Prati nas

Mozaik

9 iznenađujućih činjenica o modernim bakama i djedovima

Bake i djedovi su stari, nemaju posebnih interesa, samo čekaju kraj telefona da ih unuci nazovu i ne služe se kompjuterom? To za moderne bake i djedove više nije istina! Saznajte zašto su bake i djedovi sve važniji i onima koji se bave – marketingom.

Objavljeno

|

Uvjeti za mirovinu, kada u mirovinu?
Idemo na put (foto: BigStock)

Iako ih se ponekad još uvijek smatra tradicionalnima, nevještima u rukovanju tehnologijom i pomalo staromodnima, moderni bake i djedovi sve manje pašu uz taj opis. Susan Adcox je za portal The Spruce sastavila popis od deset neobičnih činjenica o današnjim bakama i djedovima.  Popis se, istina, odnosi ponajviše na bake i djedove iz SAD-a, no mnogima od ovih opisa lako bi se mogao naći i koji djed ili baka s ovih prostora.

1. Prosječni baka i djed to će postati na polovici svog odraslog života

Prosječna dob u kojoj pojedinci dobivaju unuke je 48, prema studiji iz 2002. godine. Ako uzmemo da odrasli život počinje s 18 godina, prosječna osoba će imati 30 odraslih godina prije nego što dobije unuke. Budući da je očekivana životna dob 78, to znači da će prosječna osoba provesti 30 godina kao djed ili baka.


2. Trećina djedova i baka misli da djecu ne treba razmaziti

U istraživanju iz 2002., 37 posto djedova i baka je izjavilo da je razmaziti djecu njihova uloga, ali gotovo isto toliko – 30 posto – izajvilo je da nitko ne bi trebao razmaziti djecu. Ostali ispitanici rekli su da ih trebaju razmaziti roditelji ili svi zajedno.

3. Svako deseto dijete živi s djedom i bakom

Ova brojka iz zavoda za statistiku SAD-a uključuje kućanstva u kojima djed i/ili baka odgajaju unuke kao i višegeneracijska kućanstva u kojima žive djedovi i bake, roditelji i djeca). Ovakva kućanstva najčešće uključuju barem dvoje unučadi, a mnoga uključuju više.

4. Djed i baka ne sjede pored telefona

Koliko god željeli čuti svoje unuke, većina baka i djedova je prezauzeta i aktivna da bi samo sjedili po cijele dane i očekivali telefonski poziv, pokazao je istraživanje. Štoviše, najbolji način da ih dobijete je da ih nazovete na mobitel. Osim što imaju vlastite interese, velika većina njih još uvijek ima i posao. Tri četvrtine osoba između 45 i 64 godina je zaposleno, barem u Americi.

5. Bake i djedovi troše na unuke više no ikad

Mnogi bake i djedovi posvjedočit će da nikada nisu dobili poklon od svojih baka i djedova, iako su s njima bili u dobrim odnosima. No moderni bake i djedovi su prilično darežljivi kad su njihovi unuci u pitanju. Od 1999. do 2009. godine potrošnja u demografskoj grupi 55+ koja se odnosi na igračke i opremu za djecu, porasla je za 71 posto, ustanovila je studija MetLife. Također, utrostručila se potrošnja vezana uz opremu za školu i instrukcije.

6. Bake su brojnije od djedova, no to bi se moglo promijeniti

Odnos baka i djedova je 124 prema 100, zato što žene žive dulje. No očekuje se da će se taj omjer promijeniti do 2020. godine. Neki očekuju i da će se broj izjednačiti. Istovremeno, sve je više djedova aktivno uključeno u život svojih unuka.

7. Unuci često bake i djedove smatraju konzervativnima

Bake i djedove često se smatra manje tolerantnima prema drugim nacijama, kulturama i vjerovanjima nego pripadnike mlađih generacija, pokazalo je istraživanje Pew Reasearch centra. Možda je to zato što je ta generacija manje raznolika od nekih mlađih segmenata društva.

8. Oko 15 posto baka i djedova brine za svoje unuke dok su roditelji na poslu

Ovo uključuje one bake i djedove koji žele brinuti o unucima i one koji brinu o unucima zbog visoke cijene vrtića. Neki bake i djedovi su i jedini skrbnici svojim unucima, dok su u drugim slučajevima samo dio mreže ljudi uključenih u skrb o djeci.

9. Moderni bake i djedovi su – moderni

Prema portalu Grandparenst.com, 75 posto baki i djedova služi se internetom, a taj postotak konstantno raste. Međutim, samo deset posto baki i djedova na sebi ima tetovažu. Podataka o tome da li se taj broj smanjuje ili raste, nema.

.

Show

Svijet nam se smije zbog prijave protiv Josipe Lisac: ‘Hrvati, prestanite Trumpu davati ideje!’

Među stotinama komentatora brojni su oni iz Sjedinjenih Država koji strahuju da bi sve moglo inspirirati američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nemalo je i onih koji se zbog svega izruguju s Hrvatskom.

Objavljeno

|

Autor

Nakon što je BBC objavio vijest o bizarnoj kaznenoj prijavi koju je protiv pjevačice Josipe Lisac, a zbog navodnog izrugivanja s himnom Republike Hrvatske, podignuo Boško Županović, situaciju su komentirali brojni čitatelji iz cijeloga svijeta.

Najveći broj komentara odnosi se na odjevni stil naše proslavljene pjevačice, posebice na njen ogroman crveni šešir, a puno je i onih koji smatraju da treba postojati zakon koji štiti himnu. Ipak, među stotinama komentatora brojni su oni iz Sjedinjenih Država koji strahuju da bi sve moglo inspirirati američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nemali je broj onih koji se zbog svega izruguju s Hrvatskom. U raspravu se uključilo i nekoliko hrvatskih građana koji su komentatorima pokušali objasniti da “nisu svi Hrvati takvi” te da se radi o glasnoj manjini koja svoje standarde domoljublja pokušava nametnuti većini. Napominju i da je Josipa Lisac voljena i poštovana glazbenica u svojojoj zemlji.


Konstantinos Tsavalos tako ironično piše: “Kod nas u Grčkoj zakon je puno blaži: nepoštivanje hrvatske himne uopće nije prekršaj.”

“To je ono što trebamo u Sjedinjenim Državama. Zatvor za nepoštivanje države i himne. To bi poslalo dobru poruku narodu”, napisao je Kevin Prince. “Himne nisu važne. Pristojnost i suosjećajnost jesu”, odgovara Freya Karstein Malvert.

“Hrvati, prestani Trumpu davati ideje”, komentirao je Martin Bones iz Velike Britanije, dok Yvan Gnutov dodaje da Josipa lisac zbog šešira zaslužuje provesti neko vrijeme iza rešetaka: “Zašto je na crvenu kosu stavila crveni šešir? To je perverzno!”

“Smiješno. U današnjem društvu sve se svelo na tužbe jednih protiv drugih i to bez razloga. Muka mi je zbog toga“, stav je Kristy Daniels iz Kalifornije.

“Previše priče o zemlji koja liči na atrofiranog Pac-Mana”, komentar je Matthewa McKinleya, dok Jim Nightingale dodaje: “Nikad nisam čuo za ovu pjevačicu ili ovaj jezik ili političke gluposti o kojima pjeva. Ali mi se dopada čuti i vidjeti njenu izvedbu. Dovraga s politikom, ona je zvijezda, a Hrvatska bi trebala biti ponosna na nju.”

Kaaji Anmol iz Australije nudi zanimljivu usporedbu: “U mnogim bliskoistočnim zemljama, ovo bi rezultiralo smrtnom kaznom.”

“Nadam se da ćemo jednog dana u svim državama imati slobodu govora i slobodu izrugivanja svim vladama i religijama”, kaže Amerikanac Roger K. Best. “Nacisti su mislili da su Hrvati preekstremni u Drugom svjetskom ratu. Ovo ne treba nikoga iznenaditi. Trump bi, vjerojatno, volio zakon poput ovoga”, tvrdi Jonathan Michaud.

“Istočnoeuropske države se moraju sabrati i prestati biti ovako smiješne”, napisao je Walter Peruzzi iz Irske, dok Paul Mugridge dodaje da je “upravo tako počela i nacistička Njemačka”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP