Prati nas

Zdravlje

Revolucionarna metoda: Matične stanice liječe staračko sljepilo

Revolucionarna nova metoda liječenja u kojoj se koriste matične stanice koje mogu ‘stvoriti’ bilo koji oblik tkiva u našem tijelu, pokazala se vrlo učinkovitom kod liječenja sljepoće i slabovidnosti uzrokovane degeneracijom žute pjege.

Objavljeno

|

Kako sačuvati vid?
foto: Pixabay

Slijepim i slabovidnim osobama mogao bi biti vraćen vid zahvaljujući novoj metodi liječenja u kojoj su korištene matične stanice za ponovni rast stanica oka odgovornih za detaljan vid, piše Independent. Dvoje pacijenata, muškarac u osamdesetim i žena u šezdesetim godinama, prvi koji su podvrgnuti ovoj metodi liječenja, sada ponovno mogu čitati bez ikakvih poteškoća. Oboje pacijenata patili su od velikih problema s vidom uzrokovanih makularnim degeneracijom (degeneracijom žute pjege) povezanom sa starenjem (AMD). No nakon nove metode liječenja, vid im se značajno popravio u samo 12 mjeseci.

Iako je metoda zasad ispitana tek na malom broju pacijenata, rani testovi pokazuju obećavajuće rezultate koji bi mogli utjecati i na liječenju drugih bolesti koji uzrokuju slabovidnost i sljepilo. ‘Ova studija predstavlja napredak u regenerativnoj medicini i otvara vrata novim mogućnostima liječenja osoba s makularnom degeneracijom’, kaže profesor Pete Coffey sa Sveučilišta UCL. ‘Nadamo se da će ovo rezultirati svima dostupnom terapijom unutar sljedećih pet godina.’

Inače, AMD je jedan od vodećih uzroka sljepila u razvijenim zemljama, a samo u Velikoj Britaniji pogađa oko 600.000 ljudi. Uslijed te bolesti, pogoršava se središnji vid zbog čega osoba ne može izoštriti tekst ili manje objekte, zatim se počnu gubiti boje, a na kraju osoba ne može razaznavati ni lica. Iako periferni vid nije oštećen, osobe s AMD-om se jako teško snalaze same te su ovisne o tuđoj pomoći.

“Nekoliko mjeseci prije operacije vid mi se jako pogoršao. Na desno oko nisam skoro uopće vidio. Sve mi je bilo mutno, čak i stvari koje su vrlo blizu2, kaže Douglas Waters (86) iz Croydona, jedan od dvoje pacijenata u Moorfields očnoj bolnici. “Nakon operacije vid mi se poboljšao do te mjere da sad mogu bez problema čitati novine i pomagati ženi oko vrta. Sjajno je što su liječnici uspjeli napraviti i čast mi je što sam bio dio projekta.”

Gubitak vida u ovakvim slučajevima, uzrokovan je odumiranjem tankog sloja stanica mrežnice u stražnjem dijelu oka osjetljivih na svjetlost. To područje zove se makula ili žuta pjega. Svi pacijenti u ovom pokusu patili su od uznapredovalog oblika bolesti i vid im se rapidno pogoršao u samo nekoliko dana ili tjedana. U eksperimentu su nove stanice makule izrasle iz matičnih stanica – koje mogu stvoriti bilo koji oblik tkiva u tijelu – i pričvršćene  na posebnu plastičnu zakrpu koja oponaša oblik i strukturu oka. Ta zakrpa se onda postavi na mjesto gdje su bile odumrle stanice makule, a pacijentima se vid popravi do te mjere da su ponovno u stanju pročitati i najsitniji tekst.

Ovaj eksperiment je opisan u časopisu Nature Biotechnology. Znanstvenici se nadaju da će ova metoda liječenja utrti put liječenju i ostalih bolesti oka koje uzrokuju sljepilo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.