Prati nas

Mozaik

Danas pronađite nešto lijepo i budite mirni

Čini li vam se da život jednostavno juri i da nemate niti trenutak vremena za uživanje? Vaš užurbani život možda uopće ne bi trebao biti takav. Možete pogledati zanimljiv video o ničemu, šetati parkom, baviti se sportovima, gledati zalazak sunca, pročitati dobru knjigu, gledati zvijezde ili ptice.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako živjeti što duže?
foto: Pixabay

Svi su u žurbi i stalno zauzeti. Vi, ja, tip koji vas je presjekao u prometu, onaj iritantni lik koji vas je gurnuo u liftu. Svi imamo neke probleme koji stalno iskrsavaju i čine naše dane kompliciranijima. Svi imamo svoje trenutke tjeskobe.

Moderan svijet nikad nije bio tjeskobniji i stresniji. Unatoč modernim tehnologijama i materijalnom obilju, često se nalazimo u situaciji da nam nedostaje vremena. To je neizbježno, zar ne? Na kraju krajeva, moramo biti izvrsni u svojim poslovima, društveno aktivni, uključeni u zajednicu, moramo posjećivati najnovije i atraktivne trgovine i restorane jer od toga se sastoji dobar život, zar ne? Tko ima vremena za bilo što drugo?


Nekoliko filozofa nas podsjeća da katkad trebamo uzeti pauzu i koncentrirati se samo na disanje.

Dok većina ljudi gleda na tajkune i slavne osobe kao na ideal kojemu treba težiti, Schopenhauer nam kao uzor nudi „mudraca“. To je pojedinac koji može savladati svoje žudnje i povući se iz životnih stresova kako bi živio intelektualni život. Ponudio je i praktične savjete za nas ostale – savjetovao je ljude pod stresom da se što više izlažu umjetnosti i filozofiji kako bi se prosvijetlili. Koliko god kratka, pauza od dnevnih poslova pomoći će vam da pronađete ljepotu u svakodnevnim stvarima i reflektirate se na vlastiti život.

Epikur je bio nešto optimističniji filozof, a iznad svega je bio hedonist. Ipak, shvatio je da je sreću na kraju najlakše naći u smirenosti, umjerenosti i zadovoljstvima duše. Pisao je kako će bilo koje pretjerivanje rezultirati kasnijim nezadovoljstvom. Mnogi sljedbenici njegove škole su organizirali život u komunama kako bi istraživali njegove ideje.

Daleko na istoku, Lao Tzu, osnivač Taoizma, podsjetio nas je da „priroda ne žuri, a ipak je potpuna i dovršena“. Napustivši posao na sudu kako bi živio kao pustinjak, podsjeća nas na radosti koje proizlaze iz smirenosti. Napisao je da se „smirenom umu cijeli svemir predaje“, upućujući nas da zaustavimo naše užurbane i nervozne misli kako bi postigli iskustvo čistog bivanja. To bivanje, tvrdio je, pomaže nam da otkrijemo svoje pravo ja.

To sve lijepo zvuči, ali kako to možemo postići?

Postoje mnogi odgovori na ovo pitanje i oni se razlikuju od osobe do osobe. Mnoge jednostavne ali sjajne ideje se mogu izroditi iz užurbanog uma. Možete pogledati zanimljiv video o ničemu, šetati parkom, baviti se sportovima, gledati zalazak sunca, pročitati dobru knjigu, gledati zvijezde ili ptice. Iskoristite trenutak da se zapitate da li vam sva ta stalna užurbanost stvarno treba. Samo promišljanje može vam malo olakšati teret.

Iako ne možemo potpuno izbjeći svakodnevnu užurbanost, ovi veliki mislioci nas podsjećaju da trebamo napraviti pauzu i izgubiti se u nečemu lijepom.

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP