Prati nas

Zdravlje

Promjene koje se događaju na tijelu i puno prije menopauze

Svi znamo da menopauza donosi mnoge promjene u i na tijelu žene. No do nekih čudnih pojava dolazi i puno prije, a o tome se baš i ne govori puno. Nemamo vas namjeru uplašiti, već vam pokazati da u svim čudnim stvarima koje se događaju s vašim tijelom niste sami.

Objavljeno

|

Što je menopauza?
foto: Pexels

Uokolo kruži jedan potpuno pogrešan mit da tijelo u menopauzi naglo otkaže poslušnost. Istina je zapravo posve drugačija. Naime, i puno prije menopauze na i u tijelu žene mogu se primijetiti određene promjene. Portal Madamenoire na duhovit je ali i bolno iskren način nabrojao 20 simptoma koje možete osjetiti i prije velike promjene.

1. Bradavice mijenjaju izgled

Vaše bradavice više neće biti onako nježne, okrugle, male stvarčice. Na njima će se početi stvarati kvržice, potamnjet će i poprimiti neobičan oblik.

2. Mamurluci će trajati čitav dan

Više nećete moći jednostavno odspavati 10 sati nakon probdjevene noći i pojesti masni sendvič sa šunkom i tako se brzo riješiti mamurluka. Večer alkohola još ćete dugo osjećati i dugo nećete moći doći k sebi.

3. Neki mamurluci trajat će i po sedam dana

Iako tipičan mamurluk traje oko 48 sati, posljedice razuzdanog vikenda bit će tu i nakon tjedan dana. Čak i ako se budete osjećali dobro, vaše lice i probava pokazivat će sasvim nešto drugo. Trebat će im dosta vremena da se ponovno vrate u normalu.

4. Nakon vježbanja osjećat ćete peckanje

No to peckanje neće biti ono ‘dobro peckanje’ koje znači da su vam se mišići aktivirali. Često ćete pomisliti što vam to zapravo treba i zašto uopće vježbate. Osjećat ćete se kao da ste pretjerali s vježbom, a zapravo niste skoro ništa napravili.

5. Smanjeni libido

Odmah nakon seksa čvrsto ćete zaspati i to ako se seks uopće dogodi. A ako se ne dogodi u tom kratkom 30-minutnom periodu između večere i spavanja – neće se dogoditi uopće.

6. Potreba za grudnjakom

Više nije slatko i šarmantno ako ne nosite grudnjak. Ljudi vas gledaju i misle kako to nije dobra ideja te kako dovodite u neugodnu situaciju i njih i sebe.

7. Čudne mrlje

Neobične mrlje pojavljivat će se po vašem vratu, ispod brade i na ramenima. I ne samo mrlje nego i kvržice ili mala udubljenja.

8. Sve se nekako trese i leluja

Čak i ako nemate koji kilogram viška, sve se na vama nekako ziba, njiše i leluja. Kao da je netko iznenada prekinuo nevidljive niti koje su dosad sve držale na mjestu.

9. Više ne možete nositi visoke pete

Stopala vas od visokih peta toliko bole da čak ni alkohol ne pomaže. Gležnjevi, ristovi, prsti – sve boli i kad ste u petama od par centimetara. Više ni ne kupujete visoke pete jer ih rijetko nosite.

10. Više ne podnosite alkohol tijekom dana

Ako ste prije običavali popodne nešto popiti, to vam više ne pada na pamet jer već i nakon male čašice možete ravno u krevet. A kad se probudite bit ćete mrzovoljni i mamurni.

11. Loše spavate

Ne možete se više niti sjetiti kad ste onako zaspali kao klada čim ste legli u krevet. Kako vam je to prije uspijevalo? Zar zaista niste imali niti jednu brigu o kojoj ste mogli razmišljati oko 2 ujutro?

12. Loše spavate i zato ste jako ljuti

Niti kava, niti energetska piša ne mogu nadoknaditi manjak sna. Ništa ne pomaže. Vi ste jedna jako, jako, jako ljuta osoba. I nikoga na svijetu ne volite!

13. Problemi s mliječnim proizvodima

Ili s bijelim brašnom, ili s crvenim mesom… Mnoge stvari koje ste prije voljeli, sada vam stvaraju želučane tegobe. A sada vam i najbezazlenija namirnica uzrokuje ili zatvor, ili proljev, ili nadutost.

14. Podočnjaci

Ako spavate samo i sat manje nego ste navikli, podočnjaci vam se vuku do poda. I ne postoji niti jedan korektor koji ih može prekriti.

15. Teško ulazite i izlazite iz auta

U oba slučaja proizvodite zvukove kao komad starog namještaja. Izlazak iz auta planirate u nekoliko faza: prvo jedna noga, pa druga, pa pridizanje rukama, pa oslanjanje na vrata…

16. Ravan trbuh? Što je to?

Jedete zdravi i krećete se, no trbuh i dalje nije ravan. A ako se malo i opustite i pojedete nešto što ne biste smjeli – zbogom figuri!

17. Oštrije dlake

Ne možete se s dolaskom hladnijih dana samo onako bezbrižno opustiti kao prije i zaboraviti na brijanje. Ako vam netko slučajno dotakne nogu, nabosti će se.

18. Iznenadna tjeskoba

Djeca su u redu, kuća je u redu, financije su u redu – pa zašto se onda osjećate tako loše? Tjeskoba vas iznenada pogodi bez nekog očitog razloga.

19. Sredstva za ublažavanje PMS-a ništa ne valjaju!

I ono što je prije funkcioniralo, sada više ne radi. Ni tablete, ni ulja, ni kapljice. Osjećate se kao ogromna vreća hormona, zraka i bijesa.

20. Razumijete pojam ‘umornih kostiju’

Napokon ste i to shvatili a čitav ste život mislili da vaša majka i baka pretjeruju. Sada znate što to znači kad vas iscrpljenost toliko prožme da ni ne pomišljate napustiti krevet.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.