Prati nas

Zdravlje

Otkriven novi znak da je srčani udar blizu

Osim uobičajenih simptoma poput boli u prsima i kratkog daha, znanstvenici su otkrili još jedan znak koji upozorava da je srčani udar vrlo blizu. Istraživanje je provedeno u 240 ambulanti hitne medicinske pomoći.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako smršaiti ležeći?
foto: BigStock

Znanstvenici su otkrili novi simptom koji bi mogao biti pouzdan znak da je srčani udar vrlo blizu. Nakon što su ispitali materijal kojim je kod brojnih pacijenata bila začepljena koronarna arterija, tim znanstvenika sa Sveučilišta Michigan potvrdio je da je riječ o kolesterolu u formi velikih kristala, piše Independent. Ti veliki kristali u svom sastavu imaju masti, kalcij i još neke supstance koje stvaraju plak u srcu. Kod čak 89 posto pacijenata koji su pomoć potražili na hitnoj pomoći, utvrđena je prisutnost posve određene vrste kolesterola u stvrdnutom obliku.

„U prijašnjim istraživanjima smo pokazali da se kolesterolu, kad prijeđe iz tekućeg u kruto ili kristalizirano stanje, volumen širi kao u slučaju leda i vode“, kaže doktor George Abela, profesor medicine na Sveučilištu Michigen. „To širenje unutar stijenka arterije, može je poderati i prepriječiti normalan prolaz krvi što uzrokuje srčani i moždani udar.“


Istraživanje je provedeno u 240 ambulanti hitne medicinske pomoći. Kad bi pacijent sa srčanim udarom bio zaprimljen, tim znanstvenika bi iz njegovih žila izvadio kristale kolesterola i analizirao njihovu tvrdoću i veličinu.

Ustanovili su da se veliki kristali mogu probiti kroz plak, pa čak ući i u samo srce. Osim što izazivaju fizičko oštećenje derući arteriju, znanstvenici su uspjeli potvrditi i da kristali potiču stvaranje upalnih molekula Interleukin-1 beta koje stanje arterija dodatno pogoršavaju.

Ovo istraživanje je donijelo bolje razumijevanje ključnih simptoma koji se javljaju neposredno prije srčanog udara, ali i potvrdilo važnost tjelesne aktivnosti i pravilne ishrane koji mogu spriječiti nastanak kristala kolesterola. Pročitajte kojih osam simptoma mogu biti znak da vam prijeti srčani udar.

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP