Prati nas

Mozaik

Pregrizite jezik

Ove stvari nikada ne biste smjeli reći svojim roditeljima

Da, vaši su roditelji zaboravni, ponavljaju jednu te istu priču više puta, ne snalaze se s tehnologijom. No oni su vaši roditelji i naučili su vas svemu što znate, a za to je trebalo puno više strpljenja. Iako nam naši roditelji ponekad znaju ići na živce, ima stvari koje im baš nikad ne bismo smjeli reći.

Objavljeno

|

kada se razvesti?
foto: BigStock

“Na početku jedna politički posve nekorektna izjava: naši nas stariji roditelji ponekad izluđuju. Volimo vas, mama i tata, no te stare priče iz vaše mladosti smo čuli već toliko puta da doista više ne možemo slušati”, piše Linda Bernstein, kolumnistica portala Next Avenue.

Ta stalna ponavljanja, zaboravnost, neprestano nuđenje kolačima… Nije ni čudo da nam ponekad izleti koja neprimjerena riječ. Ili više njih.“Starije osobe obično znaju da njihovo pamćenje i kognitivne sposobnosti više nisu kao nekad, pa ih prilično boli ako ih se na to stalno podsjeća”, kaže Francine Lederer, psihoterapeutkinja iz Los Angelesa koja puno radi s takozvanom sendvič generacijom – dakle, ljudima srednje i starije dobi koji pored djece brinu i o ostarjelim roditeljima.

Posve je razumljivo da će vam vaši roditelji ponekad ići na živce, no doista biste trebali paziti da ih ne povrijedite svojim riječima. Ovih osam stvari nikada im ne biste trebali reći:

1. Pa kako se toga ne sjećaš?

Onaj razgovor kojeg ste vodili prošli tjedan o registraciji njihovog auta lako može ispariti iz glave. Starije osobe često imaju slabije kratkoročno pamćenje pa često zaborave sitnice koje su se dogodile nedavno, kao na primjer gdje su stavili ključeve ili naočale.

Umjesto toga kažite: “Vidiš ovu naljepnicu? Na njoj piše kad ističe registracija, a policija je krenula u akciju provjere neregistriranih automobila.” Postavite po kući post-it naljepnice s važnim obavijestima i podsjetnicima, a ako i dalje mislite da će vaši roditelji zaboraviti nešto važno, nazovite ih i podsjetite.

2. Mogao bi to kad bi se doista potrudio!

Koliko je teško promijeniti žarulju u stolnoj lampi? Pa ako ti se ruke jako tresu ili ne možeš dohvatiti rezervnu žarulju koja je na najvišoj polici, to može biti prilično težak zadatak. Starijim osobama i najjednostavniji zadatak poput vezivanja cipela, može biti nesavladiva prepreka, pogotovo ako boluju od reume ili artritisa. Osjećaju li pritom sram, neće im biti ništa lakše.

Umjesto toga kažite: “Daj da vidim u čemu je problem, možda mogu pomoći.” I starije osobe, baš poput svih drugih, žele što je moguće dulje zadržati svoju neovisnost. No neki zadaci za njih će ipak biti previše i tada im morate pomoći.

3. Već sam ti sto puta pokazao kako kopirati tekst!

Snalaženje s novom tehnologijom starijim je osobama vrlo teško. Sve te naprave s tisuću gumbića nisu nimalo lak zadatak za nekoga kome je vid već pomalo narušen. Čak i nama koji se češće služimo tehnologijom, ona može predstavljati problem. Zamislite kako je tek starijima od nas.

Umjesto toga kažite: “Ma ne brini, pokazat ću ti ponovo, a mogu ti ovdje i zapisati kako ide postupak. Ni meni nije bilo lako to savladati.” Starijim osobama tehnologija omogućuje da duže budu uključeni u društvena događanja i da se osjećaju manje usamljeno, stoga odvojite vremena i živaca pokazati svojim roditeljima kako se nešto radi, pa makar to morali ponavljati više puta. Zapamtite: oni su vas naučili kako se koristi žlica i pritom su imali puno strpljenja.

4. Kakve sad to veze ima s onim o čemu smo pričali?

U jednom trenutku s tatom ste razgovarali o političkoj situciji, a već u drugom on je temu prebacio na omiljeno povrće. Što se dogodilo? Starije osobe često nenajavljeno mijenjaju smjer razgovora ili zato što su se neke teme zasitili ili zato što ne mogu pratiti tijek razgovora.

Umjesto toga kažite: “Jesi li znao da sam i ja posadio vrt? Salata mi je jako dobro uspjela!” Ako vam tema o kojoj ste razgovarali i nije toliko bitna, prihvatite novu temu. Ako vam je pak važno reći što ste naumili, uvijek se poslije možete vratiti na prvu temu i objasniti zašto vam je važna. Ili jednostavno možete zašutjeti i slušati.

5. Već si mi to rekao!

Vama se nikad ne događa da se ponavljate? Svi mi ispričamo neke stvari više puta. Uostalom, sjetite se koliko ste puta ponovili neku priču ili postavili neko pitanje kad ste bili mali.

Umjesto toga recite: “Zaista? Još ćeš mi na kraju reći da ste poslije…” Da, možete se našaliti u takvoj situaciji, no pazite da ne povrijedite roditelja. Ako to izvedete simpatično, vjerojatno će sve završiti provalom smijeha s obje strane.

6. Kad umreš, želim onaj srebrni servis!

Ova izjava je pogrešna na toliko različitih razina da ne znamo odakle početi. Čak i gore od podsjećanja na njihovu smrt je davanje do znanja da to na neki način iščekujete poput lešinara.

Umjesto toga recite: “Čitao sam da je korisno napraviti oporuku kako se poslije braća i sestre ne bi posvađali.” Naravno, i s ovom izjavom valja oprezno. Zapravo bi bilo najbolje da pitanje kome će što pripasti prepustite u potpunosti roditeljima.

7. Probudi se! Opet ne pratiš!

Tamni prostori i ugodna toplina kina ili kazališta čak i puno mlađeg čovjeka mogu uspavati. Nema ništa čudno u tome da starija osoba malo otkunja, no problem bi mogao nastati ako pri tome i hrče dok drugi gledatelji pokušavaju pratiti predstavu. Ako se to dogodi, pažljivo probudite roditelja i nastojte ga ne posramiti pred ostalima.

Umjesto toga recite: “Sad ide zanimljiv dio, ovo ne želiš propustiti!” Ako baš ne ide nikako drugačije, možda biste mogli napustiti kazalište i nešto ranije. Ili jednostavno pustite da vaš stari otac odspava na vašem ramenu.

8. Tvoj unuk se zove Tomo! Opet si ih pobrkao!

Sigurno se i vama dogodilo da ženu ili muža zazovete pogrešnim imenom. Miješanje imena redovita je pojava i to ne samo kod starijih osoba. No ako se to događa vrlo često ili čak redovito, možda biste roditelja ipak trebali odvesti na pregled kod liječnika.

Umjesto toga recite: “Ovo je Jim, Tom je ostao kod kuće.2 Razlika je u tome kako ćete to reći. Naravno da možete ispraviti mamu ili tatu koji su vaše dijete nazvali krivim imenom, no to se može postići i bez osuđivanja i posramljivanja. I ovdje može dobro doći malo šale, ali opet takve koja nikoga ne vrijeđa.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati