Prati nas

Aktivno starenje

Zašto više ne slavim rođendane

Slavite li rođendane? Naravno, pri tome mislimo slavite li svoje rođendane, a ne rođendane svoje djece. S godinama, naš se stav prema takvim stvarima mijenja i što god odlučili, to je vaše pravo.

Objavljeno

|

Trebaju li stariji ljudi slaviti rođendane?
foto: Pexels

Slavite li rođendane? Proslave su jako popularne u djetinjstvu i mladosti i s nestrpljenjem očekujemo svaku novu. No kad uđemo u određene godine, naš se stav mijenja. Evo što je o tome za Huffington Post napisala 93-godišnja Phyllis Sues:

Jednostavno sam odlučila: Više ne slavim.

Rođena sam 4. travnja 1923., a 4. travnja 2016. bit će jedan sasvim običan ponedjeljak. Još jedan dan kakvih je bilo puno u mojem životu. Probudit ću se u 6 ujutro i 45 minuta ću raditi jogu. Pojest ću uobičajeni doručak: zobenu kašu, med, cimet, nekoliko oraha i espresso da me razbudi. Onda ću otići u laganu šetnju, a popodne ću malo odrijemati. Nakon toga možda zaplešem nakratko jer sam velika ljubiteljica tanga. Možda čak odem i na sat plesa.

Sve te aktivnosti potpuno će me napuniti energijom i neću razmišljati koji je zapravo dan. I to je sve što se mog rođendana tiče. Ne, nakon ovoga ne slijedi neka žalopojka. Proživjela sam 93 godine i još se uvijek jako dobro držim. U toj priči nema baš ničeg lošeg.

Ako ću bilo što slaviti, onda ću slaviti činjenicu da se svako jutro budim sretna i da imam energije i volje za životom. To je nešto što vrijedi slaviti, no neću vas gnjaviti s poviješću svog života – koji je bio prekrasan i nepredvidljiv i, uz malo sreće, još će se neko vrijeme nastaviti. Nemam što posebno slaviti baš taj dan. Nego treba pomalo slaviti svaki dan.

Rođendani su krasni ako vam je 20 ili 30 godina, ne toliko sjajni kad vam je 50 ili 70. No na vama je želite li slaviti i planirati iduću godinu. Morate biti inovativni, misliti pozitivno i ako do sada niste slušali svoje tijelo, svakako to morate početi činiti. Vrijeme je za pokret. Joga, tenis, ples, šetnja – bilo što što još uvijek možete raditi. Pokušajte i nešto novo. Naučite svirati gitaru ili klavir, neki novi jezik. Možda iznenadite sami sebe i napravite nešto novo i u poslovnom smislu. Ja sam imala četiri različite karijere, a čini se da je i peta iza ugla. Samo si nastavite govoriti: ‘Da, ja volim ovaj život!’ To je ono što je važno, a rođendani su ionako samo broj.

I kako vrijeme prolazi, mijenja se naš stav prema proslavi rođendana. Kad se o tome povede razgovor, ja se uglavnom ne uključujem, nego se odmaknem, jer me ta tema ne zanima. Tako mi paše. Ne volim nikakve napete razgovore i svađe, uživam u svojem životu i ne brojim godine.

Oslanjam se na tu moćnu riječ SADAŠNJOST i svima želim poručiti da koji god broj da vam se približavao, i bez obzira slavite li rođendane ili ne, prigrlite svaki dan s radošću, poletom i ljubavlju. Jer svaki je dan vrijedan proslave.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.