Prati nas

Vijesti

Ilčić objasnio menstruaciju i žensku nestabilnost

Kada ih izgovara političar, riječ je o tvrdnjama koje su primjerenije vremenima u kojima su feministice ‘liječene’ elektrošokovima, a ženama je poručivano da su previše nestabilne da bi mogle odlučivati o političkim pitanjima i vlastitim sudbinama.

Objavljeno

|

ladislav Ilčić

Čini se da je, prema konzervativnim aktivistima i političarima, jedna od glavnih razlika između muškaraca i žena – ona u stabilnosti psihe, što je uvjetovano biološkim razlikama. Proizlazi to iz nastupa čelnika stranke Hrast Ladislava Ilčića, koji je ujedno i savjetnik ministrice za kulturu Nine Obuljen Koržinek.

U organizaciji inicijative koja sebe naziva “Istina o Istanbulskoj”, ministričin savjetnik Ilčić i studentski kapelan Damir Stojić u utorak su održali predavanje studentima u Studentskom domu “Stjepan Radić” u Zagrebu. Istanbulska konvencija bi, kažu, ugrozila temeljene vrijednosti koje određuju hrvatski narod.

U moru izgovorenih manipulacija, neizbježna je i ona o “rodnoj ideologiji”, a ovoga ju je puta zabilježila novinarka portala Forum.tm. Kada ih izgovara političar, riječ je o tvrdnjama koje su primjerenije vremenima u kojima su feministice “liječene” elektrošokovima, a ženama je poručivano da su previše nestabilne da bi mogle odlučivati o političkim pitanjima i vlastitim sudbinama.

“Rodne teorije koje se uvode Konvencijom govore o tome da bih ja mogao reći ‘OK, ja sam muškarac, ali ja biram da sam žena i ne smijem biti sputan tim organom nego moram biti drugog spola’. To je nemoguće. Postoje biološke razlike. Kod žena imate tu povezanost tjelesne i emocionalne komponente”, naglasio je ovaj akademski violinist i savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, pa krenuo objašnjavati: “Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća.” Što je Ilčić ovim htio poručiti, još uvijek nismo shvatili.

“Svatko tko ima backgound u društvenim znanostima zna što je rodna teorija. Nigdje nisam vidio da spominjete njezinu definiciju, nego navodite da se s pomoću nje zalažu za zamjenu spola rodom, jer spol nije biološka kategorija. S tim se u literaturi nigdje nisam susreo. Govorite o rodnoj teoriji, a ignorirali ste ogromno područje tih teorija i sve nazvali ideologijom. To je krivo”, rekao je jedan od nazočnih studenata predavačima, prenosi Forum.

Studenti su Ilčiću poručili da pojam roda nije nepoznat drugim hrvatskim zakonima, poput Zakona o suzbijanju diskriminacije ili Zakona o životnom partnerstvu, i da se u Konvenciji nigdje ne javlja pojam “rodna ideologija”, kao što piše u letku kojega su dobili.

Ilčićeva šefica, ujedno i žena, ministrica Obuljen Koržinek još se nije oglasila o nastupu svog podređenog. Što će se dogoditi kada ju “opere” testosteron, tek ćemo vidjeti. Više o inicijativi “Istina o istanbulskoj” pročitajte ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.