Prati nas

Vijesti

Sindikat umirovljenika: Naučite političare da vas poštuju

Nažalost, u Hrvatskoj brojni političari starije osobe i umirovljenike smatraju balastom, parazitima, teretom, pa je vaš izlazak na birališta potreban i da biste hrvatsku politiku elitu naučili da vas poštuje. Birajte one koji se zalažu za sigurnost i održivost mirovinskog sustava, te s punim nadzorom nad drugim mirovinskim stupom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Za koga glasati?
foto: Pixabay/MojeVrijeme.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvao je sve umirovljenike i starije osobe u Hrvatskoj da izađu na izbore, te da biraju one koji im jamče dostojanstven život bez siromaštva.

“Kako je Hrvatska na vrhu europske ljestvice siromašnih, s najnižom relativnom mirovinom od svih zemalja nastalih od bivše države, pozivamo vas da birate svoj bolji život. Birajte one koji su obećali povećati mirovine te ih redovito usklađivati, koji će uvesti socijalnu i minimalnu mirovinu i poduzeti druge potrebne mjere da zaustave ponižavanje najranjivije populacije od 1,5 milijun starijih osoba s pravom glasa. A osobito birajte one koji se zalažu za sigurnost i održivost mirovinskog sustava, te s punim nadzorom nad drugim mirovinskim stupom.


Drage umirovljenice i umirovljenici i druge starije osobe, što će vam glas, ako nećete otići do birališta i dati svoj glas za svoj boljitak? Najveće umirovljeničke udruge (Sindikat i Matica umirovljenika koji organiziraju oko 300.000 članova) sačinile su uoči izbora listu zahtjeva i obratile se svim najvećim strankama, ali odgovora je bilo malo. Nažalost, u Hrvatskoj brojni političari starije osobe i umirovljenike smatraju balastom, parazitima, teretom, pa je vaš izlazak na birališta potreban i da biste hrvatsku politiku elitu naučili da vas poštuje.

Evidentan je slabi interes političara za pitanja umirovljenika, kao i izostanak kvalitetnijih reformskih rješenja, pa Sindikat umirovljenika poziva sve starije da se ne prepuste depresiji i razočarenju, već da izađu na izbore i izaberu opciju koja će najviše zastupati njihove interese. Iskoristimo preferencijalno glasovanje i izaberimo kandidate koji su do sada pokazali empatiju i volju da promijene životne uvjete umirovljenika na bolje, a ne na gore!” stoji u priopćenju Sindikata umirovljenika.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP