je resornog ministarstva.

Radna skupina Komore je, kažu, dostavila stručno mišljenje Ministarstvu, no ono smatra da se radi o složenom i multidisciplinarnom problemu koji treba širu stručnu i javnu raspravu. Svaka osoba slobodnom voljom može odabrati ovakve usluge, no tada preuzima i odgovornost za njihove posljedice, zaključuju.

 

/autor: Siniša Bogdanić, listopad 2012. Ovaj tekst je nastao uz financijsku podršku Scoop-a, danske mreže za istraživačko novinarstvo. Scoop ne odgovara za sadržaj iznesen u tekstu. /

.

Zdravlje

Vlada je u jednom dokumentu objavila sve što zna o koronavirusu; pa i kako prati ruke

Prema posljednjim dostupnim informacijama Europskog centra za suzbijanja i sprečavanje bolesti, 26. veljače 2020. registrirano je 81.027 oboljelih osoba, te 2 763 smrti od novog koronavirusa.

Objavljeno

|

Autor

Vlada je izdala veliki dokument o koronavirusu. U njemu su sadržane sve informacije za koje vladajući misle da ih morate znati. Dokument je objavljen pod imenom ” Situacija s bolesti uzrokovanom novim koronavirusom COVID-19 (SARS—CoV-2)”. Prenosimo ga u cijelosti.

1. Kronologija razvoja epidemije

31. prosinca 2019. kineske vlasti su objavile da je zabilježeno grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Oboljeli su razvili simptome povišene temperature, kašlja i otežanog disanja s pozitivnim nalazom na plućima, dokazanim radiološkom pretragom. Prvi slučajevi oboljelih zabilježeni su početkom prosinca, a epidemiološki su bili povezani s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja.


7. siječnja 2020. kineske su zdravstvene vlasti službeno priopćile otkriće novog koronavirusa povezanog sa slučajevima virusne upale pluća u Wuhanu.

Radi suzbijanja i sprječavanja širenja epidemije, kineske su vlasti, uz zatvaranje spomenute tržnice poduzele niz mjera, uključujući uvođenje karantene u Wuhanu i drugim gradovima Kine, ograničavanje međunarodnog zračnog prijevoza, ali i onog unutar same Kine, kao i restrikciju drugih oblika javnog transporta te provođenje mjera masovne dezinfekcije javnih površina i prostora. Unatoč tome epidemija se brzo proširila i na druge kineske pokrajine, ali i izvan Kine. 2

30. siječnja 2020. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja (PHEIC) zbog brzine širenja epidemije i velikog broja nepoznanica s njom u vezi.

11. veljače 2020. Svjetska zdravstvena organizacija je bolest uzrokovanu novim coronavirusom nazvala koronavirusna bolest 2019, kratica COVID-19 (eng. Coronavirus disease 2019).

25. veljače 2020. Prema posljednjim dostupnim informacijama Europskog centra za suzbijanje i sprečavanje bolesti, registrirano je 80 134 oboljelih osoba, te 2 698 smrtnih slučajeva od novog koronavirusa. Više informacija ovdje.

2. Mjere koje je Vlada poduzela

23. siječnja 2020. Na inicijativu Ministarstva zdravstva Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je višejezični letak i obavijest o koronavirusu za putnike u Kinu (na hrvatskom, engleskom i kineskom).

24. siječnja 2020. Podignute su mjere prevencije i zaštite od koronavirusa na međunarodnim zračnim i morskim lukama u Hrvatskoj u suradnji s graničnom policijom, hitnom medicinskom pomoći, graničnim sanitarnim inspektorima, županijskim epidemiolozima i avioprijevoznicima.

28. siječnja 2020. Zbog pojave izoliranih slučajeva koronavirusa u nekim državama članicama EU-a, hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije odlučilo aktivirati aranžmane EU-a za integrirani politički odgovor na krizu (IPCR) u obliku za razmjenu informacija. Taj mehanizam je koordinacijski mehanizam za krizne situacije i objedinjava sve informacije koje dolaze od različitih aktera (država članica EU, institucija EU, Svjetske zdravstvene organizacije itd.), te je vrlo korisno sredstvo za praćenje daljnjeg razvoja situacije i procjenu daljnjih aktivnosti.

1. veljače 2020. Premda Hrvatska ima dobro organiziranu epidemiološku službu, Krizni stožer Ministarstva zdravstva podignuo je mjere pripravnosti zbog epidemije koronavirusa COVID-19 kako bi bio spreman za sve scenarije.

2. veljače 2020. U suradnji hrvatskih i francuskih vlasti, četiri hrvatska državljana, među 250 putnika iz petnaestak europskih država stigla su specijalnim francuskim zrakoplovom iz Kine u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea, gdje su zbog mjera opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa COVID-19 zadržana u izolaciji 14 dana, koliko traje vrijeme inkubacije bolesti. Na međunarodnim letovima koji dolaze u Hrvatsku uvedena je mjera sustavnog anketiranja putnika pomoću posebnih obrazaca kojima je svrha identifikacija putnika koji su potencijalno mogli biti izloženi zarazi.

3. veljače 2020. Ministar zdravstva Vili Beroš, u svojstvu zemlje predsjedateljice Vijećem Europske unije sastao se u Bruxellesu s europskom povjerenicom za zdravstvo Stellom Kyriakides i europskim povjerenikom za upravljanje krizama Janezom Lenarčičem. Donesena je odluka o provedbi mjera zdravstvenog nadzora, za osobe koje su boravile u kontinentalnoj Kini unazad 14 dana.

7. veljače 2020. Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sudjelovali su 7. veljače u Bruxellesu na telekonferenciji na razini generalnih direktora svih država članica Europske unije i Europske komisije.

11. veljače 2020. Ministar Beroš ocijenio je je epidemiološku situaciju vezanu uz koronavirus u Europi i Hrvatskoj zadovoljavajućom zasad.

13. veljače 2020. Na inicijativu Hrvatske, koja predsjeda Vijećem Europske unije, održan je izvanredni sastanak ministara zdravstva 27 zemalja članica na kojem su dogovorene mjere za boljom koordinacijom u odgovoru na pojavu novog koronavirusa COVID-19 i mjere za suzbijanje opasnosti od širenja.

20. veljače 2020. Hrvatska vlada je osnovala Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske radi koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa COVID-19 u Hrvatskoj. Za načelnika Stožera imenovan je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

21. veljače 2020. Slijedom repatrijacije ljudi s kruzera iz Japana te sukladno ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesena je Odluka o osnivanju karantene (u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”) koja se odnosi na osobe za koje se utvrdi ili sumnja da su bile u neposrednom kontaktu s oboljelima od COVID-19 prilikom boravka na brodovima.

22. veljače 2020. U Italiji je zabilježen prvi smrtni slučaj zbog zaraze od koronavirusa COVID-19.

23. veljače 2020. U Vladi je predsjednik Vlade Andrej Plenković održao sastanak s ekspertnom skupinom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva o mjerama koje se poduzimaju i planiraju za prevenciju širenja koronavirusa radi zaštite sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana.

24. veljače 2020. Krizni stožer Ministarstva zdravstva predstavio je dodatne mjere koje će Hrvatska poduzeti protiv širenja koronavirusa, pojačanim nadzorom graničnih prijelaza prema Italiji. Za sve putnike koji dolaze iz zahvaćenih područja predviđen je zdravstveni nadzor u samoizolaciji uz obvezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu. Zahvaćena područja obuhvaćaju Kinu, Republiku Koreju (Južna Koreja) te pokrajne Lombardija i Veneto u Italiji. Za sve osobe koje se bile u bliskom kontaktu sa oboljelim predviđena je samoizolacija u vlastitom domu uz svakodnevni kontakt sa epidemiologom ili organizirana karantena ako nema uvjeta za samoizolaciju. Ministarstvo zdravstva izdalo je i preporuku školama da se ne preporučuje odlazak na školske ekskurzije i izlete u Italiji. Time je podignut stupanj pripravnosti zbog opasnosti od koronavirusa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Vladi sastanak s članovima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva u kontekstu razvijanja epidemije koronavirusa u susjednoj Italiji te razmatranja podizanja stupnja pripravnosti i novih mjera zaštite zdravlja hrvatskih građana.

25. veljače 2020. U Vladi je pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održan prvi sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi podizanja stupnja pripravnosti svih nadležnih tijela i zaštite zdravlja hrvatskih građana. Nakon što je, u tri dana, sedmero osoba umrlo u Italiji od posljedica zaraze od koronavirusa COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je u Rimu na sastanku ministara zdravstva susjednih zemalja (Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske i Francuske).

26. veljače 2020. Uvedeno je svakodnevno održavanje sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u 9 sati te u 16 sati, nakon kojih se izdaju priopćenja za javnost i objavljuju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

3. Preporuke

Ministarstvo zdravstva podsjeća na sljedeće preporuke za osobe koje se vraćaju iz Kine, Južne Koreje ili regije Lombardije i Veneta u Italiji.

Tijekom 14 dana po povratku u Hrvatsku za vrijeme samoizolacije kod kuće:

 • Svakodnevno kontaktirajte epidemiologa
 • Mjerite tjelesnu temperaturu
 • Pazite na pojavu simptoma respiratorne infekcije (kašalj, otežano disanje itd.)
 • Redovito perite ruke ili koristite hidroalkoholnu otopinu
 • Izbjegavajte kontakt s trudnicama, kronično bolesnima, starijim osobama i slično
 • U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu javite se nadležnom epidemiologu


U slučaju znakova respiratorne infekcije tijekom 14 dana nakon povratka u Hrvatsku:

 • Telefonski nazovite nadležnog epidemiologa, opišite mu svoje simptome i obavijestite ga o svom nedavnom boravku u Kini, Južnoj Koreji ili regijama Lombardija i Veneto u Italiji
 • Izbjegavajte kontakt s osobama oko vas i stavite masku
 • Ne odlazite liječniku ili na hitni prijem bez prethodnog dogovora s nadležnim epidemiologom koji će organizirati odlazak na pregled Preporuča se izbjegavanje putovanja u Kinu koja nisu nužna.

U slučaju neodgodivog odlaska, preporučuje se:

 • Izbjegavajte kontakt s bolesnim ljudima, pogotovo ljudima koji kašlju
 • Izbjegavajte tržnice i mjesta gdje se drže žive ili mrtve životinje
 • Pridržavajte se općih pravila o higijeni ruku i hrane
 • Prije jela, nakon toaleta ili diranja životinja perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
 • Izbjegavajte doticaj sa životinjama, njihovim izlučevinama ili izmetom
 • Pratite savjete za putnike na web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravstva te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
 • Gdje god putujete, pridržavajte se općih pravila o higijeni ruku i hrane.

U slučaju simptoma respiratorne infekcije tijekom putovanja preporučuje se:

 • Nosite kiruršku masku ako ste u kontaktu s drugim ljudima
 • Jednokratno koristite papirnate maramice i redovito perite ruke
 • Tijekom putovanja u zahvaćena područja što prije se obratite lokalnom liječniku.

4. O bolesti uzrokovanom novim koronavirusom COVID-19

U svim ovim područjima/zemljama intenzivno se provode mjere rane detekcije oboljelih i njihovog adekvatnog medicinskog zbrinjavanja, kao i utvrđivanja kontakata i provođenja zdravstvenog nadzora nad njima u trajanju od 14 dana od zadnjeg kontakta s oboljelim, odnosno napuštanja područja gdje je utvrđen lokalni prijenos virusa.

Prema raspoloživim podacima, inkubacija COVID-19 iznosi 2 do 14 dana, s medijanom 5-6 dana.

Za sada postoje ograničena saznanja o punom spektru kliničke slike oboljelih, iako su najčešće zabilježeni simptomi povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima te umor i opća slabost. Teža klinička slika i potreba intenzivnog liječenja češća je u osoba starije životne dobi, kao i u onih osoba koje boluju od kroničnih bolesti. Postojeća klinička zapažanja upućuju da bolest često započinje blažim simptomima, a do pogoršanja dolazi u drugom tjednu bolesti.

Nema cjepiva niti specifičnog lijeka. Liječenje je suportivno.

5. Putevi prijenosa virusa

Unatoč spominjanju nekih vrsta životinja (šišmiši, zmije, ljuskavci i dr.) kao mogućem rezervoaru i izvoru zaraze za prvooboljele, još uvijek nije utvrđeno o kojim se životinjama radi. Međutim, epidemija se nalazi u fazi kada se virus relativno brzo i lako širi među ljudima u Kini i izvan Kine. Iako je način i opseg prijenosa virusa COVID-19 s čovjeka na čovjeka još uvijek predmet intenzivnog istraživanja, čini se da dominira prijenos kapljičnim i kontaktnim putem, a vjerojatno i zrakom.

6. Situacija u Hrvatskoj

Troje oboljelih u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno troje oboljelih sa COVID-19 bolesti (jedan importirani slučaj potvrđen 25. veljače 2020., a druga dva su potvrđeni 26. veljače 2020.). Prvooboljeli je hrvatski državljanin koji se zarazio tijekom boravka u Italiji (Milano, pokrajina Lombardija). Drugooboljeli je bliski obiteljski kontakt prvooboljelog, a u trećem slučaju radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji, a trenutno je smješten u KBC-u Rijeka.

Postupnik za zdravstvene djelatnike. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, izradio je postupnik za zdravstvene djelatnike u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus. U postupniku su detaljno opisani kriteriji za postavljanje sumnje na infekciju, način postupanja s osobom kod koje se posumnja na infekciju, način uzimanja i slanja uzoraka za dijagnostiku, te mjere prevencije i suzbijanja širenja zaraze u zdravstvenim ustanovama u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus. Postupnik se redovito ažurira ovisno o novim spoznajama o samoj epidemiji i bolesti.

Informacije za javnost o koronavirusu. Na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene su i informacije za javnost o novom koronavirusu kako bi građani u svakom trenutku mogli imati dostupne informacije.

Višejezični letci o koronavirusu. Napravljeni su i letci na hrvatskom, engleskom i kineskom jeziku za putnike koji idu i za putnike koji se vraćaju iz zahvaćenog područja. Letci sadrže upute o mjerama prevencije prilikom putovanja, te što činiti u slučaju pojave znakova infekcije kao i kontakte nadležnih pripravnih epidemiologa.

Upute za postupanje na graničnim prijelazima. Izrađene su i detaljne upute za postupanje na graničnim prijelazima s osobama koje ulaze u Hrvatsku, a unazad 14 dana su boravili na području zahvaćenom epidemijom virusa COVID-19.

U ovom trenutku Vlada i nadležne službe poduzimaju sve što je moguće, uz trenutno dostupne i ograničene informacije o samom virusu, putevima prijenosa, kako bi Hrvatska spremno dočekala svaki mogući sumnjiv slučaj na infekciju novim koronavirusom.

7. Situacija u svijetu

Statistika o broju oboljelih. Broj oboljelih se mijenja iz dana u dan, kao i broj osoba s teškom kliničkom slikom te broj umrlih. Oboljeli su do sada zabilježeni u tridesetak država na području Jugoistočne Azije, Zapadnog Pacifika, Australije, Europe, Sjeverne Amerike i Afrike. Najnoviji podaci o broju oboljelih i umrlih dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odnosno Europskog centra za suzbijanje i sprječavanje bolesti (ECDC).  

Broj zaraženih i umrlih u svijetu. Prema posljednjim dostupnim informacijama Europskog centra za suzbijanja i sprečavanje bolesti, 26. veljače 2020. registrirano je 81.027 oboljelih osoba, te 2 763 smrti od novog koronavirusa.

Kina. Broj zaraženih u Kini dosegao je 78.095. Od ukupnog broja smrtno stradalih, 2673 je iz Kine. Od 24. siječnja zatvoren je aerodrom u Wuhanu te obustavljen javni prijevoz.

Izvan Kine:

Azija. Tajland (40), Tajvan (31/1), Republika Koreja (893/8), Japan (164/1), Malezija (22), Singapur (91), Vijetnam (16), Nepal (1), Šri Lanka (1), Kambodža (1), Ujedinjeni Arapski Emirati (13), Filipini (3/1), Indija (3), Libanon (1), Izrael (2), Iran (95/12) te kruzer u japanskim vodama (691/4).

Europa. Ukupno u Europi je 381 zaraženih i 12 umrlih: Italija (229/11), Francuska (12/1), Njemačka (16), UK (9), Španjolska (3), Rusija (2), Švedska (1), Finska (1), Belgija (1).

Amerika. SAD (53), Kanada (11).

Oceanija. Australija (22)

Afrika. Egipat (1), Alžir (1)

Europa. U Europi su do 26. veljače 2020. potvrđena 381 slučaja novog koronavirusa. Slučajevi u Europi su na početku bili uglavnom importirani (osobe koje su doputovale iz Kine), no dio novije prijavljenih slučajeva su lokalno stečeni, tj. nisu importirani nego su povezani sa importiranim slučajem.

Italija. Od petka 21. veljače Italija je prijavila naglo povećanje broja oboljelih osoba sa lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije – Lombardija i Veneto. Trenutno poduzimaju mjere rane detekcije oboljelih i njihovog adekvatnog medicinskog zbrinjavanja, kao i utvrđivanja kontakata i provođenja zdravstvenog nadzora nad njima u trajanju od 14 dana od zadnjeg kontakta s oboljelim, te provode restrikcije javnih okupljanja, zbivanja i prometa. Situacija u Italiji, koja se brzo razvija, pažljivo se prati.

8. Pitanja i odgovori o bolesti uzrokovanom novim koronavirusom COVID-19

1. Što je novi COVID-2019? Što je SARS—CoV-2?

Novi koronavirus koji se pojavio 2019. godine nazvan je SARS—CoV-2, otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se o novom soju koronavirusa koji prije nije bio otkriven kod ljudi. Bolest uzrokovana tim virusom naziva se COVID-2019.

2. Odakle potječu koronavirusi?

Koronavirusi su virusi koji cirkuliraju među životinjama no neki od njih mogu prijeći na ljude. Nakon što prijeđu sa životinje na čovjeka mogu se prenositi među ljudima. Velik broj životinja su nositelji koronavirusa. Na primjer, koronavirus bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV) potječe od deva dok SARS potječe od cibetke, životinje iz reda zvijeri srodnih mačkama.

3. Može li se ovaj virus usporediti sa SARS-om ili sezonskom gripom?

Novi koronavirus otkriven u Kini genetski je usko povezan s virusom SARS iz 2003. i ta dva virusa imaju slične karakteristike, iako su podaci o ovom virusu još uvijek nepotpuni. SARS se pojavio krajem 2002. godine Kini. U razdoblju od osam mjeseci 33 države su prijavile više od 8000 slučajeva zaraze virusom SARS-a. Tada je od SARS-a umrla jedna od deset zaraženih osoba. Trenutno dostupne informacije nisu dovoljne da bi se sa sigurnošću moglo reći koliko je smrtonosan 2019-nCoV. Ipak, preliminarni nalazi ukazuju na to da je on manje smrtonosan od SARS-CoV. Iako se nCoV i virusi gripe prenose s osobe na osobu i mogu imati slične simptome, ta dva virusa su vrlo različita te se stoga i ponašaju drugačije. Još je prerano donositi zaključke o načinu širenja 2019-nCoV. Ipak, preliminarni podaci ukazuju na to da se 2019-nCoV prenosi kao SARS.

4. Kako se virus prenosi? Koliko lako se on širi?

Iako virus potječe od životinja, on se sada širi s osobe na osobu (prijenos s čovjeka na čovjeka). Trenutno dostupni epidemiološki podaci nisu dovoljni za utvrđivanje lakoće i uspješnosti širenja virusa među ljudima. Izgleda da se virus uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju. Trenutno se procjenjuje da vrijeme inkubacije 2019-nCoV (vrijeme između izlaganja virusu i pojave simptoma) traje između dva i 12 dana. Iako su ljudi najzarazniji kada imaju simptome nalik gripi, postoje naznake da neki ljudi mogu prenijeti virus, a da nemaju simptome ili prije nego se oni pojave. Potvrdi li se ovaj podatak, to će otežati rano otkrivanje zaraze 2019-nCoV. To nije neuobičajeno kod virusnih infekcija, kao što se vidi iz primjera ospica, ali za ovaj novi virus nema jasnih dokaza da se bolest može prenijeti prije pojave simptoma. Ako se ljudi zaraženi 2019-nCoV testiraju i na vrijeme dijagnosticiraju te ako se provedu stroge mjere kontrole zaraze, vjerojatnost uspješnog prijenosa s čovjeka na čovjeka među europskim stanovništvom je niska. Sustavna provedba mjera za prevenciju i kontrolu pokazala se učinkovitom u kontroli SARS-CoV i MERSCoV virusa.

Medicinski podaci

1. Koji su simptomi zaraze 2019-nCoV?

Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripi poput

 • povišene tjelesne temperature
 • kašlja
 • otežanog disanja
 • bolova u mišićima i
 • umora.

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

2. Jesu li neki ljudi pod većim rizikom od drugih?

Općenito djeca, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (poput povišenog tlaka, srčanih bolesti, dijabetesa, poremećaja jetre i bolesti dišnih puteva) imaju veći rizik razvoja težih simptoma zaraznih bolesti. S obzirom na to da se radi o novoj bolesti te da su dostupni podaci nepotpuni, još nije poznato koje skupine ljudi imaju teži ishod zaraze COVID-19. 11

3. Postoji li liječenje bolesti uzrokovane SARS—CoV-2?

Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim za koronaviruse je liječenje kliničkih simptoma (npr. povišene temperature). Pružanje njege (npr. pomoćna terapija i praćenje – terapija kisikom, infuzija i antiviralni lijekovi) može biti vrlo učinkovito kod zaraženih osoba.

4. Gdje se mogu testirati?

Ako vaš liječnik smatra da se trebate testirati na SARS—CoV-2, uputit će vas u daljnji postupak. Trenutno se dijagnostika provodi samo u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Prevencija

1. Kako izbjeći zarazu?

 • Ako boravite u Kini i drugim rizičnim područjima:
 • Izbjegavajte kontakt s bolesnim ljudima, pogotovo ljudima koji kašlju
 • Izbjegavajte tržnice i mjesta gdje se drže žive ili mrtve životinje
 • Pridržavajte se općih pravila o higijeni ruku i hrane
 • Prije jela, nakon toaleta ili diranja životinja perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
 • Izbjegavajte doticaj sa životinjama, njihovim izlučevinama ili izmetom.
 • Gdje god putujete, pridržavajte se općih pravila o higijeni ruku i hrane.

2. Što učiniti ako sam bio u bliskom doticaju s osobom oboljelom od COVID-19?

Javiti se epidemiologu ili liječniku. Osoba koja je tijekom zadnjih 14 dana bila u bliskom kontaktu s oboljelim od COVID-19 bit će stavljena pod aktivni nadzor u samoizolaciji. To znači da će osoba biti u samoizolaciji kod kuće, mjeriti tjelesnu temperaturu jednom dnevno te biti u svakodnevnom kontaktu s nadležnim epidemiologom. Ako osoba pod zdravstvenim nadzorom razvije znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor postupit će u skladu sa sumnjom na COVID-19 (dogovara se transport u bolnicu radi dijagnostike i liječenja), a kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Ako osoba po završetku zdravstvenog nadzora ne razvije simptome respiratorne bolesti, epidemiolog šalje obavijest o završetku zdravstvenog nadzora nadležnim ustanovama. 12

3. Koja su pravila za dezinfekciju/pranje ruku?

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama.

4. Jesu li kirurške maske učinkovita zaštita protiv SARS—CoV-2? K

irurške maske sprječavaju širenje infekcije s bolesnih ljudi na druge. Kirurške maske su manje učinkovite u zaštiti ljudi koji nisu zaraženi. Za uobičajeni socijalni kontatakt s oboljelim dovoljna je kirurška maska i održavanje udaljenosti najmanje jedan metar od bolesnika. Zdravstvenim djelatnicima koji su u doticaju s pacijentima za koje se sumnja ili je potvrđen SARS—CoV-2 savjetuje se korištenje kirurške maske ili maske veće razine filtriranja (FFP2), a kod zahvata gdje se stvara aerosol FFP3 maske.

5. Postoji li cjepivo protiv SARS—CoV-2?

Trenutno ne postoji cjepivo protiv koronavirusa, pa tako ni protiv SARS—CoV-2. Zato je važno spriječiti infekciju ili njeno daljnje širenje.

6. Štiti li me ovogodišnje cjepivo protiv gripe od SARS—CoV-2?

Virus gripe i SARS—CoV-2 su vrlo različiti i cjepivo protiv sezonske gripe ne štiti od bolesti uzrokovane virusom SARS—CoV-2. Međutim, sezona gripe u Europi još traje, a cjepivo protiv gripe je najbolja dostupna zaštita od sezonske gripe.

Kakva je trenutna situacija u Hrvatskoj vezano za COVID-19?

1. Što se poduzima u Hrvatskoj?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji sa Klinikom za infektivne bolesti, napravio je postupnik za zdravstvene djelatnike u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus. U postupniku su detaljno opisani kriteriji za postavljanje sumnje na infekciju, način postupanja sa osobom kod koje se posumnja na infekciju, način uzimanja i slanja uzoraka za dijagnostiku, te mjere prevencije i suzbijanja širenja zaraze u zdravstvenim ustanovama u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus SARS-CoV-2. Postupnik se redovito ažurira ovisno o novim spoznajama o samoj epidemiji i bolesti.

Na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene su i informacije o novom koronavirusu za javnost kako bi građani u svakom trenutku mogli imati dostupne informacije koje možete naći ovdje.

Izrađeni su i letci na hrvatskom, engleskom i kineskom jeziku za putnike koji putuju u zahvaćena područja i za putnike koji se iz njih vraćaju. Letci sadrže upute o mjerama prevencije prilikom putovanja, te što činiti u slučaju pojave znakova infekcije kao i kontakte nadležnih pripravnih epidemiologa.

Izrađene su i detaljne upute za postupanje na graničnim prijelazima s osobama koje ulaze u Hrvatsku, a unazad su 14 dana boravili na području zahvaćenom epidemijom COVID-19.

Na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo redovito se objavljuju aktualni podaci o broju oboljelih i savjeti vezani za sigurnost i zaštitu stanovništva.

2. Je li tko zaražen u Europi?

Od pojave virusa, u Europi je zabilježeno više stotina slučaja zaraze. S obzirom na velik protok ljudi i činjenicu da se virus prenosi s osobe na osobu, očekuje se još slučajeva u Europi.

3. Zašto broj slučajeva tako brzo raste?

Dva glavna razloga za brzi porast broja slučajeva su prijenos virusa s osobe na osobu i poboljšanje sposobnosti otkrivanja slučajeva. Nagli porast broja slučajeva čest je u početnoj fazi javljanja nove bolesti.

Informacije za putnike

1. Trebam li odgoditi putovanje u Aziju?

Trenutno je većina slučajeva zabilježena u Kini dok su izvan Kine zabilježeni samo sporadični slučajevi. Vjerojatnost zaraze u ostalim azijskim zemljama trenutno je niska. Međutim, zaraza se vrlo brzo širi i zato se vremenom mijenja i rizik od infekcije.

2. Što ako sam nedavno bio u Kini, Republici Koreji ili Italiji (regije Veneto ili Lombardia) i razbolio se?

Osoba koja je unazad 14 dana boravila u Kini ili na drugim zahvaćenim područjima i naglo razvije znakove bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja ili teškoće disanja) treba se telefonom javiti  14 nadležnom epidemiologu, opisati znakove bolesti i reći kada je boravila u Kini. Osobe koje su u zadnjih 14 dana prije ulaska u Hrvatsku boravile na području zahvaćenom epidemijom bolesti koju izaziva SARS—CoV-2 bit će stavljene pod zdravstveno nadzor u samoizolaciju pri ulasku u Hrvatsku. To znači da će im ako nemaju simptome bolesti pri ulasku u zemlju granični sanitarni inspektor izdati rješenje o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji kod kuće te će biti u kontaktu s nadležnim epidemiologom tijekom trajanja nadzora.

Ako osoba tijekom zdravstvenog nadzora razvije simptome respiratorne bolesti ili povišenu temperature, epidemiolog će postupiti u skladu sa sumnjom na bolesti uzrokovanu COVID-19 (dogovara se transport u bolnicu radi dijagnostike i liječenja), a bliski kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor u samoizolaciji kod kuće ili organiziranoj karanteni ako nema uvjeta za samoizolaciju.

3. Što se događa tijekom leta ili u zračnoj luci?

Ako se tijekom leta uoče znakovi bolesti kod nekog od putnika osoblje zrakoplova će svim putnicima podijeliti anketne listiće (Passenger locator cards) koje moraju ispuniti. Osoblje zrakoplova će zatim pokupiti listiće prije slijetanja zrakoplova i po slijetanju ih predati državnom sanitarnom inspektoru na graničnom prijelazu. Na temelju listića i anketiranja granični sanitarni inspektor će izdati rješenje o zdravstvenom nadzoru te putnike uputiti na teritorijalno nadležnog epidemiologa. Epidemiolog će biti u kontaktu s putnicima koji su mu upućeni te će prikupiti dodatne podatke o vjerojatnosti zaraze, ovisno o načinu kontakta s oboljelim putnikom te primijeniti odgovarajući zdravstveni nadzor. Ako osoba po završetku zdravstvenog nadzora ne razvije simptome respiratorne bolesti, epidemiolog šalje obavijest o završetku zdravstvenog nadzora nadležnim ustanovama. Oboljela osoba iz zrakoplova bit će prevezena u bolnicu na daljnju obradu. Ako se prije isteka zdravstvenog nadzora pokaže da oboljeli putnik ne boluje od SARS—CoV-2 prekida se zdravstveni nadzor nad njegovim kontaktima.

Rizik od zaraze u zračnoj luci sličan je riziku na svakom drugom mjestu gdje se okuplja velik broj ljudi.

Virus SARS—CoV-2 i životinje i prehrambeni proizvodi

1. Što je sa životinjama ili proizvodima životinjskog porijekla uvezenim iz Kine?

Zbog situacije sa zdravljem životinja u Kini, odnosno prisustva zaraznih bolesti kod životinja, dozvoljen je samo ograničen uvoz životinja i neprerađenih proizvoda životinjskog porijekla iz Kine u Europsku uniju. Ne postoje dokazi da životinje ili proizvodi životinjskog porijekla kojima je odobren uvoz u Europsku  15 uniju predstavljaju rizik za zdravlje građana Europske unije zbog prisutnosti COVID-19 u Kini.

2. Što s hranom uvezenom iz Kine?

Što se tiče uvoza životinja i proizvoda životinjskog porijekla, zbog situacije sa zdravljem životinja u Kini, dozvoljen je uvoz samo nekolicine proizvoda životinjskog porijekla iz Kine u Europsku uniju uz uvjet da ispunjavaju stroge zdravstvene norme i da su podvrgnute kontrolama. Iz istih razloga putnici koji ulaze u carinski prostor Europske unije ne smiju u prtljazi nositi meso, mesne proizvode, mlijeko ili mliječne proizvode.

Nije zabilježen prijenos SARS—CoV-2 putem hrane te stoga nema dokaza da prehrambeni proizvodi uvezeni iz Kine u Europsku uniju u skladu s propisima o sigurnosti zdravlja ljudi i životinja predstavljaju zdravstveni rizik za građane Europske unije vezan za COVID-19. On se prvenstveno prenosi s jedne osobe na drugu.

3. Što s kontaktom s kućnim ljubimcima i drugim životinjama u Europskoj uniji?

Postojeća istraživanja povezuju SARS—CoV-2 s nekim vrstama šišmiša u Kini no nije isključeno prisustvo kod drugih životinja. Nekoliko vrsta koronavirusa se javlja kod životinja i mogu se prenositi na druge životinje i ljude. Nije dokazano da kućni ljubimci (npr. psi i mačke) imaju veći rizik zaraze nego ljudi. Kao mjera opće predostrožnosti, u kontaktu sa životinjama pridržavajte se osnovnih načela higijene.

4. Sigurnost poštanskih pošiljki iz Kine

Smatramo na temelju dostupnih podataka o novom koronavirusu i o ranije poznatim koronavirusima, da je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude putem poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa putem poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi prijenosa ovog novog virusa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta (njegovanje oboljeloga) ili manipuliranje s bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi.

Svi do danas poznati koronavirusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unazad sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te ni za jedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP