Prati nas

Zdravlje

Dug život ulazi na usta

Baš kao što kvalitetno gorivo čuva trajnost motora vašeg automobila, dobra hrana čuva vaš organizam. Donosimo popis super namirnica koje osiguravaju dugovječnost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Što treba jesti za dug život?
foto: BigStock

Koja je tajna dugovječnosti? Na ovo pitanje nije moguće dati pravi odgovor, baš kao što nije moguće odgovoriti na pitanje o nastanku svijeta. No mnogi će se složiti da dugovječnost mora da ima neke veze s pravilnom prehranom. Analiziramo li prehranu ljudi koji su doživjeli duboku starost, skoro uvijek ćemo zapaziti da su jeli mnogo povrća i voća, ribe, orašastih plodova. Doktor Maoshing Ni, autor knjige ‘Tajne dugovječnosti’, sastavio je popis od deset namirnica koje vam mogu produžiti život. Na popisu su tako orasi, slatki krumpiri, kikiriki, zeleni čaj, morska trava, sezam, grah, gljive i bundeve.

Doktor Joel Fuhrman, autor knjige ‘Jedi da bi živio’, također ima svoju listu namirnica najkorisnijih za dug život. To su: brokula, cvjetača, prokulice, kupus, bobice, grah, gljive, luk, sjemenke, orašasti plodovi, rajčice i grejpfrut. Na ovim listama primjećujemo ponavljanje nekih namirnica. Doista, mnogi će se stručnjaci složiti da upravo u njima ima ‘ono nešto’. Evo, dakle, tog važnog popisa kojeg donosi portal Marshfieldnewsherald.com:


Voće i povrće

Gotovo svo voće i povrće bogato je vlaknima i važnim nutrijentima, a sve to uz minimalno kalorija. Bobice imaju izrazito visoku razinu antioksidanasa, a zeleno lisnato povtrće sadrži folnu kiselinu, kalcij i ostale važne nutrijente. Korijenasto povrće je bogato fitokemikalijama, vitaminima, mineralima i vlaknima, a također su povezana i s manjim rizikom od raka. Slatki krumpiri su jedan od najboljih izvora beta-karotena, a jedna porcija zadovoljava čak 35 posto dnevnih ljudskih potreba.

Orašasti plodovi

Godinama se savjetovalo izbjegavati orašaste plodove jer su puni masnoća. No sada znamo da su te masnoće, iako pune kalorija, zapravo dobre masnoće, korisne za srce. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje mogu spriječiti upalne procese. Bademi su jedan od najboljih uzvora vitamin E, snažnog antioksidanta. Indijski oraščići sadrže puno željeza, cinka i magnezija.

Grahorice

Grahorice također imaju svoje mjesto na top deset listi. Crni grah, pinto grah, bijeli grah, crveni grah, grašak, slanutak – sve to sadrži velike količine proteina, vlakana i vitamina, ali ne i puno kalorija i masnoća.

Riba

Masna riba koja voli hladnu vodu, poput lososa, još je jedan od bogatih izvora masnoća dobrih za srce. Ribe sadrže puno omega-3 masnih kiselina koje štite srce od nepravilnog ritma i kardiovaskularnih bolesti. Liječnici preporučuju jesti ribu barem dva puta tjedno.

Gljive

Gljive su spomenuli i doktor Fuhrman i doktor Mao. Čak šest različitih vrsta gljiva dokazano osnažuju imunitet.

Čokolada

Čokolada je dobra? Da, tako je! No bolje je birati tamnu čokoladu s većim postotkom kakaa, a s manje šećera. I naravno – ne pretjerivati.

Kava i čaj

Oboje su jako dobro antioksidansi koji sprjećavaju upalne procese, te koriste srcu. Razne studije pokazale su da kava može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i mentalnog propadanja povezanog sa starenjem.

.

Zdravlje

Markotić: ‘Među onima na respiratoru su ljudi u četrdesetima’

Markotić je rekla da su i američko i britansko cjepivo u visokim fazama, a Rusi su također objavili određene rezultate koji se čine veoma dobri.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić smatra da cjepivom koje imamo – onim protiv gripe – trebamo izbjeći scenarij da u isto vrijeme imamo infekciju jednim i drugim virusom.

Komentirajući za HRT pad broja novozaraženih koronavirusom uz istodoban porast broja oboljelih u bolnicama, Markotić je rekla da su cijelo vrijeme spominjali da će, kako budu rasli brojevi, više ljudi biti u bolnicama, kao i slučajeva sa smrtnim ishodom. “Ipak, ono što vidimo u nekoliko većih klinika, uključujući našu, posljednih tjedan dana polako pada taj broj, ali to nije razlog za opuštanje ili predikciju”, kaže.


U bolnicu dolaze u teškom stanju

Dodala je da bolesnici koji dolaze u bolnicu uglavnom završavaju s upalama pluća ili u teškom stanju te trebaju respirator, vrlo često sa zatajenjem bubrega, pluća. Naglasila je da među njima ima i onih mlađe dobi, od 40 do 50 godina, ali i starijih.

“Zamjetno je da većina njih ima veći broj različitih kroničnih bolesti, ali za razliku od prve faze kad su to uglavnom bili stari ljudi iz domova u koje je virus prodro, sad je većinom riječ o kućanstavima u koja su ukućani donijeli virus”, rekla je Markotić za HRT.

Što je s cjepivom?

Markotić je rekla da su i američko i britansko cjepivo u visokim fazama, a Rusi su također objavili određene rezultate koji se čine veoma dobri. Dodala je da je danas u Klinici za infektivne bolesti bio i veleposlanik SAD-a koji je rekao da će biti važno da netko proizvede cjepivo i pri tome nije bitno tko: “Kad se napokon vidi tko će prvi moći ponuditi cjepivo, znat će se s kim će se sklapati ugovor i koje će točno cijene biti.”

Naglasila je da moramo cjepivom koje imamo, onim protiv gripe, izbjeći scenarij da u isto vrijeme imamo infekciju jednim i drugim virusom. Bilo bi dobro da se cijepi što šira populacija, dodala je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP