Prati nas

Vijesti

OECD: Hrvatska ima najvelikodušniji mirovinski sustav na svijetu

Bila bi ovo dobra vijest kada ne bi tako jasno ilustrirala tragediju hrvatske politike koja je na razne načine umirovila radno sposobno stanovništvo. Prvenstveno ratne veterane koji najproduktivnije godine života provode u čekanju mirovinskih odrezaka, a potom i radnike koji spas pred urušavajućom ekonomijom traže makar i u najmanjoj mirovini.

Objavljeno

|

Kolika će mi biti mirovina?
foto: Pixabay

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a koje je objavio Svjetski ekonomski forum, hrvatski mirovinski sustav se nalazi u skupini najvelikodušnijih, zajedno sa Turskom i Nizozemskoj. Zapravo, Hrvati su na samom vrhu ovog umirovljeničkog Olimpa.

Ovaj začudan podatak proizlazi iz omjera ukupnih mirovina koje će umirovljenicima biti isplaćene do kraja života i onoga što su zaradili za vrijeme radnog vijeka.

Naime, umirovljenici u Nizozemskoj dobiju 101 posto noga što su zaradili za radnog vijeka, Turci ostvare 102 posto, dok Hrvati kroz mirovine dobiju čak 129 posto. U Italiji je to 93 posto, u velikoj Britaniji samo 29 posto. Amerikanci u mirovini dobiju 49 posto onoga što su zaradili tijekom radnog vijeka, a Kinezi 83 posto.

U zemljama OECD-a prosjek je 63 posto, dok je unutar same Europske unije prosjek 71 posto. Ukratko, na svakih 100 kuna koje zaradi hrvatski radnik, u mirovini će dobiti 129 kuna.

Bila bi ovo dobra vijest kada ta “velikodušnost” ne bi tako jasno ilustrirala tragediju hrvatske politike koja je na razne načine umirovila radno sposobno stanovništvo. Prvenstveno ratne veterane koji najproduktivnije godine života provode u čekanju mirovinskih odrezaka, a potom i radnike koji spas pred urušavajućom ekonomijom traže makar i u najmanjoj mirovini.

Statistički ured Europske unije Eurostat je tako objavio da hrvatski građani u prosjeku rade 32 godine, dok se u Švedskoj radi deset godina više.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.