Prati nas

Vijesti

Lalovac u lovu na umirovljene milijunaše

‘Na tim su računima milijarde kuna’, kazao je Lalovac najavivši kako će svi oni koji imaju te račune morati dokazati podrijetlo novca kojim raspolažu.

Objavljeno

|

Što trebam za otpis duga?
Boris Lalovac (foto: vlada.hr)

Ministar financija Boris Lalovac, upozorio je na konferenciji u Sarajevu, na problem skrivenih računa u inozemstvu. ‘Na tim su računima milijarde kuna’, kazao je Lalovac najavivši kako će svi oni koji imaju te račune morati dokazati podrijetlo novca kojim raspolažu. Potvrdio je kako se već poduzimaju istražne mjere, a kao zanimljivost je istaknuo da među milijunašima ima i umirovljenika te onih koji jedva da su prijavili kakav prihod prošlih godina, javlja HRT.

Kazao je kako su zahvaljujući mjerama poput fiskalizacije uklonjene brojne zakonske ‘rupe’ koje su stvarale prostor za porezne prijevare i izbjegavanje plaćanja obveza prema državi, istaknuvši da su prihodi nakon fiskalizacije porasli 50%. Borba protiv sive ekonomije od iznimnog je značenja za sve zemlje regije jer se eliminiranjem te pojave značajno poboljšava naplata poreza, ali i stvaraju uvjeti za dolazak investitora iz inozemstva, ustvrdili su sudionici regionalne konferencije posvećene tom problemu.

 

RTL Direkt je otkrio najveći pojedinačni iznos koji se nalazi na računu nekog hrvatskog građanina. Riječ je o računu otvorenom u jednoj banci u susjednoj Italiji, na koji dosad nikakav porez nikome nije plaćen jer je štediša hrvatski rezident, a Hrvatska porez na kamatu niti je imala niti je za njegov račun znala. Dakle, prema podacima iz same banke, za glavnicu na tom hrvatskom računu lani je isplaćena kamata od čak 14 milijuna kuna.

U suradnji s hrvatskim financijskim stručnjacima procijenjeno je da na tom računu leži dosad potpuno neoporezivih i Poreznoj upravi potpuno nepoznatih 700 milijuna kuna ili oko 92 milijuna eura. Ali ono što je najzanimljivije i o čemu zapravo govori ministar Lalovac jest da dotični štediša, hrvatski rezident, u Poreznoj upravi ima prijavljena mjesečna primanja od tek nekoliko tisuća kuna i stan u Zagrebu od 56 četvornih metara.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.