Prati nas

Zdravlje

Tuberkuloza – najsmrtonosnija zaraza u Hrvatskoj

Od tuberkuloze danas nitko nije sasvim siguran. U Hrvatskoj najčešće obolijevaju najstarije dobne skupine u kojima se većinom radi o reaktivaciji stare infekcije.

Objavljeno

|

Koji su simptomi tuberkuloze?
foto: BigStock

Tuberkuloza (TBC) ili sušica je zarazno oboljenje prošlosti, ali i sadašnjosti. Tuberkuloza je oboljenje koje je haralo zapadnom Europom u doba industrijske revolucije, a kod nas je vrhunac epidemije tuberkuloze bio na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće. Bolest je sa sobom nosila stigmu pa stariji pamte kako su se “sušičave djevojke” teško udavale, a mladići su bili oslobađani vojne obveze što ih je dovodilo u još gori položaj od same bolesti. Tada je godišnje od tuberkuloze umiralo više od 400 oboljelih na 100 000 stanovnika.

I danas je tuberkuloza, javlja Slobodna Dalmacija, veliki problem u Hrvatskoj. „Naime, u Hrvatskoj se bilježi oko 500 novih slučajeva godišnje, što je više nego u većini zemalja Europske unije. U Hrvatskoj najčešće obolijevaju najstarije dobne skupine u kojima se većinom radi o reaktivaciji stare infekcije. Bez obzira što se u medijima puno više piše o gripi ili AIDS-u, tuberkuloza je još uvijek zarazna bolest od koje umire najviše Hrvata. Neovisno o tome je li riječ o zanemarenim ili kasno otkrivenim tuberkulozama, podatak je podjednako zabrinjavajući budući da postoje učinkoviti lijekovi. Premda prevladava među osobama nižeg socioekonomskog statusa, zna se javiti i u visoko obrazovanih i imućnijih osoba. Od tuberkuloze danas nitko nije sasvim siguran“, tvrdi prim. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, epidemiologinja, voditeljica Odjela za nadzor nad tuberkulozom i drugim respiratornim infekcijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Prema dostupnim podacima, ta je županija u protekloj godini zabilježila 40 oboljelih, što je više nego godinu dana prije.


„Za prevenciju tuberkuloze djeca se cijepe BCG cjepivom već u rodilištu. Najbolje štiti djecu od ozbiljnih oblika tuberkuloze koje prati velika smrtnost poput meningitisa i milijarne tuberkuloze, dok je zaštita od plućnih oblika bolesti otprilike 50 posto. Nažalost, cjepivo ne štiti od obolijevanja u odrasloj dobi niti trenutno postoji bolje cjepivo od BCG-a. Najbolji način sprječavanja i suzbijanja tuberkuloze je rano otkrivanje oboljelog i odgovarajuće liječenje. Time se sprječava nastanak ozbiljnijih oblika bolesti, što je korist za samog bolesnika te zaražavanje drugih ljudi“, upozorava Jurčev Savičević.

Zaraza ili infekcija znači da je uzročnik bolesti, Mycobacterium tuberculosis, ušao u organizam, gdje može nezapaženo opstati više godina (20-30 godina), a da ne postoje nikakvi znakovi bolesti. Ali, kada se osoba nađe pod nekim stresom, kada joj se zbog neke bolesti (gripa, upala pluća itd.) smanji imunitet, zaraza se pretvara u zaraznu bolest. Javljaju se simptomi tuberkuloze.

Osnovni su simptomi tuberkuloze: kašalj, iskašljavanje, iskašljavanje krvi, vrućica, pojačano znojenje, gubitak na težini, umor, bol u prsnom košu itd. Svaki kašalj koji traje duže od tri tjedna sumnjiv je na tuberkulozu.

Unutar dva mjeseca redovnog uzimanja terapije, bolesnik prestaje biti zarazan za okolinu i počne se bolje osjećati. Ali, do izlječenja je još dalek put. Uzročnik tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis, sporo raste i sporo se razmnožava, može dugo opstati u organizmu te je zbog toga bitna dugotrajna terapija, koja jedina osigurava izlječenje.

Nakon izlječenja, bitno je provoditi redovite liječničke preglede. Uvijek treba imati na umu da se bolest može ponovno probuditi, da se mogu javiti recidivi bolesti.Liječenjem oboljelog štiti se njegova bliža i dalja okolina. Naime, dok bolesnik kašlje, kiše, govori, iskašljava, on širi zarazu. Zaraznost je to veća što je osoba duže bolesna i neliječena. /Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije/ 

.

Zdravlje

Uzimate kapsule za bolje pamćenje? Bolje prestanite!

Više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje. No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje.

Objavljeno

|

Dodaci prehrani poput vitamina ne pomažu očuvanju zdravlja mozga i zapravo predstavljaju bacanje novca, piše Guardian.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja dodataka prehrani koji bi trebali blagotvorno djelovati na memoriju i mozak općenito, od 2006. do 2015. se udvostručila te sada dosiže i do 643 milijuna dolara godišnje. Također, više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima te dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje.


No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje. “Ne postoje nikakvi dokazi koji govore u prilog tvrdnji da uzimanje dodataka prehrani pomaže pamćenju i zdravlju mozga, niti su kadri spriječiti ili odgoditi Alzheimerovu bolest”, složni su stručnjaci.

Međutim, znanstveni tim je naglasio kako manjak određenih nutrijenata poput vitamina B9 i B12, mogu biti povezani s kognitivnim problemima i funkcioniranjem mozga te da dodaci prehrani mogu pomoći osobama koje pate od manjka određenog nutrijenta. Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 20 posto osoba starijih od 60 godina pati od nedostatka vitamina B12. No stručnjaci kažu da je prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno konzultirati liječnika te da je uvijek bolje određeni nutrijent dobiti iz svježih namirnica nego iz kapsula.

Zaključak je da se zdravim ljudima ne preporučuje uzimanje dodataka prehrani kako bi se zaštitio mozak, a savjet znanstvenika mogao bi se sumirati u dvije kratke riječi: Čuvajte novac.

Istraživanje je naručilo Globalno vijeće za zdravlje mozga (Global Council on Brain Health), a analizirani su dodaci poput vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kofein, koenzim Q10 i gingko biloba. Znanstvenici su ustanovili da dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu mozgu, najčešće uopće nisu biti testirani na tako nešto, a ono malo studija koje postoje, pokazuju različite rezultate.

“Veliki je problem što se ti dodaci prehrani predstavljaju kao lijek za gubitak pamćenja i još se tvrdi da za to postoje znanstveni dokazi”, kaže profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Exeter, Linda Clare, ujedno i članica istraživačkog tima. Znanstvenici savjetuju ljudima da budu oprezni i skeptični prema tvrdnjama proizvođača. Također, upozoravaju da mnoge tablete i kapsule nisu prošle dovoljna testiranja.

No važno je naglasiti još jednu stvar: ovo je istraživanje u obzir uzelo samo utjecaj suplemenata na funkciju mozga tako da rezultati ne znače da neki dodaci prehrani možda nisu korisni za nešto drugo.

Kad je riječ o zdravlju mozga, znanstvenici opet ističu da je najbolja prevencija problema s pamćenjem zdrav život što uključuje zdravu prehranu, nepušenje, dobar san, tjelovježba, bogat društveni život i mentalna stimulacija. Britanska profesorica psihijatrije Gill Livingston kaže da je jedini zasad poznati način za prevenciju demencije kontroliranje krvnog tlaka te redovito uzimanje terapije za njegovo snižavanje.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP