Prati nas

Aktivno starenje

Zašto žene i muškarci različito stare?

Svi starimo i to je neminovno. No muškarci i žene stare na drugačiji način. I dok jedni imaju problema s debljinom, druge muči gubitak kose. Razloge tome treba tražiti u razlikama između muškog i ženskog tijela i u hormonima.

Objavljeno

|

Zašto žene brže stare?
foto: BigStock

Poznato je da djevojčice i dječaci odrastaju različitom brzinom, pri čemu djevojčice odrastaju malo brže. No kakva je situacija sa starenjem? Svi smo svjesni društvenih razlika kad je u pitanju starenje žena i muškaraca. No ovdje smo odlučili opisati kako starenje doista utječe na žene i muškarce i u čemu je razlika, piše Huffington post.

1. Dugovječnost

Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti, očekivana dob muškaraca u SAD-u je 76,4, a žena 81,2 godine. To je skoro pet godina razlike. Neke studije to povezuju s Y kromosomom i višom smrtnosti od raka kod muškaraca. Druge teorije zaključuju da baš sve kod muškaraca, od načina na koji se nose sa stresom, ranijih pojava srčanih bolesti, pa do rjeđih kontrola kod liječnika, znači da će živjeti kraće. Što god bio razlog, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da žene žive dulje od muškaraca u svim dijelovima svijeta.


2. Hormoni

I muškarci i žene osjećaju promjene u svom seksualnom životu kako stare. Kod žena se radi o menopauzi, koja se događa otprilike oko pedesete godine. To je pojava kad žena prestane imati menstruaciju i kad jajnici prestanu proizvoditi hormon estrogen. Uobičajeni simptomi su smanjen libido, valunzi, suhoća vagine i umor.

Kod muškaraca starenje ne donosi iznenadne promjene raspoloženja kao što je to slučaj kod žena, već je promjena postupnije s obzirom da razina testosterona opada nešto sporije. To je proces koji se naziva andropauza. Prosječno, razina testosterona opada za jedan posto svake godine nakon tridesete. Smanjena razina testosterona može dovesti do erektilne disfunkcije, smanjenog libida i promjena u spavanju. Za razliku od menopauze koja označava i kraj plodnog razdoblja, muškarci i dalje mogu imati potomke i proizvoditi spermije i u kasnijoj životnoj dobi.

3. Deblja koža

Nema sumnje da se kozmetička industrija više obraća ženama nudeći im proizvode “protiv starenja”, poput krema i seruma protiv bora i za mladenački izgled kože, jer i društvo vrši veći pritisak na žene da dulje ostanu mlade. No prema Međunarodnom institutu za kožu, muška koža je doista otpornija na znakove starenja. Testosteron kod muškaraca omogućuje njihovoj koži da bude čak i do 25 posto deblja od ženske kože. Također, kod muškaraca je veća i koncentracija kolagena, nešto grublja tekstura i prirodno više vlage u koži jer se više znoje i imaju više mliječne kiseline u svojem znoju.

I muškarci i žene polagano gube kolagen nakon tridesete godine, no nakon menopauze, opadanje kolagena kod žena se ubrzava u sljedećih pet godina nakon čega se ponovno ustabili. Muška koža, s druge strane, stari postupno. No s druge strane, žene češće koriste zaštitu od sunca te brojne druge proizvode za njegu kože.

4. Tjelesna težina

U srednjoj dobi većina se ljudi malo udeblja jer mišićna masa počne opadati, a količina masnog tkiva raste. No muškarci i žene dobivaju na težini na različite načina. Muškarci obično dobivaju na težini poslije pedesetog rođendana i to najčešće zbog smanjene razine testosterona, dok žene počnu s debljanjem koje desetljeće ranije. I one, kao i muškarci, prestanu dobivati na težini nakon šezdeset i pete.

5. Gubitak kose

I žene i muškarci gube kosu kako stare, što ovisi o hormonima i genetici, no ćelavost ipak značajno više pogađa muškarce. Procjenjuje se da oko polovice muškaraca izgubi ponešto kose do pedesetog rođendana. Nasljedna ćelavost pojavljuje se oko četrdesete godine. Iako rijetko, ćelavost se pojavljuje i kod žena no najčešće se radi tek o prorijeđivanje kose a ne o potpunom gubitku.

 

.

Aktivno starenje

7 misli koje je najbolje odbaciti kako starite, ako zaista želite biti sretni

Za mene jer kasno, tko uopće želi čuti što ja mislim, ništa nema smisla… Lako je dopustiti takvim mislima da nas preuzmu, pogotovo kad zađemu u neke godine. No takve misli su otrov. Koji je protuotrov? Djelovanje!

Objavljeno

|

Kako biti sretan?

Dobizam (ageizam) je podmukao. I prisutan je svugdje. Vreba na nas na radnim mjestima, tove nas njime preko reklama, formira naše ekonomske strukture. Dobizam se pojavljuje u politici, uče ga u školi, utječe na naš zdravstveni sustav.

On također čuči i duboko u nama. Dobističke pristranosti koje nosimo u sebi utječu na naše izbore i kako se osjećamo. Dobizam se prvo pojavljuje u našim mislima. Ponekad smo ih svjesni, a ponekad nismo. No takve nam misli štete. Zadržavaju naše napredovanje i razvoj. Ispunjavaju nas sramom.


Pa kome je to potrebno? Umjesto toga, portal Psychology Today nudi nekoliko alternativa, nekoliko misli koje valja napustiti i čime ih zamijeniti:

1. Za mene je kasno!

To je loša misao. U redu, možda nam je u par stvari prošao vlak. Možda više ne možemo imati djecu, narasti još koji centimetar ili prohodati s Johnom Lennonom.

Ali kada izraz “za mene je prekasno” koristite kao moto života, trujete se i lišavate se mogućnosti. Nije kasno za mnogo stvari. No ako tako mislite, zatvarate vrata imaginaciji i motivaciji.

Što napraviti umjesto toga?

Kad primijetite misao “za mene je kasno”, učinite nešto. Kad se Mary poželjela pridružiti biciklističkom klubu, pomislila je da je za nju prekasno. No tada se trgnula i uzela bicikl iz spremišta te se provozala susjedstvom. “Ja to mogu!”, pomislila je.

Liz je pomislila da je “za nju prekasno” kad je razmišljala da upiše poduzetnički tečaj. Zato je na internetu pronašla odgovarajući članak i ideje su počele samo frcati.

Umjesto da samo mislite, napravite nešto! Misao je otrov, a protuotrov je djelovanje!

2. Moji najbolji dani su iza mene!

To je također loša misao koja nas samo rastužuje. Tužna je pomisao da ste vi, zapravo najbolje od vas, prošlost, zauvijek izgubljeni.

Kate nedostaje tijelo koje je nekad imala: “Izgledala sam najbolje s 22 godine.” Missy je bila pustolovna: “Moj uzbudljiv život je gotov!” Susan je voljela brinuti o svima: “Najbolje mi je bilo kad je obitelj bila na okupu.”

Naravno, odvajanje od osoba ili stvari koje smo voljeli može biti teško. No želite li provoditi vrijeme oplakujući nekadašnji život ili želite živjeti?

Što napraviti umjesto toga?

Odlučite da postajete sve bolji i bolji. Inzistirajte na tome da je najbolje tek pred vama. Što je sada u vama posebno, jedinstveno i sjajno? Napravite popis. Zapištite svoje dobre strane i polijepite te papiriće uokolo. I ne slušajte druge već vi sami odlučite što je kod vas najbolje. Preuzmite odgovornost za vaš vlastiti narativ i pričajte priče koje vas vesele.

Kateino tijelo je jako. Ona je dobra plivačica. Missy svake godine otputuje nekamo. Susan organizira druženja u svom domu. Imamo život iza nas, ali živimo i u ovom trenutku. Učinimo život vrijednim!

3. Nitko ne želi čuti što stara žena ima za reći!

To je također loša misao. Je li istinita? Kako to znate? Jeste li pokušali reći nešto zanimljivo u posljednje vrijeme? Podižete li glas? Ili unaprijed pretpostavljate da vas nitko ne sluša, pa mumljate sebi u bradu? Što imate za reći? Koju biste poruku voljeli prenijeti?

Lako je dopustiti da vas proguta vakuum dobizma u kojem nemamo glasa. No to nije izgovor da kažemo da nas nitko ne želi čuti, pogotovo ako ništa i ne govorite.

Što napraviti umjesto toga?

Pričajte priče. Nazdravljajte. Pišite blog. Najvažnije je da govorite stvari koje su vam važne, da ustanovite što vam je važno i slušate sami sebe, da znate što vas zanima.

Onda kad odlučite što vam je okupiralo pažnju, naučite više o tome. A nakon toga ispričajte drugima što vas fascinira, što vas ispunjava energijom.

Lako je uljuljkati se u površno čavrljanje pa govoriti o vremenskim prilikama, no to nisu pravi razgovori. Vjerojatno ste previše vremena proveli sušajući druge i zaboravili kako da se i vaš glas čuje. No to nije nemoguće postići. To je osnažujuće. Pokušajte!

Zaokupite pažnju okupljenih oko stola za blagovanje i ispričajte im nešto zanimljivo. Budite u centru pažnje.

4. Ah ta današnja djeca…

I to je loša misao. Nemojte misliti tako niti izgovarati te riječi. To je umarajuće. To je… staro. To su govorili o vama, to su govorili o vašoj majci, a to su govorili i o njezinoj majci.

Ovo je istina: današnja djeca su fascinantna! Oduvijek su i bila. Zašto? Jer su različita. Imaju različite probleme, nove izume, žive u zanimljivo vrijeme. Osuđujući ih, gubite mogućnost da se s njima povežete na smisleni način. Odbacujući ih, propuštate priliku da se inspirirate i naučite nešto novo, da dobijete novu energiju, isprobate nove i zanimljive stvari.

Što napraviti umjesto toga?

Zainteresirajte se za nove generacije. Sprijateljite se s njima. Raspitajte se o njima. Čitajte njihove knjige. Slušajte njihovu glazbu. Plešite njihove plesove. Počujte njihove ideje, politička razmišljanja i stavove otvorenim umom. Najbolji način starenja je ne pokušavati ostati mlad, već se inspirirati mladim ljudima.

5. Prošlost je bolja od budućnosti

To je loša misao! Ako je tome doista tako, zašto uopće investirati u budućnost. Ako budućnost nije vrijedna, onda možemo jednostavno ostati na kauču, više piti, izolirati se od svijeta i prestati učiti. Ta misao “prošlost vrijedi više od budućnosti” zadržava nas, koči nam napredovanje i uvjerava nas da su naše poznije godine samo nešto što treba izdržati. Ako budućnost ne vrijedi, zašto uopće danas napraviti nešto smisleno?

Što napraviti umjesto toga?

Vaša budućnost, bez obzira imate li 49, 59 ili 99 godina, jako je važna. Važna je jer ste sada ovdje i dok god ste ovdje možete ono što dolazi učiniti smislenim. Tko želite biti? Tko ste budući vi? Pišite o toj osobi. Dizajnirajte je. Donosite odluke do posljednjeg daha.

6. Nemam puno toga za ponuditi

To je jako loša misao. Ona nas ljuti. Naravno, događa se da nam dobizam oduzme važnost i snagu u svijetu okrenutom mladima. No moramo li baš odlučiti da nemamo ništa za ponuditi? Naime, to bi vas moglo natjerati da odustanete, prestanete pokušavati.

Doprinos društvu, činjenje razlike, ostavljanje nasljeđa osobine su generativnosti. Taj je izraz skovao psiholog Erik Erikson i označava brigu za nadolazeće generacije. To se smatra važnim korakom u procesu starenja. Bez generativnosti, kaže Erikson, nema napretka. A tko želi tako nešto?

Što napraviti umjesto toga?

Pronađite način da date svoj doprinos. Ponudite nešto. Odlučite kako ćete pomoći i kome tu pomoć uputiti. Dajte sebe!

7. Ne mogu podnijeti još jedan gubitak!

To je loša misao. Vi ćete svakako iskusiti još neki gubitak jer gubici su, baš kao i starenje, dio života. Ne možete zaustaviti starenje baš kao što ne možete zaustaviti gubitke. Također, sazdani smo tako da sve to možemo izdržati.

Svaki put kad sami sebi kažemo da ne možemo izdržati još jedan gubitak, bez obzira radi li se o našem voljenom, našem ljubimcu, nečemu materijalnom ili možda samo zubu, osiguravamo si dodatnu patnju. Jer smrt i ponovno rađanje dio su kruga života.

Što napraviti umjesto toga?

Budite tu i sudjelujte u evoluciji svojega života. Vi ste dio tog mističnog, čarobnog svemira. Vi ste zvjezdana prašina. Gledajte svijet oko sebe s divljenjem! Obavljajte one male posebne rituale, povežite se s drugima. Sagledajte širu sliku. Volite. Počnite primjećivati sve pristranosti vezan uz starenje. Preuzmite odgovornost i činite stvari koje će vas odvesti na neko novo mjesto.

Mijenjajući način na koji mislite, promijenit ćete sebe. A mijenjanjem sebe, mijenjate svijet. Starenje je zapravo sjajno! A sjajni ste i vi!

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP