Prati nas

Aktivno starenje

Želite li dulje ostati mladi? Plešite!

Ples i glazba općenito nas usrećuju. No jeste li znali da ples ima moć i odgoditi starenje? Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje puno plešu imaju povećan dio mozga zadužen za memoriju, ravnotežu i pamćenje. Stoga izvadite plesne cipele iz ormara i krenite!

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gdje plesati?
foto: Pixabay

Naše zrcalo s vremenom nas sve više izdaje: počne pokazivati sve više sijedih vlasi, “viseće” dijelove tijela i bore. No ogledalo bi nam opet moglo postati prijateljem jer su neuroznanstvenici otkrili vrlo ugodnu aktivnost koja je kadra usporiti starenje. Ta se aktivnost zove – ples. Naime, u studiji objavljenoj u časopisu ‘Frontiers in Human Neuroscience’, ljudi koji su fizički aktivni mogu usporiti proces starenja mozga, a najučinkovitiji način da to postignete je plesanje.

Zašto je tome tako?

Kako kaže voditeljica studije, doktorica Kathrin Rehfeld, tjelesna aktivnost djeluje na način da uspori ili čak spriječi propadanje mentalnih i tjelesnih mogućnosti našeg organizma koje je zbog starenja neminovno. Znanstvenici su pokazali da dvije tjelesne aktivnosti, ples i vježbe izdržljivosti, povećavaju upravo onaj dio mozga koji je najčešće propada. Osim toga, upravo ples se pokazao posebno korisnim kad je riječ o održavanju ili popravljanju ravnoteže.


Znanstvenici su istraživanje proveli na 52 volontera u dobi od 63 do 80 godina. Podijelili su u dvije grupe od kojih je jedna bila uključena u plesne radionice, a druga je bila sportska grupa. Plesna grupa je započela s plesnim tečajem na kojem su stalno mijenjane koreografije koje su polaznici morali zapamtiti. S druge strane, program sportske grupe uključivao je vježbe snage, izdržljivosti i savitljivost.

Kod obje grupe se povećao hipokampusa, područja čeonog režnja mozga najsklonije propadanju uslijed starenja. Upravo taj dio mozga je zadužen za memoriju, ravnotežu i učenje. No samo kod plesne grupe povećao se i poseban dio hipokampusa zvan subikulum. Istraživanje je pokazalo da je za odgađanje starenja, ples uz čestu promjenu koreografije bolja aktivnost od nekih ponavljajućih aktivnosti poput vožnje bicikla ili hodanja. Doktorica Rehfeld kaže da su ispitanici u plesnoj skupini slušali različite žanrove glazbe, a plesne koreografije su mijenjali svaka dva tjedna te izvodili različite pokrete rukama, formacije, korake, ritmove i brzine.

A što je s onima koji imaju ‘dvije lijeve noge’ i nemaju osjećaj za ritam?

Izgubite se u glazbi i ne mislite o tome da li izgledate smiješno jer glazba ima terapeutski učinak s obzirom da podiže razinu osjećaja sreće. ‘Svi u životu žele što dulje biti neovisni i zdravi, a tjelesna aktivnost je jedan od načina kako to postići jer ona smanjuje više rizičnih faktora odjednom. Ples je jako moćan alat koji omogućuje tijelu i duhu da dulje ostanu mladi’, kaže doktorica Rehfield.

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP