Prati nas

Aktivno starenje

U kojoj dobi muškarci i službeno postanu čangrizavi?

Oni gunđaju po tramvajima, svađaju se u pošti, prepiru s prodavačicama. Svatko od nas poznaje barem jednog čangrizavog postarijeg gospodina i ponekad se čini da su svi pomalo takvi. No što je zapravo ‘sindrom čangrizvog djedice’ i kako se s njime nositi?

Silvija Novak

Objavljeno

|

Zašto su stariji muškarci su čangrizavi
Frank Barone u seriji 'Svi vole Raymonda' (screenshot Youtube)

S godinama imamo sve manje živaca za gluposti, zar ne? No ta netrpeljivost ponekad se manifestira kao čangrizavost. Sigurno znate o čemu govorimo: susrećemo takve ljude u tramvaju, u pošti, kod liječnika. Nekako se čini da čangrizavosti najčešće podliježu stariji muškarci. Baš o toj osobini, zanimljiv tekst napisala je nagrađivana autorica Carol E. Wyer u Huffington Postu.

Nedavno me je novinar BBC-a upitao da mu kažem par riječi o čangrizavosti. Zanimalo ga je moje mišljenje o tome kad muškarci postaju čangrizavi i je li ta osobina karakteristična za starije muškarce. Ako je pitati znanost, nedavna istraživanja pokazala su da muškarci počnu patiti od ‘sindroma čangrizavog djedice’ kada dosegnu 70 godina. Ima puno razloga vjerovati da je to doista tako. Sa 70 muškarci postaju svjesniji svoje smrtnosti i svjedoče odlasku mnogih prijatelja. Možda se bore i sa zdravstvenim problemima, no najizglednije je da ih je pogodilo opadanje razine testosterona.


I dok kod žena razina estrogena opada relativno brzo u razdoblju menopauze i tako uzrokuje različite simptome, kod muškaraca razina testosterona opada kroz dulji vremenski period i simptomi nisu toliko očiti. Muškarci koji pate od ovog sindroma mogu osjetiti pad energije, upadati u duža i teža depresivna razdoblja, imati pojačan osjećaj tjeskobe i nervoze, jače se znoje. Tijekom ovog perioda mogu imati povećanu potrebu za snom ili pak nemogućnošću spavanja. Možda će osjetiti slabost u mišićima, fizičku iscrpljenost, smanjen libido te smanjen rast brade.

Stres i loša prehrana, neke autoimune bolesti i lijekovi također mogu uzrokovati pad razine testosterona. Nadalje, salo na trbuhu pogoduje estrogenu koji dodatno neutralizira testosteron.

No jesu li čangrizavi samo stariji muškarci? Naravno da ne. Iako čangrizavost češće pogađa starije, na nju nisu imuni niti mlađi muškarci. Mrzovoljnost je uzrokovana nizom faktora. Osoba može biti loše volje jer nije dobro jela ili spavala. Kod tinejdžera je mrzovoljnost često uzrokovana divljanjem hormona. Osim toga, nisu više djeca ali još nisu ni odrasli pa imaju dojam da ih okolina ne razumije.

I meni se kao i mnogima dogodilo da sam se, tek što sam se riješila tinejdžerske mrzovoljnosti, našla sa postarijim mrzovoljnim gospodinom koji viče na bicikliste samo zato što voze po njegovoj ulici ili na voditelja večernjih vijesti. Naime, i on ima hormonski disbalans, ne sviđa mu se to što stari, zabrinut je za svoj izgled i osjeća se neuspješno. Baš poput tinejdžera. Njegova je čangrizavost posljedica brige za mišljenje drugih te spoznaje da život brzo prolazi.

Shakespeare u svojem djelu ‘Kako vam drago’ spominje sedam dobi muškarca. I dok razne studije pokušavaju odgonetnuti kad točno muškarci postaju zlovoljni, ja osobno mislim da postoji 5 faza čangrizavosti:

1. Tinejdžer koji se stalno žali

To je faza u kojoj dječaci postaju muškarci. Hormoni ih transformiraju psihički i fizički te ih jedan tren dižu u nebesa, a već drugi spuštaju u ponor. Zlovoljan je jer ne želi ili ne može napustiti sigurnu okolinu roditeljskog doma i smetaju ga pravila koja ondje mora poštovati.

2. Zaposlen muškarac

On je pod stresom zbog očekivanja svojih nadređenih i zbog zahtjeva samog posla. Ima financijske dvojbe, rokove i obaveze. Noću ne spava, ne hrani se dobro već često pojede neki sendvič na brzinu. Njegovo tijelo nije u ravnoteži. Ta se mrzovolja očituje kroz prigovaranje kolegama, kukanje o poslu i jadanje o svakodnevnim mukama koje proživljava.

3. Srednje godine

Muškarac je počeo stariti. Uglavnom je na poslu postigao ono što je namjeravao, ima djecu koja su već poodrasla, ima kuću, auto i kredit. Gleda se u ogledalu u shvaća da više nije mlad. Počinje brinuti da mu nije više ostalo dovoljno vremena da ispuni svoje mladenačke snove.

4. Starost

On je samo ljuštura onog što je prije bio, tjelesno i mentalno. U usporedbi s mlađima, on je sad praktički nevidljiv. Nedostaje mu osjećaj svrhe. Izgubio je čvrstoću i stav. Čak se i drži pogrbljeno.

5. Konačna faza

Ovisan je o drugima i mrzi taj osjećaj. Frustriran je i uplašen pa zato postaje ljutit.

No ima li načina da se nosimo sa našim voljenim mrgudima? Ima. Budite strpljivi. Pokušajte razumjeti to što se događa. Osigurajte svom partneru dovoljno vježbe i dobro ishranu. Predložite mu neki hobi i ono najvažnije – smijte se zajedno. Zadržavanje pozitivnog pogleda na svijet je ključno. Gledajte zajedno duhovite filmove, družite se s pozitivnim i duhovitim ljudima. Slušajte veselu glazbu i ne uzimajte život previše ozbiljno. I za boga miloga – ne zovite ga čangrizavim starim djedicom!

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP