Prati nas

Aktivno starenje

Kriza srednjih godina nije nikakav bauk

Kriza srednjih godina nikoga neće zaobići. No za razliku od uobičajenog mišljenja, ne mora se raditi o stresnom i nesretnom razdoblju. Vrijeme je to preispitivanja dosadašnjeg života i, napokon, stavljanja sebe na prvo mjesto.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kriza srednjih godina
foto: BigStock

Prije nekoliko godina, vjerovala sam da imam sve, kaže u svojoj kolumni na Huffington Postu Carloline Daus. Bila sam zdrava, jaka i u formi života. Također, tek sam se udala za prekrasnog čovjeka. Radila sam u poznatoj farmaceutskoj kompaniji i muž i ja smo kupili prelijepu kuću. Mislila sam da sanjam. Život se činio divnim. Pa opet, osjećala sam da nešto nedostaje. Kao da bi još nešto trebalo postojati u ovom životu.

Shvatila sam da sam na početku krize srednjih godina. Nisam paničarila, niti odmah kupila novi skupi auto, niti otišla na plastičnu operaciju, niti bilo koji od onih klišeja koji se vežu uz krizu srednjih godina. Umjesto toga dobro sam promislila i došla do nekih spoznaja o čemu se zapravo radi. Evo što sam spoznala.


1.

Prva polovina mojeg života bila je laž. Došla sam do tužnog ali iskrenog zaključka da više ne znam tko sam. Toliko sam brinula o tuđoj sreći da više nisam imala pojma što mene usrećuje. Rezultat toga je bio da sam morala ponovno otkriti što me ispunjava i zaboraviti na očekivanja drugih.

2.

U procesu ponovnog otkrivanja sebe, otkrila sam i neke vrlo vrijedne učitelje. Arianna Huffington, Oprah, Brene Brown, Susan Cain, and James Altucher, da nabrojim samo neke. Ako ne znate što biste sami sa sobom i ako trebate ohrabrenje, od sveg srca preporučujem ove sjajne ljude.

3.

Smislenost i meditacija imali su nevjerojatan učinak na mene. Kroz tišinu i mirnoću uspjela sam doći do stvari koje me ispunjavaju srećom. Također sam naučila da stvari za koje sam mislila donose sreću, poput novca, posla, statusa i slično, nisu ni upola toliko važne kako sam mislila.

4.

Koliko god mi bilo teško priznati, ja sam sama bila djelomično odgovorna za nastalu situaciju. I dok ne možemo kontrolirati što nam se događa, možemo kontrolirati kako ćemo na to reagirati. Zapela sam na poslu koji me nije zadovoljavao, niti mi bio zanimljiv. Također, na tom se poslu nisu lijepo odnosili prema meni. Strah je zamaglio moje razmišljanje i samu sam sebe uvjerila da je to najbolje što mogu postići. Vjerovala sam da je stabilan posao dar na kojem bih trebala biti zahvalna i da bih trebala ostati tu gdje je sigurno. No jednog dana mi je sinulo. Ja zapravo ne moram zauvijek ostati na poslu koji me ne čini sretnom. Niti bih trebala ikome dozvoliti da se prema meni ružno ponaša. Hrabro sam rekla svojim šefovima što mi se događa i hrabro krenula naprijed.

5.

I posljednja ali ne i najmanje važna lekcija koju sam naučila je da sam ja sama sebi dovoljna i da sam sasvim u redu. Prvi dio života nastojala sam ugoditi drugima i biti onakva kakvom su me oni zamišljali. No čitavo to vrijeme ja sam zapravo bila savršena. Ja ne pripadam nikome drugome. Sada se prihvaćam onakvom kakva jesam i zahvalna sam na mudrosti koju sada imam.

Ljudi se možda užasavaju krize srednjih godina, no meni je ona donijela puno toga dobroga. To je sve dio evolucije i odrastanja. Da nisam naučila sve ove lekcije, i dalje bi stagnirala. To ne znači da mi se više nikada neće dogoditi da posrnem, no sigurna sam da se neću zadovoljiti osrednjim. Krećem u novu fazu svojeg života. Sama pišem svoju priču i veselim se idućem poglavlju. Tako i vi kad osjetite da nastupa kriza srednjih godina, ne očajavajte. Slušajte sami sebe. Neka to bude najljepši dar kojeg možete pokloniti sami sebi.

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP