Prati nas

Stil i ljepota

Daphne Selfe: Na pisti od 1949. godine

Ova ikona stil nekoliko je puta prekidala karijeru i to zbog majčinstva ili kada se je morala brinuti o teško bolesnom suprugu. Usprkos svemu, sačuvala je strast u svemu što radi; od piste preko brige za lokalnu kulturnu baštinu do vrtlarenja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko je najstarija manekenka?
screenshot: Youtube

„Nisam nikada radila ništa s licem, nikakvi fejsliftinzi, nikakvi botoksi. Kosu sam jedno vrijeme bojala sama i to u četrdesetima kada su mi počele izbijati sijede. Onda me je to počelo zamarati. Sada je duga, jer je tako jeftinije. Vrat mi s dugom kosom izgleda duži, a i ne izgleda kao stara gospođa s trajnom“, kaže Daphne Selfe, najstariji supermodel na svijetu. Daphne je, naime, navršila 89 godina, a na pisti je od daleke 1949. godine.

Danas ćete ju vidjeti na pisti u Parizu, a već sutra je možda u Tokiju. Ova majka troje djece kaže da danas ne bi uspjela izgraditi ime u svijetu mode: „Bila sam preniska i imala sam preširoka ramena. Nikad me nitko nije tražio da smršavim za snimanje. Znate, do 1954. su bile nestašice hrane i uvijek ste bili zahvalni kada biste se dočepali dobrog obroka. Jako mi je žao današnjih djevojaka kad vidim što sve moraju raditi.“


Ova ikona stil nekoliko je puta prekidala karijeru i to zbog majčinstva ili kada se je morala brinuti o teško bolesnom suprugu. Usprkos svemu, sačuvala je strast u svemu što radi; od piste preko brige za lokalnu kulturnu baštinu do vrtlarenja. „Puno šetam i radim jogu kod kuće. Nema vremena za odlaziti na satove joge.“

No, ipak, angažiraju li je kreatori i fotografi zbog njenih godina, a ne zbog toga što je lijepa? „Nikako. Danas nosim puno više revija visoke mode nego dok sam bila mlada. Možda je to zbog toga što sam izgubila dječje salo. Vide se kosti kroz moje lice“, ispričala je ova ikona stila koju na Instagramu prate deseci tisuća obožavatelja. Do kada će raditi? “Na pisti sam od 1949. i ne razmišljam o mirovini. Sve dok me traže, radit ću”, odgovara ova britanska ljepotica koja je radila s najvećim svjetskim magovima mode i fotografije, a mnoge među njima je i nadživjela.

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

Najstarija manekenka

Daphne Selfe u pedesetim godinama 20. stoljeća

.

Stil i ljepota

Kakva ekipa! Mladom fotografu inspiracija je modno osviješteni djed

Alojzove modne dogodovštine na Jannikovom Instagramu sada prati 866.000 osoba, no stvar je puno vrjednija od slave.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Upoznajte moga djeda, vjerojatno najstarijeg modnog macana na Zemlji. Ima 24 godine, ali živi svoju modnu strast kao da je tinejdžer. Prema onome što kaže, osjeća se mladim i želi se se osjećati ugodno u onome što nosi.”

Tim riječima 23-godišnji fotograf Jannik Diefenbach iz njemačkog Meinza opisuje svoju najveću fotografsku inspiraciju. I sam Jannik voli modu i putovanja, no najradije fotografira uličnu modu koju obožava njegov djed.


A djed, Alojz Abram (74) jest umirovljeni optičar koji se prometnuo u pravu influencersku zvijezdu pod brandom “Gramps”. Kako doznajemo, nikada zapravo ne bi postao modni macan da ga 2016. godine unuk Jannik nije nagovorio da isproba njegovu mladenačku odjeću.

Alojzove modne dogodovštine na Jannikovom Instagramu sada prati 866.000 osoba, no stvar je puno vrjednija od slave. “Ovaj naš hobi nas je stvarno zbližio. Uvijek smo bili bliski. Djed je dolazio po mene u u vrtić, a kasnije u školu, svakoga utorka. Igrali bismo tenis, nogomet ili bismo jednostavno otišli u shopping.”

Sada se, objašnjava Jannik za LADbible, s djedom i bakom vidi nekoliko puta tjedno. Razgovaraju o budućim modnim pothvatima, a uz to i puno putuju zajedno. “Uživamo svake sekunde”, kaže.

“Pristao sam jer nisam znao što očekivati. Mislio sam da me Jannik zeza i da se ništa neće dogoditi, ali kad se dogodilo, svidjelo mi se koliko su ta odjeća i tenisice udobnije od onoga što sam do tada nosio. Uživam u vremenu koje provodim s unukom, putovati, primati novu odjeću i obuću. Za mene je to zabavni hobi i navikao sam se pozirati. Naučio sam gledati u kameru dok me Jannik slika”, ispričao je Alojz za LADbible.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP