Prati nas

Mozaik

S kojim partnerom pokopati višestruke udovice i udovce?

Moj suprug je već bio u braku 12 godina kada mu je žena preminula. Zajedno su napravili grobnicu i spomenik na kojem samo nedostaje datum njegove smrti. U braku smo već 34 godine i imamo dvoje djece

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: S. Bogdanić)

Što kada žena nadživi nekoliko muškaraca? S kojim suprugom treba dijeliti grobno mjesto? Prvim, drugim, možda trećim? Pitanje je to koje smo dobili putem naše „povjerljive pošte“. Primjer vrijedi i za muškarce koji su pokopali nekoliko žena. S kojom od njih leći u vječnosti?

Isti problem dijele i supružnici koji nisu „prvi u nizu“. „Ako se muškarac prema tradiciji zakapa u zajednički grob s prvom ženom, gdje se sahranjuje druga žena? Moj suprug je već bio u braku 12 godina kada mu je žena preminula. Zajedno su napravili grobnicu i spomenik na kojem samo nedostaje datum njegove smrti. U braku smo već 34 godine i imamo dvoje djece. Ne znam kamo sa sobom nakon smrti, ako će on otići prvoj ženi“, problem je kojeg je javno na forumu izložila „druga supruga“.


Pisac i savjetnik za veze Abel Keogh kaže da su groblja ionako mjesta za žive koji se na njih dolaze „družiti“ s onima kojih više nema. Mrtvima nije važno mjesto gdje će biti odloženi. Spaljivanje i prosipanje pepela, dodaje, možda bi riješilo ovu nedoumicu. Može ga se, predložili su neki komentatori, podijeliti i u nekoliko grobova.

Nesumnjivo, riječ je o delikatnoj situaciji koju nitko ne planira pa je važno za života odrediti gdje će se tko i na koji način pokopati. Jer ni vjerske zajednice nemaju jednoznačne odgovore na ova pitanja. U obzir valja uzeti i činjenicu da je i sam pogreb ceremonija za žive, ponajviše za djecu koja bi, vjerojatno, voljeli imati jedno mjesto za odavanje počasti roditeljima.

Kako biste vi riješili ovaj problem?

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP