Prati nas

Aktivno starenje

Deshun Wang: Čovjek koji je stigao biti sve što je poželio

Publika je uživala u prikazanoj odjeći, no čarolija se dogodila baš kada je Deshun zakoračio na modnu pistu. Od tada, njegov je dvominutni video inspirirao milijune onih kojima se činilo da ih je život zaobišao.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

najstariji maneken na svijetu
Deshun Wang

Jeste li čuli za osamdesetogodišnjeg Deshuna Wanga? Čovjek je to koji dokazuje da su rokovi dobri, ali da im ne moramo robovati i da sve što želimo postići u životu – možemo. Jer samo se trebamo potruditi i, prije svega, usuditi.

Wang je prošle godine zabljesnuo na pekinškom Tjednu mode. Publika je uživala u prikazanoj odjeći, no čarolija se dogodila baš kada je Deshun zakoračio na pistu. Od tada, njegov je dvominutni video inspirirao milijune onih kojima se činilo da ih je život zaobišao. U njemu kaže:


“Moje ime je Deshun Wang. Rođen sam i odrastao u Shenyangu u Kini. Mnogi su me primijetili nakon revije koju sam nosio. Neki me zovu „najseksi djedom“. Neki pak tvrde da sam postao internetska senzacija. Ali znate što? Da bih dočekao ovaj dan, pripremao sam se 60 godina.

Sa 24 sam bio glumac u kazalištu. Sa 44 sam počeo učiti engleski. U 49. godini sam okupio svoju grupu pantomimičara i otišao u Peking kako bih počeo iznova. S 50 sam prvi puta ušao u teretanu. Počeo sam vježbati. S 57 sam se vratio na pozornicu i stvorio jedinstvenu predstavu na svijetu nazvanu „Žive skulpture“. Sa 70 sam se stvarno navukao na vježbanje, a sa 79 sam nosio svoju prvu reviju.

Imam 80 godina i još nisam na kraju. Imam snove koje trebam ostvariti. Vjerujte mi, potencijale možemo istražiti. Kada pomislite da je prekasno, nemojte da vam to postane izgovor za odustajanje. Nitko vam ne može oduzeti uspjeh, osim vas samih. Kada dođe vrijeme da zabljesnete, budite najsjajniji.“

Pogledajte video:

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP