Prati nas

Zdravlje

Otkriven novi znak da je srčani udar blizu

Osim uobičajenih simptoma poput boli u prsima i kratkog daha, znanstvenici su otkrili još jedan znak koji upozorava da je srčani udar vrlo blizu. Istraživanje je provedeno u 240 ambulanti hitne medicinske pomoći.

Objavljeno

|

Kako smršaiti ležeći?
foto: BigStock

Znanstvenici su otkrili novi simptom koji bi mogao biti pouzdan znak da je srčani udar vrlo blizu. Nakon što su ispitali materijal kojim je kod brojnih pacijenata bila začepljena koronarna arterija, tim znanstvenika sa Sveučilišta Michigan potvrdio je da je riječ o kolesterolu u formi velikih kristala, piše Independent. Ti veliki kristali u svom sastavu imaju masti, kalcij i još neke supstance koje stvaraju plak u srcu. Kod čak 89 posto pacijenata koji su pomoć potražili na hitnoj pomoći, utvrđena je prisutnost posve određene vrste kolesterola u stvrdnutom obliku.

„U prijašnjim istraživanjima smo pokazali da se kolesterolu, kad prijeđe iz tekućeg u kruto ili kristalizirano stanje, volumen širi kao u slučaju leda i vode“, kaže doktor George Abela, profesor medicine na Sveučilištu Michigen. „To širenje unutar stijenka arterije, može je poderati i prepriječiti normalan prolaz krvi što uzrokuje srčani i moždani udar.“Istraživanje je provedeno u 240 ambulanti hitne medicinske pomoći. Kad bi pacijent sa srčanim udarom bio zaprimljen, tim znanstvenika bi iz njegovih žila izvadio kristale kolesterola i analizirao njihovu tvrdoću i veličinu.

Ustanovili su da se veliki kristali mogu probiti kroz plak, pa čak ući i u samo srce. Osim što izazivaju fizičko oštećenje derući arteriju, znanstvenici su uspjeli potvrditi i da kristali potiču stvaranje upalnih molekula Interleukin-1 beta koje stanje arterija dodatno pogoršavaju.

Ovo istraživanje je donijelo bolje razumijevanje ključnih simptoma koji se javljaju neposredno prije srčanog udara, ali i potvrdilo važnost tjelesne aktivnosti i pravilne ishrane koji mogu spriječiti nastanak kristala kolesterola. Pročitajte kojih osam simptoma mogu biti znak da vam prijeti srčani udar.

.

Zdravlje

Što su proljetne alergije i kako ih spriječiti?

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Objavljeno

|

Autor

Tek što prođe zima i završi sezona gripe, priroda nam zadaje nov udarac: proljeće se najavljuje ne samo toplim vremenom i suncem, već i peludnom groznicom i sezonom alergija. U vrijeme proljeća, zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku, nastale cvjetanjem biljaka, najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis.

Peludna hunjavica sezonska je alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Javlja se sezonski, vezano uz pojavljivanje određenih vrsta peludi u zraku. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima, poput bronhalne astme i atopijskog dermatitisa. Kada je peludna hunjavica praćena alergijskim konjunktivitisom, tada govorimo o peludnoj groznici.Različiti „okidači“

Alergija je nenormalna (prejaka) reakcija imunološkog sustava na, inače, bezopasni “okidač” (alergen). Uz pelud, česti su alergeni prašina, orasi, bakalar, jaja, ubodi osa i pčela, lateks i neki lijekovi. Obilježja blage alergije mijenjaju se ovisno o okidaču i o osobi.

Mogući znakovi alergije jesu: crveni osip praćen svrbežom ili uzdignuti dijelovi kože (urtike), crvenilo i svrbež očiju, soptanje i/ili otežano disanje, otečene šake, stopala i/ili lice, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. U prvoj pomoći kod alergije važno je procijeniti jačinu alergijske reakcije. Kod otežanog disanja potrebna je liječnička pomoć, a kod blažih simptoma dovoljno je ukloniti okidač, ako je moguće, ili udaljiti osobu od okidača.

Zbrinite simptome: neka osoba uzme lijek koji inače koristi za poznatu alergiju. Najčešći su propisivani lijekovi antihistaminici. Mogu se primijeniti lokalno, u obliku spreja za nos ili kapi za oči, te sustavno, u obliku tableta. Antihistaminici su najkorisniji u liječenju blagih do srednje teških oblika peludne hunjavice. Kod težih oblika bolesti i astme primjenjuju se kortikosteroidi. Postoje i druge metode liječenja koje propisuje specijalist alergolog ( Svjetlana Gašparović Babić, dr. med., Narodni zdravstveni list)

Metode prevencije

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

 • redovito pratiti bioprognozu i peludni kalendar,
 • za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila u tijeku vožnje,
 • izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije peluda u zraku (od 5 do 10 sati ujutro),
 • izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija peluda najviša,
 • prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
 • korisno je ugraditi klima-uređaj jer on smanjuje količinu peluda za 90%,
 • odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi se izbjeglo unošenje neželjene količine peluda u stambene prostorije,
 • boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
 • za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske iz kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
 • kosu prati svaku večer jer se peludna zrnca skupljaju na vlasima kose,
 • izbjegavati pušenje, sprejeve i slične nadražujuće tvari jer pogoršavaju simptome alergije.

Nastavi čitati