Prati nas

Aktivno starenje

Želite li dulje ostati mladi? Plešite!

Ples i glazba općenito nas usrećuju. No jeste li znali da ples ima moć i odgoditi starenje? Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje puno plešu imaju povećan dio mozga zadužen za memoriju, ravnotežu i pamćenje. Stoga izvadite plesne cipele iz ormara i krenite!

Objavljeno

|

Gdje plesati?
foto: Pixabay

Naše zrcalo s vremenom nas sve više izdaje: počne pokazivati sve više sijedih vlasi, “viseće” dijelove tijela i bore. No ogledalo bi nam opet moglo postati prijateljem jer su neuroznanstvenici otkrili vrlo ugodnu aktivnost koja je kadra usporiti starenje. Ta se aktivnost zove – ples. Naime, u studiji objavljenoj u časopisu ‘Frontiers in Human Neuroscience’, ljudi koji su fizički aktivni mogu usporiti proces starenja mozga, a najučinkovitiji način da to postignete je plesanje.

Zašto je tome tako?

Kako kaže voditeljica studije, doktorica Kathrin Rehfeld, tjelesna aktivnost djeluje na način da uspori ili čak spriječi propadanje mentalnih i tjelesnih mogućnosti našeg organizma koje je zbog starenja neminovno. Znanstvenici su pokazali da dvije tjelesne aktivnosti, ples i vježbe izdržljivosti, povećavaju upravo onaj dio mozga koji je najčešće propada. Osim toga, upravo ples se pokazao posebno korisnim kad je riječ o održavanju ili popravljanju ravnoteže.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 52 volontera u dobi od 63 do 80 godina. Podijelili su u dvije grupe od kojih je jedna bila uključena u plesne radionice, a druga je bila sportska grupa. Plesna grupa je započela s plesnim tečajem na kojem su stalno mijenjane koreografije koje su polaznici morali zapamtiti. S druge strane, program sportske grupe uključivao je vježbe snage, izdržljivosti i savitljivost.

Kod obje grupe se povećao hipokampusa, područja čeonog režnja mozga najsklonije propadanju uslijed starenja. Upravo taj dio mozga je zadužen za memoriju, ravnotežu i učenje. No samo kod plesne grupe povećao se i poseban dio hipokampusa zvan subikulum. Istraživanje je pokazalo da je za odgađanje starenja, ples uz čestu promjenu koreografije bolja aktivnost od nekih ponavljajućih aktivnosti poput vožnje bicikla ili hodanja. Doktorica Rehfeld kaže da su ispitanici u plesnoj skupini slušali različite žanrove glazbe, a plesne koreografije su mijenjali svaka dva tjedna te izvodili različite pokrete rukama, formacije, korake, ritmove i brzine.

A što je s onima koji imaju ‘dvije lijeve noge’ i nemaju osjećaj za ritam?

Izgubite se u glazbi i ne mislite o tome da li izgledate smiješno jer glazba ima terapeutski učinak s obzirom da podiže razinu osjećaja sreće. ‘Svi u životu žele što dulje biti neovisni i zdravi, a tjelesna aktivnost je jedan od načina kako to postići jer ona smanjuje više rizičnih faktora odjednom. Ples je jako moćan alat koji omogućuje tijelu i duhu da dulje ostanu mladi’, kaže doktorica Rehfield.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.