Prati nas

Mozaik

Gladovanjem do 120. rođendana? Da ili ne?

Ljudski životnik vijek bez sumnje se produžuje, a jedan od načina kako poživjeti dugo jest i paziti na prehranu. No pobornici tzv. CR dijete tvrde da za dugovječnost nije toliko važno što se jede, već općenito jesti što manje. Osigurava li redukcija kalorija doista dugovječnost?

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako živjeti dugo?
foto: BigStock

Drevni taoisti vjerovali su da se besmrtnost može postići ustezanjem od ejakulacije, što nas dovodi do vječnog egzistencijalnog pitanja: Je li život bez orgazama uopće vrijedan življenja? Taoisti su, srećom, bili u krivu. No neki misle da smo još uvijek suočeni sa sličnom dilemom, samo što su ovaj put u igri restrikcije vezane uz unos hrane. Ovu je temu za Esquire istražio novinar Arnold Stephen Jacobs poznat po eksperimentiranju sa životnim stilovima. Pročitajte što je napisao.

Možda ste čuli za dijetu zvanu CR (calorie restriction) tijekom koje se hranite tako kao da ste sami svoj ratni zarobljenik. Unosite otprilike 30 posto manje kalorija od normalnog, što za muškarce znači oko 1.750 umjesto 2.500 kalorija dnevno. Držite li se na rubu izgladnjivanja, tvrde pobornici CR dijete, možete produžiti svoj život do 100, pa čak i 120 godina. U teoriji, kad unosimo manje hrane, tijelo se prebaci na ‘opciju za hitne slučajeve’ i usporava metabolizam te tako proizvodi i manje slobodnih radikala koji oštećuju stanice.


Prije nekoliko godina iskušao sam CR dijetu dok sam pisao knjigu o zdravlju. Rezultat? Bilo je apsolutno grozno! Provodio sam sate i sate ispunjavajući tablice s kalorijama, važući hranu preciznom vagom i gledajući svoje prijatelje kako jedu. Neprestano sam bio gladan i razdražljiv što su na svojoj koži najbolje osjetili članovi moje obitelji i prijatelji. Zasigurno nisam prava osoba da o tome govori jer sam tu dijetu iskušavao samo nekoliko tjedana. Obožavatelji CR dijete kažu da se jednostavno moraš naviknuti. Zapravo, s vremenom je zavoliš. Osjećaš se punim energije.

“Doslovno se osjećam high zbog ove dijete'”, rekao mi je jedan CR stručnjak. Usput, bio je mršav, ali nije djelovao izgladnjelo. Više kao nekakav oporavljeni narkoman. Pokazao mi je neke CR tehnike poput tehnike ‘sporog jedenja’ zvanu još i ‘meditacija uživanja’. Tako smo proveli 20 minuta jedući borovnicu. (Usput, svaki od nas je dobio svoju borovnicu, nismo je morali dijeliti.)

No, djeluje li doista CR dijeta? Pa, još uvijek sam živ, tako da možemo krenuti otuda. Osim toga, doista postoje znanstvene studije koje podržavaju ovu teoriju – barem kad su životinje u pitanju. U istraživanju Sveučilišta Cornell iz 1934. godine, znanstvenici su uspjeli udvostručiti životni vijek kod miševa stavljajući ih na izuzetno nisko kaloričnu dijetu. Slične studije, sa sličnim rezultatima, provedene su i na crvima i paucima.

No kad su primati u pitanju, teško je izvući ovakav zaključak. Rezultati dobiveni na majmunima vrlo su kontradiktorni. Postoje, doduše, istraživanja provedena na ljudima koja govore o tome da reduciran unos kalorija pomaže kod dijabetesa i pojave krvnih ugrušaka. No zasad još ne postoje rigorozne, dugotrajne studije koje bi dokazale produženje životnog vijeka.

Općenita ideja je dobra. Generalno je bolje da jedemo manje nego sad jedemo. Primjerice, američke porcije hrane su sramotno velike. No je li vrijeme za baš tako radikalne mjere? Radije ću umrijeti malo ranije, nego se u potpunosti odreći svih prženih delicija.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP