Prati nas

Mozaik

Što o dugom životu možemo naučiti od engleske kraljice?

Britanska kraljica Elizabeta proslavila je 90. rođendan. No, unatoč visokoj dobi, ne odustaje od svakodnevnih obaveza te je i dalje vrlo oštrog uma i dobre kondicije. Kako joj to uspijeva i što možemo naučiti od najdugovječnije engleske kraljice?

Objavljeno

|

Koja je tajna dugog života kraljice Elizabete?
foto: Pixabay

Britanska kraljica Elizabeta II proslavila je 90. rođendan. No unatoč visokim godinama, ne čini se da namjerava usporiti svoj uobičajeni tempo. Ona je i službeno najdugovječniji britanski monarh i još uvijek obavlja sve svoje državničke dužnosti kao i kad je bila puno mlađa. Pa što bismo od kraljice mogli naučiti o dugom i aktivnom životu?

1. Genetika

Majka kraljice Elizabete, Kraljica Majka, doživjela je 101. godinu. Iako Elizabetu od okrugle stotice dijeli još punih deset godina, prilično je vjerojatno da će ju i doživjeti. U vrijeme kad je kraljica rođena, životni vijek žena je bio samo 70 godina – dob koju je već dobrano prešišala.


I životni stil ima velik utjecaj – npr. izbjegavanje štetnih navika poput pušenja – no brojne studije pokazuju da genetika igra ogromnu ulogu. Također, čini se da svi koji dožive stotu, nemaju većih zdravstvenih problema niti u devedesetoj.

2. Ostati bistrog uma

Bez obzira što neki mislili, kraljica ima mnogo obaveza. Doista, njezin je raspored pun i uključuje državničke posjete, humanitarni rad, razne ceremonije. Kraljica je uvijek u toku i sa svim političkim događanjima pa dan započinje slušanjem vijesti na radiju, čitanjem novina i rješavanjem križaljki. Ovo potonje, poznato je, održava mozak mladim i vitalnim.

Kraljica Elizabeta II nazdravlja Josipu Brozu Titu tijekom banketa u Belom dvoru 1972. godine

Kraljica Elizabeta II nazdravlja Josipu Brozu Titu tijekom banketa u Belom Dvoru 1972. godine

3. Zdrava prehrana

Sa svim tim vrhunskim kuharima koji su joj uvijek na usluzi, kraljici baš i nije teško kvalitetno se hraniti. Ali suprotno od onoga što većina misli, kraljica voli jednostavna jela. Za doručak jede kukuruzne pahuljice sa sušenim voćem i orasima. Ručak i večera uglavnom su lagani, najčešće piletina ili riba s povrćem. Njezin osobni kuhar u jednom je intervjuu otkrio kako kraljica u privatnim prilikama jede vrlo zdravo, kako bi se mogla malo opustiti kad prisustvuje nekim službenim ručkovima i večerama. Također, izbjegava tjesteninu i krumpire kasno navečer. Zanimljivo, dosta povrća koje se konzumira na kraljičinom dvoru uzgojeno je u dvorskom vrtu, a sama kraljica najčešće jede sezonsko voće i povrće.

4. Puno hodanja

I u 90. godini kraljica je vrlo aktivna i dobre kondicije. Svakodnevno hoda, odlazi u duge šetnje, sama ili s gostima, te izbjegava predugo sjediti na mjestu. Također, puno vremena provodi u šetnji sa svojim omiljenim psima korgijima, a veliki je ljubitelj i konja te redovito odlazi na jahanje. Te jednostavne vježbe poput hodanja ili jahanja ne samo da pomažu u kontroliranju težine, nego sprečavaju i mnoge kronične bolesti poput povišenog krvnog tlaka i dijabetesa.

5. Ispijanje čaja

Naravno, kao i svi Britanci, i kraljica Elizabeta voli čaj. Svoja jutra počinje šalicom Earl Greya s mlijekom ali bez šećera. Također, tu je i šalica čaja u pet popodne. Čaj je pun antioksidanasa koji pomažu obnovi stanica. Također, postoje ozbiljni dokazi da čaj pomaže kod povišenog kolesterola, dijabetesa i osteoporoze.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP