Prati nas

Mozaik

Što o dugom životu možemo naučiti od engleske kraljice?

Britanska kraljica Elizabeta proslavila je 90. rođendan. No, unatoč visokoj dobi, ne odustaje od svakodnevnih obaveza te je i dalje vrlo oštrog uma i dobre kondicije. Kako joj to uspijeva i što možemo naučiti od najdugovječnije engleske kraljice?

Silvija Novak

Objavljeno

|

Koja je tajna dugog života kraljice Elizabete?
foto: Pixabay

Britanska kraljica Elizabeta II proslavila je 90. rođendan. No unatoč visokim godinama, ne čini se da namjerava usporiti svoj uobičajeni tempo. Ona je i službeno najdugovječniji britanski monarh i još uvijek obavlja sve svoje državničke dužnosti kao i kad je bila puno mlađa. Pa što bismo od kraljice mogli naučiti o dugom i aktivnom životu?

1. Genetika

Majka kraljice Elizabete, Kraljica Majka, doživjela je 101. godinu. Iako Elizabetu od okrugle stotice dijeli još punih deset godina, prilično je vjerojatno da će ju i doživjeti. U vrijeme kad je kraljica rođena, životni vijek žena je bio samo 70 godina – dob koju je već dobrano prešišala.


I životni stil ima velik utjecaj – npr. izbjegavanje štetnih navika poput pušenja – no brojne studije pokazuju da genetika igra ogromnu ulogu. Također, čini se da svi koji dožive stotu, nemaju većih zdravstvenih problema niti u devedesetoj.

2. Ostati bistrog uma

Bez obzira što neki mislili, kraljica ima mnogo obaveza. Doista, njezin je raspored pun i uključuje državničke posjete, humanitarni rad, razne ceremonije. Kraljica je uvijek u toku i sa svim političkim događanjima pa dan započinje slušanjem vijesti na radiju, čitanjem novina i rješavanjem križaljki. Ovo potonje, poznato je, održava mozak mladim i vitalnim.

Kraljica Elizabeta II nazdravlja Josipu Brozu Titu tijekom banketa u Belom dvoru 1972. godine

Kraljica Elizabeta II nazdravlja Josipu Brozu Titu tijekom banketa u Belom Dvoru 1972. godine

3. Zdrava prehrana

Sa svim tim vrhunskim kuharima koji su joj uvijek na usluzi, kraljici baš i nije teško kvalitetno se hraniti. Ali suprotno od onoga što većina misli, kraljica voli jednostavna jela. Za doručak jede kukuruzne pahuljice sa sušenim voćem i orasima. Ručak i večera uglavnom su lagani, najčešće piletina ili riba s povrćem. Njezin osobni kuhar u jednom je intervjuu otkrio kako kraljica u privatnim prilikama jede vrlo zdravo, kako bi se mogla malo opustiti kad prisustvuje nekim službenim ručkovima i večerama. Također, izbjegava tjesteninu i krumpire kasno navečer. Zanimljivo, dosta povrća koje se konzumira na kraljičinom dvoru uzgojeno je u dvorskom vrtu, a sama kraljica najčešće jede sezonsko voće i povrće.

4. Puno hodanja

I u 90. godini kraljica je vrlo aktivna i dobre kondicije. Svakodnevno hoda, odlazi u duge šetnje, sama ili s gostima, te izbjegava predugo sjediti na mjestu. Također, puno vremena provodi u šetnji sa svojim omiljenim psima korgijima, a veliki je ljubitelj i konja te redovito odlazi na jahanje. Te jednostavne vježbe poput hodanja ili jahanja ne samo da pomažu u kontroliranju težine, nego sprečavaju i mnoge kronične bolesti poput povišenog krvnog tlaka i dijabetesa.

5. Ispijanje čaja

Naravno, kao i svi Britanci, i kraljica Elizabeta voli čaj. Svoja jutra počinje šalicom Earl Greya s mlijekom ali bez šećera. Također, tu je i šalica čaja u pet popodne. Čaj je pun antioksidanasa koji pomažu obnovi stanica. Također, postoje ozbiljni dokazi da čaj pomaže kod povišenog kolesterola, dijabetesa i osteoporoze.

.

Aktivno starenje

Upoznajte Sheilu Kiss i pokušajte pogoditi koliko joj je godina

Godine zdravog života i brige za tijelo ovoj su se Britanki itekako isplatile. Naime, Sheila Kiss ima 62 godine, izgleda fantastično i muku muči kako otjerati od sebe sve mlađahne kavalire.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sheila Kiss je Britanka, trenutno nastanjena na Baliju. Voli aktivan život, redovito vježba i pazi što jede, no to sve skupa nije ono najzanimljivije u vezi Sheile. Najneobičniji podatak u vezi gospođe Kiss je nejzina dob. Naime, 62 su joj godine.

Dakako, mnogi joj kažu da izgleda i do 20 godina mlađe, što joj svakako godi čuti. No zbog toga, kako priznaje, ima i problema.


“Moram stalno podsjećati mlađahne muškarce da sam dovoljno stara da im budem majka”, kaže Kiss i otkriva da joj se na Instagram profil redovito javljaju i upola mlađi kavaliri.

Kiss je u mladosti bila manekenka i fitness trenerica, a desetljeća brige za vlastito tijelo, sada se itekako vide. No, gotovo opsjednuta teretanom postala je tek u četrdesetim godinama, nakon što je rodila dvoje djece, te je tada počela vježbati gotovo svakodnevno, a tu je naviku zadržala sve do sada.

S obzirom da je pojačala vježbanje, može jesti što god poželi, a upravo to – uživanje u životu – smatra i glavnim sastojkom dobrog izgleda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP