Prati nas

Mozaik

Što doista mislimo kad razgovaramo sa svojim tinejdžerom

Kad naša djeca postanu tinedžeri, mi obično baš tad dosegnemo menopauzu. A tada razgovors njima postane prava avantura. Nije rijetko da jedno kažemo, a drugo mislimo nadajući se da će sve ipak ispasti u redu. Evo nekoliko primjera kad ono izgovoreno nema nikakve veze s onim što doista mislimo.

Objavljeno

|

Kako odgajati tinejžere?
foto: BigStock

Najčešće se tako dogodi da baš kad su roditelji u menopauzi, djeca postanu tinejdžeri, tako da u većini obitelji dođe trenutak kad većina članova ima problema s podivljalim horonima. Upravo o tome u svome tekstu piše kolumnistica Huffington Posta, Ann Brenoff.

Ponosna sam majka dvoje tinejdžera. Tinejdžeri su ono što dobijete kad divna, voljena i mazna djeca krenu prema svojoj neovisnosti i mladoj odrasloj dobi. Pridodajte tome podivljale hormone – i njihove i vaše – i recimo samo da nije uvijek lako navigirati preko tako burnih voda. Ja vjerujem da je bolje ponekad pregristi jezik i evo što pod time mislim:


 

Scenarij 1:

Vikend je, a moj  je sin zalijepljen za ekran i igra video igrice sedam sati bez prekida. Baš poput zombija protiv kojih se bori, duboko je fokusiran na igricu i nije u stanju čuti ljudski glas, barem ne moj.

Što kažem?

Ne kažem ništa jer on me neće ni čuti. Umjesto toga ga uhodim, čekam trenutak kad mora ići na WC i kad će morati stisnuti pauzu, pa tek tad pažljivo napravim prvi korak. Tek tada kažem: ‘Ta igra se čini dosta zanimljivom, baš dobro da ti ju je tata kupio.’

Što doista mislim?

Vani je prekrasan dan. Zašto nisi vani i s ostalom djecom ne igraš nogomet ili se zabavljaš s psom? Zar ne primjećuješ da te pas gura sa šapicom čitavo vrijeme i pokušava te nagovoriti da se igraš s njim? I što je tvom ocu prolazilo kroz glavu kad ti je poklonio ovu igru koja je od tebe učinila potpunog ovisnika?

 

Scenarij 2:

Prošlo je 11 navečer, a moja kći je zatvorena u svojoj sobi čitavu večer radeći domaću zadaću.

Što kažem?

Joj oprosti draga, mislila sam da si zaspala s upaljenim svjetlom. Nisam znala da telefoniraš.

Što doista mislim?

Pa jesi li ti normalna? Već si trebala spavati! Za samo nekoliko sati moraš ustati i ići u školu. I usput, tko je taj mali koji me sad preko Skypea može vidjeti u mojem donjem rublju?

 

Scenarij 3:

Moja 17-godišnja kći ima vozačku točno 392 dana, 11 sati i 13 minuta. Zbog mjesta na kojem živimo, prisiljena je voziti po brdskoj, zavojitoj cesti i autoputu. Upravo mi je obznanila da planira ići u kino gdje će se naći s nekim prijateljima. Radi se o kasnoj projekciji.

Što kažem?

Lijepo se provedi! Pošalji mi SMS kad stigneš.

Što doista mislim?

Molim te dopusti nam da te mi odvezemo. Imaš li uopće pojma kakve pijane budale bauljaju po cesti? I usput, ako mi ne stigne tvoj SMS u roku od sat vremena, otići ću do kina i pretražiti čitavi parking dok ne nađem tvoj auto.

 

Scenarij 4:

U shopping centru pokušavamo naći haljinu za moju kćer (koja mrzi centre i mrzi haljine), jer ide na jedan svečani događaj. Jako je mrzovoljna i ne želi ništa isprobavati.

Što kažem?

Znaš svoj ukus bolje od mene, zašto ne odabereš nekoliko komada i isprobaš ih? Ja ću ti donijeti neku drugu veličinu ako ova ne odgovara.

Što doista mislim?

Ja ovo mrzim jednako toliko koliko i ti i strašno me nervita ta jednolična muzika u trgovini koja prodaje jeftine haljine, od svega toga dobivam migrenu. No s obzirom da je pitanje tvoje haljine najveći svjetski problem, kako bi  bilo da jednostavno izabereš jednu, koju god, i ovaj cijeli proces učinimo manje bolnim.

 

Scenarij 5:

Razgledavamo grad koji smo posjetili tijekom naših praznika. Moj sin hoda nekolko metara ispred nas, njegova sestra se konstantno dopisuje s prijateljima.

Što kažem?

Hej vas dvoje, možete li mi pomoći odgonetnuti ovu mapu koju imam na mobitelu? Vi ste bolji od mene u ovome.

Što doista mislim?

Kletva moje mame je upalila! Imam djecu koja su ispala baš poput mene kad sam bila tinejdžer!

.

Show

Josipa Lisac je dobitnica Porina za životno djelo. Na sceni je više od 50 godina

Na svom prvom festivalu u Opatiji, Josipa Lisac izaziva pravu senzaciju kod široke publike i najavljuje dolazak intrigantne i jedinstvene glazbenice koja će razviti svoj jedinstveni stil glazbenog izražavanja.

Objavljeno

|

Autor

Upravni odbor Porina, najprestižnije domaće diskografske nagrade, objavio je danas da će nagradu za životno djelo ove godine, uz dirigenta Tomislava Uhlika, dobiti i pjevačica Josipa Lisac. Statua Porina, klesana od bračkog kamena, bit će joj uručena na svečanoj 27. dodijeli nagrada.

Kako stoji u obrazloženju, Josipa Lisac hrvatska je glazbena diva koja na sceni djeluje više od 50 godina. Naglašenog pjevačkog identiteta protkanog različitim glazbenim stilovima, posebna je po svojoj specifičnoj boji glasa koji seže od kontraalta do soprana, scenskoj pojavi kao i odličnim interpretacijskim sposobnostima.


Početak u zboru

Glazbenu karijeru započela je kada je imala samo deset godina u Dječjem zboru Radiotelevizije Zagreb, 1967. godine postala je pjevačica grupe O’Hara, a nedugo zatim i grupe Zlatni akordi. Na svom prvom festivalu u Opatiji, Josipa Lisac izaziva pravu senzaciju kod široke publike i najavljuje dolazak intrigantne i jedinstvene glazbenice koja će razviti svoj jedinstveni stil glazbenog izražavanja.

Sudbinski Karlo Metikoš

Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav s popularnim rock’n’roll pjevačem i skladateljem Karlom Metikošem potpuno zaokružuje njen glazbeni i životni put. Metikoševo iskustvo i snažna autorska osobnost uobličava Josipu Lisac kao jedinstvenu umjetnicu i ženu. Njihov prvi zajednički album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. godine do danas je jedan od najboljih konceptualnih rock ostvarenja, antologija hrvatske diskografije. Isti album dobitnik je Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe 2015. godine.

Ovo joj je 23. Porin

Koncerte posvećene Karlu Metikošu Josipa je počela održavati godinu dana nakon njegove smrti, od 1992. godine, svakog 10. prosinca, a upravo je za “Koncert u čast Karla Metikoša” 1996. godine Josipa osvojila nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Dobitnica je čak 22 Porina u različitim kategorijama sa svojim suradnicima, a sada se ovoj velikoj kolekciji pridružuje i Porin za životno djelo.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP