Prati nas

Zdravlje

Novi virus

Koronavirus, čini se, ostavlja trajne posljedice, tvrde znanstvenici

Plućna fibroza je iznimno opasno stanje stanje koje se ne može popraviti, no njeno napredovanje može se usporiti ili zaustaviti medicinskim postupcima, ako se otkrije na vrijeme.

Objavljeno

|

foto: foto: Pete Linforth/Pixabay/Robina Weermeijer

Kako koronavirus uglavnom pogađa donji dišni trakt, većina zaraženih osjećaj suhi kašalj, teško disanje i općenito ima simptome upale pluća. Sada znanstvenici iz Hong Konga kažu da pacijenti koji ozdrave mogu imati i trajno oštećena pluća.

Malo istraživanje provedeno na 12 ispitanika koji su otpušteni s liječenja pokazuje da dvoje ili troje njih ima smanjeni kapacitet pluća. Ipak, prerano je za konačno zaključiti hoće li to biti trajna posljedica infekcije COVID-19, javlja Deutsche Welle.

“Kod nekih pacijenata, funkcionalnost pluća može pasti od 20 do 30 posto nakon oporavka”, kaže dr. Owen Tsan Tak-yin, zdravstveni direktor Centra za zarazne bolesti Bolnice “Princeza Margaret” u Hong Kongu. Kompjuterska tomografija je pokazala “vrećice” u plućima koje su ispunjene tekućinom ili gnojem, a stanje se može pogoršavati kako bolest napreduje.

Rezultati istraživanja iz Hong Konga potvrđuju prve istrage iz kineskog Wuhana s početka veljače. Tamošnji znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Zhongnam analizirali su snimke pluća 19 pacijenta zaraženih COVID-19 i kod svakog su uočili promijene na oba plućna krila.

Sada treba istražiti jesu li pacijenti koji su preboljeli COVID-19 razvili plućnu fibrozu koja predstavlja stvaranje ožiljnog tkiva u plućima, što može smanjiti funkciju pluća i otežati glavnu funkciju ovog velikog organa – izmjenu plinova u krvi.

Plućna fibroza je iznimno opasno stanje stanje koje se ne može popraviti, no njeno napredovanje može se usporiti ili zaustaviti medicinskim postupcima, ako se otkrije na vrijeme.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.