Prati nas

Mozaik

‘Jugoslavija je manje upadljivo špijunirala strane turiste’

Za razliku od drugih komunističkih zemalja u regiji, jugoslavenske tajne službe manje su upadljivo pratile strane turiste. Bilo im je dopušteno kretati se slobodno i snimati krajolike i živote ljudi.

Objavljeno

|

Ples na ulicama Dubrovnika 1979. (screenshot: Youtube)

Internetska stranica Mycentury.tv (Moje stoljeće TV, eng.) objavila je do sada cijeli niz dragocjenih snimki iz 20. stoljeća s područja Hrvatske, bivše Jugoslavije i zemalja Balkana. Među njima je i dvominutni video (vidi dolje) kojeg su britanski turisti snimili 1979. godine u Dubrovniku.

U pojašnjenju uz snimak stoji da je Jugoslavija bila glavno odredište za turiste uz zapadne Europe i Sjedinjenih Država. Nadalje u tekstu stoji: “Za razliku od drugih komunističkih zemalja u regiji, jugoslavenske tajne službe manje su upadljivo pratile strane turiste. Bilo im je dopušteno kretati se slobodno i snimati krajolike i živote ljudi.” Kakve su sjajne uspomene Britanci ponijeli iz Dubrovnika, pogledajte u ovom videu koji pršti srećom.


.

Mozaik

Fotografija bake koja doji unuče izazvala veliku raspravu

Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.

Objavljeno

|

Slika objavljena na Facebook stranici SOS Lactation izazvala je pravu pomutnju na toj društvenoj mreži. Naime, fotografija snimljena u Vijatnamu prikazuje baku kako doji svoje unuče.

Komentatori su se ispod slike javili iz raznih razloga: nekima nije bilo jasno kako je to uopće moguće s obzirom da je baka vjerojatno prošla fertilnu dob i ušla u menopauzu, dok je drugima čitava situacija pomalo neukusna i pitaju se je li uopće u redu da baka doji unuče sve i ako to fizički može.


S obzirom na brojne upite, administratori stranice koja promiče dojenje objasnili su: “Proizvodnja mlijeka se svodi na ponudu i potražnju. Dojke nastavljaju proizvoditi mlijeko dok god postoji potražnja, odnosno dok god dijete ili djeca žele piti to mlijeko. Što se dojenja u menopauzi tiče, dojenje je povezano sa žlijezdom hipofizom na koju ne utječu promjene u menopauzi tako da su i žene koje su prošle promjenu i i zgubile menstruaciju, u mogućnosti dojiti.

Kad je žena jednom uspostavila laktaciju, odnosno počela proizvoditi mlijeko, može laktaciju ponovno pokrenuti i nakon prestanka dojenja. Poznati su slučajevi da su žene dojile djecu koju su posvojile jer su ponovno pokrenule laktaciju nakon što su dojile svoju biološku djecu. Također, iz povijesti je poznato da su prije postojale profesionalne dojilje koje su dojile djecu onih majki koje to iz nekog razloga nisu željele ili mogle.

Što se pak tiče situacije u kojoj baka doji svoje unuče, nama se može činiti neobičnim, no to je uobičajeno u nekim kulturama. Recimo u nekim dijelovima Vijetnama. Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP