Prati nas

Mozaik

9 iznenađujućih činjenica o modernim bakama i djedovima

Bake i djedovi su stari, nemaju posebnih interesa, samo čekaju kraj telefona da ih unuci nazovu i ne služe se kompjuterom? To za moderne bake i djedove više nije istina! Saznajte zašto su bake i djedovi sve važniji i onima koji se bave – marketingom.

Objavljeno

|

Uvjeti za mirovinu, kada u mirovinu?
Idemo na put (foto: BigStock)

Iako ih se ponekad još uvijek smatra tradicionalnima, nevještima u rukovanju tehnologijom i pomalo staromodnima, moderni bake i djedovi sve manje pašu uz taj opis. Susan Adcox je za portal The Spruce sastavila popis od deset neobičnih činjenica o današnjim bakama i djedovima.  Popis se, istina, odnosi ponajviše na bake i djedove iz SAD-a, no mnogima od ovih opisa lako bi se mogao naći i koji djed ili baka s ovih prostora.

1. Prosječni baka i djed to će postati na polovici svog odraslog života

Prosječna dob u kojoj pojedinci dobivaju unuke je 48, prema studiji iz 2002. godine. Ako uzmemo da odrasli život počinje s 18 godina, prosječna osoba će imati 30 odraslih godina prije nego što dobije unuke. Budući da je očekivana životna dob 78, to znači da će prosječna osoba provesti 30 godina kao djed ili baka.2. Trećina djedova i baka misli da djecu ne treba razmaziti

U istraživanju iz 2002., 37 posto djedova i baka je izjavilo da je razmaziti djecu njihova uloga, ali gotovo isto toliko – 30 posto – izajvilo je da nitko ne bi trebao razmaziti djecu. Ostali ispitanici rekli su da ih trebaju razmaziti roditelji ili svi zajedno.

3. Svako deseto dijete živi s djedom i bakom

Ova brojka iz zavoda za statistiku SAD-a uključuje kućanstva u kojima djed i/ili baka odgajaju unuke kao i višegeneracijska kućanstva u kojima žive djedovi i bake, roditelji i djeca). Ovakva kućanstva najčešće uključuju barem dvoje unučadi, a mnoga uključuju više.

4. Djed i baka ne sjede pored telefona

Koliko god željeli čuti svoje unuke, većina baka i djedova je prezauzeta i aktivna da bi samo sjedili po cijele dane i očekivali telefonski poziv, pokazao je istraživanje. Štoviše, najbolji način da ih dobijete je da ih nazovete na mobitel. Osim što imaju vlastite interese, velika većina njih još uvijek ima i posao. Tri četvrtine osoba između 45 i 64 godina je zaposleno, barem u Americi.

5. Bake i djedovi troše na unuke više no ikad

Mnogi bake i djedovi posvjedočit će da nikada nisu dobili poklon od svojih baka i djedova, iako su s njima bili u dobrim odnosima. No moderni bake i djedovi su prilično darežljivi kad su njihovi unuci u pitanju. Od 1999. do 2009. godine potrošnja u demografskoj grupi 55+ koja se odnosi na igračke i opremu za djecu, porasla je za 71 posto, ustanovila je studija MetLife. Također, utrostručila se potrošnja vezana uz opremu za školu i instrukcije.

6. Bake su brojnije od djedova, no to bi se moglo promijeniti

Odnos baka i djedova je 124 prema 100, zato što žene žive dulje. No očekuje se da će se taj omjer promijeniti do 2020. godine. Neki očekuju i da će se broj izjednačiti. Istovremeno, sve je više djedova aktivno uključeno u život svojih unuka.

7. Unuci često bake i djedove smatraju konzervativnima

Bake i djedove često se smatra manje tolerantnima prema drugim nacijama, kulturama i vjerovanjima nego pripadnike mlađih generacija, pokazalo je istraživanje Pew Reasearch centra. Možda je to zato što je ta generacija manje raznolika od nekih mlađih segmenata društva.

8. Oko 15 posto baka i djedova brine za svoje unuke dok su roditelji na poslu

Ovo uključuje one bake i djedove koji žele brinuti o unucima i one koji brinu o unucima zbog visoke cijene vrtića. Neki bake i djedovi su i jedini skrbnici svojim unucima, dok su u drugim slučajevima samo dio mreže ljudi uključenih u skrb o djeci.

9. Moderni bake i djedovi su – moderni

Prema portalu Grandparenst.com, 75 posto baki i djedova služi se internetom, a taj postotak konstantno raste. Međutim, samo deset posto baki i djedova na sebi ima tetovažu. Podataka o tome da li se taj broj smanjuje ili raste, nema.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati