Prati nas

Vijesti

Ministar Pavić: Umirovljenici dobiju 126 posto onoga što su zaradili

Pavić kaže da je cilj reforme osigurati održivost sustava kojem za popunjavanje rupa godišnje treba 18 milijardi kuna iz državnog proračuna.

Objavljeno

|

Tko je ministar Marko Pavić?
Marko Pavić (screenshot: N1)

Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić kaže da bi Hrvatski sabor do kraja godine trebao prihvatiti mirovinsku reformu. u sklopu koje će se riješiti i pitanje kako će se puniti drugi mirovinski stup.

Objasnio je da je cilj reforme osigurati održivost sustava kojem za popunjavanje rupa godišnje treba 18 milijardi kuna iz državnog proračuna. “Uz održavanje sustava, cilj reforme osigurati povećavanje mirovina i njihovu adekvatnost. Gledamo još nekoliko drugih modela. Ova mirovinska reforma odnosi se samo na buduće umirovljenike, ali smo svjesni da su i sadašnje mirovine male. Želimo te metode iskomunicirati sa socijalnim partnerima, a onda predstaviti javnosti”, kazao je Pavić.

“Ne treba zaboraviti da je samo 19% umirovljenika odradilo puni radni staž pa naši umirovljenici kroz mirovine dobiju 126% onoga što su zaradili. S jedne strane imamo jako male mirovine, a s druge strane, dugo godina ih isplaćujemo”, kaže ministar. Podsjetimo, nedavno je OECD objavio kako Hrvatska ima najvelikodušniji mirovinski sustav na svijetu, a što je demantirao Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Govoreći o budućnosti drugog stupa Pavić je rekao da je bilo planirano povećanje ulaganja u 2. stup, no to se nije dogodilo zbog recesije i rupa u proračunu za mirovine. “Želja nam je potaknuti potaknuti povećanje kapitalizirane štednje i ulaganja u 2. mirovinski stup. Završavamo modele izračuna s Ministarstvom financija i Finom, a nakon toga vidjet ćemo koje su proračunske mogućnosti”, rekao je. Naglasio je kako su mirovine sigurne te da nema opasnosti za mirovinski sustav.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.