Prati nas

Zdravlje

Otkriven novi znak da je srčani udar blizu

Osim uobičajenih simptoma poput boli u prsima i kratkog daha, znanstvenici su otkrili još jedan znak koji upozorava da je srčani udar vrlo blizu. Istraživanje je provedeno u 240 ambulanti hitne medicinske pomoći.

Objavljeno

|

Kako smršaiti ležeći?
foto: BigStock

Znanstvenici su otkrili novi simptom koji bi mogao biti pouzdan znak da je srčani udar vrlo blizu. Nakon što su ispitali materijal kojim je kod brojnih pacijenata bila začepljena koronarna arterija, tim znanstvenika sa Sveučilišta Michigan potvrdio je da je riječ o kolesterolu u formi velikih kristala, piše Independent. Ti veliki kristali u svom sastavu imaju masti, kalcij i još neke supstance koje stvaraju plak u srcu. Kod čak 89 posto pacijenata koji su pomoć potražili na hitnoj pomoći, utvrđena je prisutnost posve određene vrste kolesterola u stvrdnutom obliku.

„U prijašnjim istraživanjima smo pokazali da se kolesterolu, kad prijeđe iz tekućeg u kruto ili kristalizirano stanje, volumen širi kao u slučaju leda i vode“, kaže doktor George Abela, profesor medicine na Sveučilištu Michigen. „To širenje unutar stijenka arterije, može je poderati i prepriječiti normalan prolaz krvi što uzrokuje srčani i moždani udar.“


Istraživanje je provedeno u 240 ambulanti hitne medicinske pomoći. Kad bi pacijent sa srčanim udarom bio zaprimljen, tim znanstvenika bi iz njegovih žila izvadio kristale kolesterola i analizirao njihovu tvrdoću i veličinu.

Ustanovili su da se veliki kristali mogu probiti kroz plak, pa čak ući i u samo srce. Osim što izazivaju fizičko oštećenje derući arteriju, znanstvenici su uspjeli potvrditi i da kristali potiču stvaranje upalnih molekula Interleukin-1 beta koje stanje arterija dodatno pogoršavaju.

Ovo istraživanje je donijelo bolje razumijevanje ključnih simptoma koji se javljaju neposredno prije srčanog udara, ali i potvrdilo važnost tjelesne aktivnosti i pravilne ishrane koji mogu spriječiti nastanak kristala kolesterola. Pročitajte kojih osam simptoma mogu biti znak da vam prijeti srčani udar.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP