Prati nas

Zdravlje

Tuberkuloza – najsmrtonosnija zaraza u Hrvatskoj

Od tuberkuloze danas nitko nije sasvim siguran. U Hrvatskoj najčešće obolijevaju najstarije dobne skupine u kojima se većinom radi o reaktivaciji stare infekcije.

Objavljeno

|

Koji su simptomi tuberkuloze?
foto: BigStock

Tuberkuloza (TBC) ili sušica je zarazno oboljenje prošlosti, ali i sadašnjosti. Tuberkuloza je oboljenje koje je haralo zapadnom Europom u doba industrijske revolucije, a kod nas je vrhunac epidemije tuberkuloze bio na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće. Bolest je sa sobom nosila stigmu pa stariji pamte kako su se “sušičave djevojke” teško udavale, a mladići su bili oslobađani vojne obveze što ih je dovodilo u još gori položaj od same bolesti. Tada je godišnje od tuberkuloze umiralo više od 400 oboljelih na 100 000 stanovnika.

I danas je tuberkuloza, javlja Slobodna Dalmacija, veliki problem u Hrvatskoj. „Naime, u Hrvatskoj se bilježi oko 500 novih slučajeva godišnje, što je više nego u većini zemalja Europske unije. U Hrvatskoj najčešće obolijevaju najstarije dobne skupine u kojima se većinom radi o reaktivaciji stare infekcije. Bez obzira što se u medijima puno više piše o gripi ili AIDS-u, tuberkuloza je još uvijek zarazna bolest od koje umire najviše Hrvata. Neovisno o tome je li riječ o zanemarenim ili kasno otkrivenim tuberkulozama, podatak je podjednako zabrinjavajući budući da postoje učinkoviti lijekovi. Premda prevladava među osobama nižeg socioekonomskog statusa, zna se javiti i u visoko obrazovanih i imućnijih osoba. Od tuberkuloze danas nitko nije sasvim siguran“, tvrdi prim. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, epidemiologinja, voditeljica Odjela za nadzor nad tuberkulozom i drugim respiratornim infekcijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Prema dostupnim podacima, ta je županija u protekloj godini zabilježila 40 oboljelih, što je više nego godinu dana prije.„Za prevenciju tuberkuloze djeca se cijepe BCG cjepivom već u rodilištu. Najbolje štiti djecu od ozbiljnih oblika tuberkuloze koje prati velika smrtnost poput meningitisa i milijarne tuberkuloze, dok je zaštita od plućnih oblika bolesti otprilike 50 posto. Nažalost, cjepivo ne štiti od obolijevanja u odrasloj dobi niti trenutno postoji bolje cjepivo od BCG-a. Najbolji način sprječavanja i suzbijanja tuberkuloze je rano otkrivanje oboljelog i odgovarajuće liječenje. Time se sprječava nastanak ozbiljnijih oblika bolesti, što je korist za samog bolesnika te zaražavanje drugih ljudi“, upozorava Jurčev Savičević.

Zaraza ili infekcija znači da je uzročnik bolesti, Mycobacterium tuberculosis, ušao u organizam, gdje može nezapaženo opstati više godina (20-30 godina), a da ne postoje nikakvi znakovi bolesti. Ali, kada se osoba nađe pod nekim stresom, kada joj se zbog neke bolesti (gripa, upala pluća itd.) smanji imunitet, zaraza se pretvara u zaraznu bolest. Javljaju se simptomi tuberkuloze.

Osnovni su simptomi tuberkuloze: kašalj, iskašljavanje, iskašljavanje krvi, vrućica, pojačano znojenje, gubitak na težini, umor, bol u prsnom košu itd. Svaki kašalj koji traje duže od tri tjedna sumnjiv je na tuberkulozu.

Unutar dva mjeseca redovnog uzimanja terapije, bolesnik prestaje biti zarazan za okolinu i počne se bolje osjećati. Ali, do izlječenja je još dalek put. Uzročnik tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis, sporo raste i sporo se razmnožava, može dugo opstati u organizmu te je zbog toga bitna dugotrajna terapija, koja jedina osigurava izlječenje.

Nakon izlječenja, bitno je provoditi redovite liječničke preglede. Uvijek treba imati na umu da se bolest može ponovno probuditi, da se mogu javiti recidivi bolesti.Liječenjem oboljelog štiti se njegova bliža i dalja okolina. Naime, dok bolesnik kašlje, kiše, govori, iskašljava, on širi zarazu. Zaraznost je to veća što je osoba duže bolesna i neliječena. /Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije/ 

.

Zdravlje

Cvijeće smanjuje stres i potrebu za analgeticima

Cvijeće kupujemo osobama koje želimo razveseliti ili kojima želimo na nečemu čestitati. No postoji i jako dobar razlog da sami sebe nagradimo s raskošnim buketom omiljenog cvjeća. Naime, znanstvena studija je pokazala da cvijeće ima pozitivan učinak na naše psiho-fizičko stanje.

Objavljeno

|

Kupovina cvijeća je običaj kad nekome idemo u goste, nekoga želimo razveseliti ili mu na nečemu čestitati. No postoji još jedan razlog zašto bismo svi trebali stalno biti okruženi cvijećem. Naime, cvijeće smanjuje stres i tjeskobu.

Američko udruženje za hortikulturu provelo je studiju kako bi ustanovilo imaju li biljke terapeutski učinak na osobe koje se oporavljaju od operacije. Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Znanstvenici su motrili 90 pacijenata koji su se oporavljali od operacije slijepog crijeva i koji su bili raspoređeni u sobe sa ili bez cvijeća te kroz određeni vremenski period pratili njihovu fizičku i psihičku reakciju.Otkrili su da su pacijenti u sobama s cvijećem značajno rjeđe posezali za analgeticima, imali su niži sistolički tlak i sporije bilo, manje su patili od tjeskobe i umora te bili općenito bolje raspoloženi i optimističniji u vezi ishoda svoje bolesti.

I vrtlarenje je zdrav

Ovo nije prvo istraživanje koje je ispitivalo utjecaj cvijeća na ljude. Studija objavljena prije 11 godina u Britanskom časopisu sportske medicine ustanovila je da vrtlarenje ima isti učinak kao i odlazak u teretanu.  Čak i samo sat vremena takve lagane fizičke aktivnosti, može biti jednako učinkovito kao i tjelovježba. Dodatni je plus što nećete morati vrijeme provoditi u društvu oznojenih vježbača.

53. Međunarodna vrtna izložba Floraart - Zagreb
foto: Sandro Bura

Naravno, kućne biljke nemaju jednak učinak kao i boravak u vrtu no poznato je da kućne biljke popravljaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, smanjuju stres pa čak i uzrokuju neke pozitivne promjene u električnoj aktivnosti mozga, aktivnosti srca i napetosti mišića.

Dakako, ako niste rođeni sa “zelenim prstom”, briga o biljkama može vam izazvati i ponešto stresa. No rješenje za vas u tom bi slučaju mogli biti sukulenti, vrlo otporne bilje koje mogu preživjeti čak i najnetalentiranije vlasnike.

Iako ništa ne može zamijeniti živo cvijeće, i krasan buket može vam značajno popraviti raspoloženje. Uz to, pažljivo raspoređeno cvijeće po prostoru može biti i odraz vašega stila te način da izrazite svoju kreativnost.

Nastavi čitati