Ilustracija (foto: S. Bogdanić)

S kojim partnerom pokopati višestruke udovice i udovce?

Autor: • 10. 01. 2018. • Kolaž, Mozaik799 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Što kada žena nadživi nekoliko muškaraca? S kojim suprugom treba dijeliti grobno mjesto? Prvim, drugim, možda trećim? Pitanje je to koje smo dobili putem naše „povjerljive pošte“. Primjer vrijedi i za muškarce koji su pokopali nekoliko žena. S kojom od njih leći u vječnosti?

Isti problem dijele i supružnici koji nisu „prvi u nizu“. „Ako se muškarac prema tradiciji zakapa u zajednički grob s prvom ženom, gdje se sahranjuje druga žena? Moj suprug je već bio u braku 12 godina kada mu je žena preminula. Zajedno su napravili grobnicu i spomenik na kojem samo nedostaje datum njegove smrti. U braku smo već 34 godine i imamo dvoje djece. Ne znam kamo sa sobom nakon smrti, ako će on otići prvoj ženi“, problem je kojeg je javno na forumu izložila „druga supruga“.Pisac i savjetnik za veze Abel Keogh kaže da su groblja ionako mjesta za žive koji se na njih dolaze „družiti“ s onima kojih više nema. Mrtvima nije važno mjesto gdje će biti odloženi. Spaljivanje i prosipanje pepela, dodaje, možda bi riješilo ovu nedoumicu. Može ga se, predložili su neki komentatori, podijeliti i u nekoliko grobova.

Nesumnjivo, riječ je o delikatnoj situaciji koju nitko ne planira pa je važno za života odrediti gdje će se tko i na koji način pokopati. Jer ni vjerske zajednice nemaju jednoznačne odgovore na ova pitanja. U obzir valja uzeti i činjenicu da je i sam pogreb ceremonija za žive, ponajviše za djecu koja bi, vjerojatno, voljeli imati jedno mjesto za odavanje počasti roditeljima.

Kako biste vi riješili ovaj problem?

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.