Prati nas

Mozaik

‘Jugoslavija je manje upadljivo špijunirala strane turiste’

Za razliku od drugih komunističkih zemalja u regiji, jugoslavenske tajne službe manje su upadljivo pratile strane turiste. Bilo im je dopušteno kretati se slobodno i snimati krajolike i živote ljudi.

Objavljeno

|

Ples na ulicama Dubrovnika 1979. (screenshot: Youtube)

Internetska stranica Mycentury.tv (Moje stoljeće TV, eng.) objavila je do sada cijeli niz dragocjenih snimki iz 20. stoljeća s područja Hrvatske, bivše Jugoslavije i zemalja Balkana. Među njima je i dvominutni video (vidi dolje) kojeg su britanski turisti snimili 1979. godine u Dubrovniku.

U pojašnjenju uz snimak stoji da je Jugoslavija bila glavno odredište za turiste uz zapadne Europe i Sjedinjenih Država. Nadalje u tekstu stoji: “Za razliku od drugih komunističkih zemalja u regiji, jugoslavenske tajne službe manje su upadljivo pratile strane turiste. Bilo im je dopušteno kretati se slobodno i snimati krajolike i živote ljudi.” Kakve su sjajne uspomene Britanci ponijeli iz Dubrovnika, pogledajte u ovom videu koji pršti srećom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.