Doktor za umirovljenike, penzionere
foto: BigStock

Uvode se liste čekanja i kod obiteljskih liječnika

Autor: • 18. 08. 2016. • Vijesti1181 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Preopterećeni liječnici opće i obiteljske medicine odlučili su uvesti liste čekanja. Definirana su hitna stanja kada će pacijent odmah ući u ordinaciju i ona kada će morati čekati i nekoliko dana, javlja HTV.

Naime, dnevno primaju više od stotinu pacijenata i ne mogu im se, kažu, dovoljno posvetiti. Stoga traže rad prema propisima i europski prosjek od 35 pacijenata na dan, pa bi za svakoga od njih liječnik imao 20 minuta. Ovako je, kažu, proces rada ugrožen, oni su na rubu izdržljivosti, a kvaliteta usluga sve je upitnija.Nedostatak liječnika, godišnji odmori, zamjene, čekaonice prepune, nervoza na vrhuncu. Sestre i liječnici na rubu su izdržljivosti jer višestruko nadmašuju europski prosjek – umjesto 35 primaju 100-200 pacijenata na dan. Jedna je liječnica neki dan primila čak 206 pacijenata!

Stoga iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) zahtijevaju promjene. Najviše 35 pacijenata dnevno kojima umjesto dosadašnjih od 3 do 5 žele posvetiti barem 20 minuta.

I dok se zauzima za administrativno rasterećenje liječnika, ministar zdravlja Dario Nakić ne podupire ni liste čekanja ni program “20 minuta za jednog pacijenta”. Smatra da pacijentu treba posvetiti onoliko vremena koliko je potrebno za pregled, katkad i više od 20 minuta. S ministrom se slažu i u Udruzi pacijenata.

Nova pravila prema prijedlogu KoHOM-a

Odmah će biti primljeni liječniku: pacijenti s boli u prsima, traumom i krvarenjem i otežanim disanjem.

Naručeni istog dana bit će: pacijenti s jakom boli u trbuhu, djeca s temperaturom koja traje tri ili više dana, djeca i odrasli s temperaturom višom od 39,5, s boli uha i temperaturom, urinarnim infektom, prolaznim gubitkom svijesti, naglom kljenuti udova.

Slobodan termin idućih dana čekat će: kronični bolesnici za kontrole, pacijenti koji dolaze s hitne, gdje su pregledani i dobili terapiju, djeca starija od godinu dana i odrasli koji kašlju, curi im nos, s temperaturom do 38,5, djeca i odrasli s proljevom i povraćanjem od toga dana, ostala stanja koja nisu hitna i akutna .

Ostale preporuke: administracija (osim bolovanja) čekat će slobodan termin, nalazi specijalista koji traži pretrage bit će gotovi idućih dana, kronična terapija naručit će se telefonom, parenteralna terapija se naručuje, terapija ovisnika i previjanja u naručeno vrijeme, u slučaju dvojbi o hitnosti pacijenta pozvati liječnika, u slučaju agresije zvati policiju.

Tko će kada na red, odlučivat će, odnosno obavljati trijažu, medicinske sestre i tehničari, a sve bi trebalo rezultirati postavljanjem prioriteta i kvalitetnim rješavanjem pacijenata s ozbiljnim tegobama, a potom ostalih slučajeva te na kraju administracije, piše Večernji list.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.