Prati nas

Zdravlje

Ovo je razlog zašto vas grah čini nadutima

Neugodna i tabuizirana, pa ipak posve prirodna pojava – puštanje vjetrova – povezuje se s konzumacijom graha. Zašto grah nadima i možemo li se izbacivanjem te jedne namirnice iz prehrane riješiti smrdljivih neugodnosti? Odgovo smo potražili kod liječnika.

Objavljeno

|

Previše prdim, imam stalno vjetrove
foto: BigStock

Za vrijeme nedavne epizode televizijske emisije “Watch What Happens Live”, domaćin Andy Cohen hrabro je izjavio da njegova gošća Martha Stewart nikada ne pušta plinove, piše internetski portal Huffington Post. „Ne jedem grah“, izjavila je ona. „Ako ne jedete grah neće vas mučiti plinovi.“

Žao nam je što joj moramo kvariti zabavu, ali ne možete jednostavno zaustaviti proizvodnju plinova tako što iz prehrane izbacite samo jednu namirnicu. No njezina izjava potiče jedno važno pitanje – zašto grah napuhuje?

Kada govorimo o „grahu“, ne govorimo samo o različitim vrstama graha. Ustvari mislimo na rod mahunarki koje spadaju u povrće i uključuju različite vrste graha, kao i bob, slanutak, grašak, leću te sojine mahune i sojina zrna. Kelly Hogan, nutricionistica u Centru za rak dojke u klinici Dubin Mount Sinai, kao i doktor Charles Mueller, profesor nutricionizma na Sveučilištu New York, dali su nam bolje objašnjenje zašto ova čarobna namirnica izaziva vjetrove.

naduta sam od graha, prdim od graha

foto: Pixabay

„Grah sadrži visoku količinu oligosaharida, vrstu otpornog škroba koju ne možemo probaviti dok ne dođe u debelo crijevo. Tamo se razgrađuje putem bakterijske fermentacije koja proizvodi plin“, kaže Hogan. „To je razlika između mahunarki i drugih vrsta hrane, stoga mahunarke napuhuju više nego ostale vrste hrane.“

Hogan je izjavila da postoji još nekoliko vrsta hrane koje također sadrže oligosaharide, uključujući crveni i bijeli luk, poriluk, brokulu, prokulicu i kupus. Dodala je i da određene vrste mahunarki poput leće i graška ipak manje izazivaju nadutost. Također, postoje određene kulinarske tehnike kojima se može smanjiti nadutost koji izaziva grah.

„Namakanje suhih zrna graha preko noći i njegovo kuhanje u svježoj vodi (umjesto u vodi u kojoj se namakao) može smanjiti količinu oligosaharida u zrnima“, kaže Hogan. „Kuhanje graha zajedno s kombuom, vrstom morske trave, također može smanjiti količinu oligosaharida u grahu zato što kombu sadrži enzim koji pomaže u razgradnji oligosaharida. Također, kad koristite konzervirani grah, svakako ga isperite jer su ovi oligosaharidi topljivi u vodi i dospjeti će u vodu iz konzerve.“

Ali na žalost Marthe Stewart, nije moguće u potpunosti eliminirati vjetrove tako što izbacite spornu hranu iz prehrane. „Plinovi u probavi ne nastaju isključivo zbog hrane već i zbog ‘progutanog’ zraka koji prolazi kroz probavni trakt“, kaže Mueller. „Puštanje plinova je možda neugodno, ali je potpuno normalna tjelesna funkcija. Budite zabrinutiji kad ne ispuštate plinove nego kad ih ispuštate. Ako vam se dogode promjene u probavi (puno plinova, grčevi, nadutost, zatvor, proljev ili potpuni izostanak ispuštanja plinova) koje se ubrzo ne riješe same od sebe, vrijeme je za posjet liječniku.

I zato sljedeći put kada pojedete grah i slučajno ispustite malo plina, recite nesretnim ljudima u svojoj blizini da bi bilo puno štetnije da ste plin zadržali unutra. Liječnička preporuka!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.