Prati nas

Mozaik

Tao (98) je najstarija instruktorica joge i ima poruku za vas

U mladosti je bila glumica, manekenka, filmska producentica, plesačica, i susosnivačica Američkog udruženja vinara. Napisala je dvije knjige.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Je li joga zdrava?
screenshot: Youtube

Najstarija instruktorica joge na svijetu ima 98 godina i zove se Tao Porchon-Lynch. Rođena je u Indiji. „Kada sam imala osam godina, vidjela sam dječaka kako radi nešto za što sam pomislila da je nova igra. Moje tetke su rekle da je to joga i da ne priliči damama da se bave s tim.“

No Tao to nije spriječilo da se i sama počne baviti jogom. Iza nje je više od 75 godina instruktorskog rada. I još uvijek podučava jogu 4 dana u tjednu. U mladosti je bila glumica, manekenka, filmska producentica, plesačica, i susosnivačica Američkog udruženja vinara. Napisala je dvije knjige. Marširala je s Ganhdijem i družila se Marilyn Monroe. „Ne dopustite da vam godine diktiraju što smijete, a što ne smijete učiniti“, poruka je koju vam šalje Tao Porchon-Lynch.


 

Tao Porchon u manekenskim danima (foto: privatni album)

 

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP