Prati nas

Vijesti

Sindikat umirovljenika: Naučite političare da vas poštuju

Nažalost, u Hrvatskoj brojni političari starije osobe i umirovljenike smatraju balastom, parazitima, teretom, pa je vaš izlazak na birališta potreban i da biste hrvatsku politiku elitu naučili da vas poštuje. Birajte one koji se zalažu za sigurnost i održivost mirovinskog sustava, te s punim nadzorom nad drugim mirovinskim stupom.

Objavljeno

|

Za koga glasati?
foto: Pixabay/MojeVrijeme.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvao je sve umirovljenike i starije osobe u Hrvatskoj da izađu na izbore, te da biraju one koji im jamče dostojanstven život bez siromaštva.

“Kako je Hrvatska na vrhu europske ljestvice siromašnih, s najnižom relativnom mirovinom od svih zemalja nastalih od bivše države, pozivamo vas da birate svoj bolji život. Birajte one koji su obećali povećati mirovine te ih redovito usklađivati, koji će uvesti socijalnu i minimalnu mirovinu i poduzeti druge potrebne mjere da zaustave ponižavanje najranjivije populacije od 1,5 milijun starijih osoba s pravom glasa. A osobito birajte one koji se zalažu za sigurnost i održivost mirovinskog sustava, te s punim nadzorom nad drugim mirovinskim stupom.


Drage umirovljenice i umirovljenici i druge starije osobe, što će vam glas, ako nećete otići do birališta i dati svoj glas za svoj boljitak? Najveće umirovljeničke udruge (Sindikat i Matica umirovljenika koji organiziraju oko 300.000 članova) sačinile su uoči izbora listu zahtjeva i obratile se svim najvećim strankama, ali odgovora je bilo malo. Nažalost, u Hrvatskoj brojni političari starije osobe i umirovljenike smatraju balastom, parazitima, teretom, pa je vaš izlazak na birališta potreban i da biste hrvatsku politiku elitu naučili da vas poštuje.

Evidentan je slabi interes političara za pitanja umirovljenika, kao i izostanak kvalitetnijih reformskih rješenja, pa Sindikat umirovljenika poziva sve starije da se ne prepuste depresiji i razočarenju, već da izađu na izbore i izaberu opciju koja će najviše zastupati njihove interese. Iskoristimo preferencijalno glasovanje i izaberimo kandidate koji su do sada pokazali empatiju i volju da promijene životne uvjete umirovljenika na bolje, a ne na gore!” stoji u priopćenju Sindikata umirovljenika.

.

Vijesti

Sezona gripe je uranila, a broj teških komplikacija je iznimno velik

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Objavljeno

|

Autor

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, javlja Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.


“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, kaže virusolog Draženović. Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila. “Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati” – kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP