Prati nas

Aktivno starenje

Trenuci u životu koji su doista važni

Rođenje djece, pa onda rođenje njihove djece, prvi ili zadnji poslovi, odlazak u mirovinu… Sve su to važni događaji u životu. Ali postoje i oni naizgled manje važni trenuci koji su itekako prijelomni i označavaju jednu novu fazu u našim životima.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kad starci polude
foto: BigStock

Velike prekretnice poput unapređenja na poslu, rođenja djece, zlatnih obljetnica ili umirovljenja su nezaboravne, no u životu postoji još mnogo prijelomnih trenutaka. Samo pitajte one starije! Razgovarali smo s bakama i djedovima, i prabakama i pradjedovima, i doznali nešto o trenucima koje najviše pamte i naučili da najznačajniji događaju uopće ne moraju biti i veliki.

Ljerka (90) – Prije nekoliko dana moj rođak i ja smo zarolali tepih u dnevnom boravku, pustili glasnu muziku i cijelo popodne plesali. Možda mi prije tako nešto ne bi palo na pamet, mislila bih o tome što će reći susjedi. Ali sad me baš briga! Evo, to mi je najznačajniji događaj u životu.


Milan (85) – Kupio sam šator i počeo kampirati. Ispred svoje kuće za početak, ali i to je nešto. Imam svoju malu oazu ispod velikog oraha u dvorištu i uživam. Susjedi malo čudno gledaju. Već su pitali moju ženu jesmo li se posvađali, ali ne brine me njihovo mišljenje. Oduvijek sam želio kampirati ali nisam mogao iz različitih razloga, onih pravih i onih izmišljenih. Sad je došao moj trenutak. Prvo ću kampirati u dvorištu, a onda se odvažiti i na odlazak na more sa šatorom.

Rada (71) – Najvažniji trenutak kojeg pamtim je kad se sin vratio kući sa svojom prvom zarađenom plaćom. Pitao je treba li što kupiti i treba li platiti koje račune.  Tad sam znala da sam uspjela kao roditelj. Naravno, važan je trenutak u kojem su ti rođena djeca, i trenutak kad završe škole. I trenutak kad se uspiju zaposliti. Ali kad dođe s plaćom doma i pita treba li što kupiti, znate da ste odgojili samostalnog i plemenitog čovjeka.

Marija (77) – Ja sam se upisala na tečaj klavira. Eto, jesam! Pa želim to već 60 godina, zaboga! Prvo nisam mogla jer su roditelji bili siromašni, pa nisam mogla zbog posla i djece, pa nisam mogla zbog muža o kojem sam morala brinuti kad je teško obolio. Sad sam sama i mogu raditi što me volja. Eto, učim svirati klavir.

Stanislav (84) – Puno je lijepih trenutaka kojih se rado sjećam, ali ono što mi prvo pada na pamet je jedan događaj iz sasvim bliske prošlosti. Naime, tek sam se neki dan, s 84 godine, prvi puta vozio avionom! Sada mogu reći da sam probao sve što sam želio i da sutra umrem, ne bi mi bilo žao! Naravno, ne planiram još tako skoro na onaj svijet, ali samo tako kažem.

Katica (64) – Slijepa sam od rane mladosti. Oslijepila sam nakon teške bolesti i vidim samo svjetlo i sjenu. Ali prije dvije godine sam progledala! Da, baš tako mogu reći. U kuću mi se uselila moja Jackie, divna labradorica koja gleda umjesto mene. Jako dugo razmišljam o tome da nabavim psa vodiča i nikako do sad nisam uspijevala u tome. Neki su me čak i odgovarali od toga govoreći mi da je pas obaveza. Ali ne samo da pas nije obaveza, nego sad uopće ne mogu zamisliti kako sam prije bez nje živjela! Nisam imala pojma da se psa može naučiti toliko stvari! Ne samo da me vodi po cesti i da uopće ne moram brinuti o prometu kad je ona sa mnom, nego mi je to drago biće postalo i najbolji prijatelj. Evo, to je doista prijelomni trenutak u mojem životu.

 

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP