Prati nas

Zdravlje

Ovo je razlog zašto vas grah čini nadutima

Neugodna i tabuizirana, pa ipak posve prirodna pojava – puštanje vjetrova – povezuje se s konzumacijom graha. Zašto grah nadima i možemo li se izbacivanjem te jedne namirnice iz prehrane riješiti smrdljivih neugodnosti? Odgovo smo potražili kod liječnika.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Previše prdim, imam stalno vjetrove
foto: BigStock

Za vrijeme nedavne epizode televizijske emisije “Watch What Happens Live”, domaćin Andy Cohen hrabro je izjavio da njegova gošća Martha Stewart nikada ne pušta plinove, piše internetski portal Huffington Post. „Ne jedem grah“, izjavila je ona. „Ako ne jedete grah neće vas mučiti plinovi.“

Žao nam je što joj moramo kvariti zabavu, ali ne možete jednostavno zaustaviti proizvodnju plinova tako što iz prehrane izbacite samo jednu namirnicu. No njezina izjava potiče jedno važno pitanje – zašto grah napuhuje?


Kada govorimo o „grahu“, ne govorimo samo o različitim vrstama graha. Ustvari mislimo na rod mahunarki koje spadaju u povrće i uključuju različite vrste graha, kao i bob, slanutak, grašak, leću te sojine mahune i sojina zrna. Kelly Hogan, nutricionistica u Centru za rak dojke u klinici Dubin Mount Sinai, kao i doktor Charles Mueller, profesor nutricionizma na Sveučilištu New York, dali su nam bolje objašnjenje zašto ova čarobna namirnica izaziva vjetrove.

naduta sam od graha, prdim od graha

foto: Pixabay

„Grah sadrži visoku količinu oligosaharida, vrstu otpornog škroba koju ne možemo probaviti dok ne dođe u debelo crijevo. Tamo se razgrađuje putem bakterijske fermentacije koja proizvodi plin“, kaže Hogan. „To je razlika između mahunarki i drugih vrsta hrane, stoga mahunarke napuhuju više nego ostale vrste hrane.“

Hogan je izjavila da postoji još nekoliko vrsta hrane koje također sadrže oligosaharide, uključujući crveni i bijeli luk, poriluk, brokulu, prokulicu i kupus. Dodala je i da određene vrste mahunarki poput leće i graška ipak manje izazivaju nadutost. Također, postoje određene kulinarske tehnike kojima se može smanjiti nadutost koji izaziva grah.

„Namakanje suhih zrna graha preko noći i njegovo kuhanje u svježoj vodi (umjesto u vodi u kojoj se namakao) može smanjiti količinu oligosaharida u zrnima“, kaže Hogan. „Kuhanje graha zajedno s kombuom, vrstom morske trave, također može smanjiti količinu oligosaharida u grahu zato što kombu sadrži enzim koji pomaže u razgradnji oligosaharida. Također, kad koristite konzervirani grah, svakako ga isperite jer su ovi oligosaharidi topljivi u vodi i dospjeti će u vodu iz konzerve.“

Ali na žalost Marthe Stewart, nije moguće u potpunosti eliminirati vjetrove tako što izbacite spornu hranu iz prehrane. „Plinovi u probavi ne nastaju isključivo zbog hrane već i zbog ‘progutanog’ zraka koji prolazi kroz probavni trakt“, kaže Mueller. „Puštanje plinova je možda neugodno, ali je potpuno normalna tjelesna funkcija. Budite zabrinutiji kad ne ispuštate plinove nego kad ih ispuštate. Ako vam se dogode promjene u probavi (puno plinova, grčevi, nadutost, zatvor, proljev ili potpuni izostanak ispuštanja plinova) koje se ubrzo ne riješe same od sebe, vrijeme je za posjet liječniku.

I zato sljedeći put kada pojedete grah i slučajno ispustite malo plina, recite nesretnim ljudima u svojoj blizini da bi bilo puno štetnije da ste plin zadržali unutra. Liječnička preporuka!

.

Zdravlje

Otkriveno je zašto je koronavirus puno opasniji za starije ljude

‘Starije osobe imaju više težih bolesti u usporedbi s mladima i otkrili smo da kod starijih ljudi citotoksični dio imunološke kontrole nije toliko učinkovit da reagira na virus.’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iako se ljudi bilo koje dobi mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, stariji pacijenti su u većem riziku da razviju teži oblik bolesti ili čak umru. Novo istraživanje u kojem se uspoređuje imunološki odgovor među dobnim skupinama, moglo bi pomoći objasniti zašto je to tako, piše portal Zee News.

Istraživači su otkrili da stariji pacijenti s tom bolešću imaju nižu koncentraciju imunoloških stanica potrebnih za izbacivanje virusa iz tijela. Studija je objavljena ovog tjedna časopisu Američkog društva za mikrobiologiju mBio.


“Starije osobe imaju više težih bolesti u usporedbi s mladima i otkrili smo da kod starijih ljud citotoksični dio imunološke kontrole nije toliko učinkovit da reagira na virus”, rekao je voditelj istraživanja, virolog dr. Gennadiy Zelinskyy iz Sveučilišne bolnice Essen u Njemačkoj.

On i njegovi kolege analizirali su uzorke krvi 30 osoba s blagim slučajevima COVID-19 kako bi promatrali kako T-stanice, potrebne za prepoznavanje i uklanjanje zaraženih stanica, reagiraju tijekom infekcije virusom SARS-CoV-2.

Starost pacijenata kretala se od srednjih dvadesetih pa do kasnih devedesetih godina. Kod svih pacijenata znanstvenici su otkrili da su akutne infekcije SARS-CoV-2 dovele do manjeg broja T-stanica u krvi pacijenata u usporedbi sa zdravim osobama. Ovo smanjenje broja T stanica je jedno od mnogih neželjenih iznenađenja od COVID-19, rekao je Zelinskyy.

Većina virusa, jednom kad uđe u tijelo, pokreće ekspanziju T-stanica imunološkog sustava. Tu spadaju T-stanice “ubojice”, koje igraju ključnu ulogu u iskorjenjivanju stanica zaraženih virusom. One proizvode citotoksične molekule koje uništavaju zaražene stanice u tijelu. Ali ako nečiji imunološki sustav proizvodi manje tih T-stanica, rekao je Zelinskyy, borba protiv virusne infekcije bit će manje uspješna.

U skupini bolesnika s COVID-19 koju su proučavali Zelinskyy i njegovi kolege, istraživači su na sličan način utvrdili da se broj CD8+ T-stanica koje proizvode citotoksične molekule kao odgovor na virus, smanjuje s povećanjem dobi, a to smanjenje je u prosjeku bilo značajno veće kod bolesnika starijih od 80.

Štoviše, “ubojite” T-stanice kod pacijenata u dobi od 80 do 96 godina stvarale su citotoksične molekule nižom učestalošću od sličnih stanica kod mlađih pacijenata. Virus SARS-CoV-2 veže se na stanice u nosu ili ustima. Odatle se može proširiti na pluća i preći na druge organe, što izaziva infekciju opasnu po život.

“Citotoksične T-stanice zaista se bore za kontrolu tijekom ove akutne faze infekcije”, rekao je Zelinskyy. Ako imunološki sustav starijeg pacijenta proizvodi manje ubojitih T-stanica, a te su stanice neadekvatno naoružane, rekao je, možda su nedostatna obrana protiv virusa SARS-CoV-2.

Virusne čestice mogu se nastaviti širiti i, kao rezultat, infekcija se pogoršava. Novi podaci sugeriraju da citotoksične T-stanice igraju ključnu ulogu u kontroli ranih infekcija, ali Zelinskyy je upozorio da je prerano da bi se znalo može li se ta veza iskoristiti za dizajn učinkovite imunoterapije koja koristi ove stanice.

U prethodnim studijama o virusnim infekcijama kod miševa, njegova je skupina otkrila da je inhibitor kontrolne točke – imunoterapija koja aktivira T-stanice ubojice i učinkovito otpušta kočnice imunološkog sustava – poboljšava kontrolu virusa, ali potencijalno može kasnije oštetiti pluća i druge organe.

Daljnje su studije potrebne, rekao je Zelinskyy, kako bi se bolje razumjeli potencijalni rizici i koristi T-stanica kao načina za kontrolu SARS-CoV-2 i drugih virusa.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP