Prati nas

Mozaik

Tao (98) je najstarija instruktorica joge i ima poruku za vas

U mladosti je bila glumica, manekenka, filmska producentica, plesačica, i susosnivačica Američkog udruženja vinara. Napisala je dvije knjige.

Objavljeno

|

Je li joga zdrava?
screenshot: Youtube

Najstarija instruktorica joge na svijetu ima 98 godina i zove se Tao Porchon-Lynch. Rođena je u Indiji. „Kada sam imala osam godina, vidjela sam dječaka kako radi nešto za što sam pomislila da je nova igra. Moje tetke su rekle da je to joga i da ne priliči damama da se bave s tim.“

No Tao to nije spriječilo da se i sama počne baviti jogom. Iza nje je više od 75 godina instruktorskog rada. I još uvijek podučava jogu 4 dana u tjednu. U mladosti je bila glumica, manekenka, filmska producentica, plesačica, i susosnivačica Američkog udruženja vinara. Napisala je dvije knjige. Marširala je s Ganhdijem i družila se Marilyn Monroe. „Ne dopustite da vam godine diktiraju što smijete, a što ne smijete učiniti“, poruka je koju vam šalje Tao Porchon-Lynch.


 

Tao Porchon u manekenskim danima (foto: privatni album)

 

.

Mozaik

Maksimirske mažoretkinje i ove su godine dominirale Maksimirskim jesenima

Sve je počelo prije 24 godine kada se skupina umirovljenica, redom baka i prabaka, odjenula u mažoretkinje za potrebe maskenbala. Od tada do danas treniraju jednom do dva puta tjedno.

Objavljeno

|

Autor

16. Maksimirske jeseni okupile su u najljepšem zagrebačkom perivoju velik broj umirovljenika i njihovih prijatelja. Riječ je manifestaciji koju organiziraju javne ustanove koje djeluju na području Gradske četvrti Maksimir i Grada Zagreba.

Umirovljenici su se tako zabavili na brojnim umjetničkim radionicama i obavili male zdravstvene preglede. Oni odvažniji natjecali su se u zabavnim sportskim disciplinama, kao što su – ribolov, boćanje i šah, a četiri discipline za sudionike su organizirane i na stazi zdravlja. Za sve je sudionike  tradicionalno organiziran besplatan ručak i  besplatan posjet Zoološkom vrtu. U kulturno-umjetničkom program nastupila su brojna umjetnička društva iz cijele Hrvatske, dok je u Paviljonu jeka organizirano Jutro poezije. Na manifestaciji je sudjelovalo i 50-ak članova Slovenske škole zdravlja pa možemo reći da je riječ o međunarodnom događaju.


Dakako, i ove su godine najzapaženije Maksimirske mažoretkinje. Skupina plesačica iz Doma za starije osobe Maksimir po tko zna koji put rasplesala je publiku. A sve je počelo prije 24 godine kada se skupina umirovljenica, redom baka i prabaka, odjenula u mažoretkinje za potrebe maskenbala. Od tada do danas treniraju jednom do dva puta tjedno. Kako je Maksimir izgledao danas, pogledajte kroz objektiv našeg fotoreportera Sandra Bure.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP