Prati nas

Mozaik

Zaboravite pogrebe i kremiranja, ovo je budućnost

Što je više korisnika, cijena će biti pristupačnija pa bi se u budućnosti trebalo birati između tri načina zbrinjavanja tijela pokojnika, zaključuje ovaj poduzetnik na kojega se još niti jedan klijent nije požalio.

Objavljeno

|

foto: Cryonic Society at Phoenix, 1967.)

O zamrzavanju tijela nakon smrti (krionici), a s nadom da će vlasnik jednog dana oživjeti, ispisane su brojne kartice teksta pa i na našem portalu. No jedan američki biznismen tvrdi – zamrzavanje će biti isplativije od klasičnih pogreba. I prije no što mislite.

Dennis Kowalski, direktor američkog Cryionics instituta kaže – zamrzavanje je kao vožnja ambulantnim kolima u budućnost. Tehnika obuhvaća zamrzavanje tijela u tekućem dušiku kako bi se mozak i tkiva održali svježim da bi se jednog dana, zahvaljujući znanosti, osoba vratila u život. U primjeni je od 1967. godine i, ako je vjerovati Kowalskom, sve se više ljudi odlučuje pričekati budućnost u jednom od njegovih hladnjaka.

I prije nego krenu priče o „igranju boga“, Kowalski za Daily star kaže: „Zamislite samo, prije 100 godina oživljavanje pacijenata elektrošokovima je zvučalo kao priča o Frankensteinu. A danas nam je normalno. Uskoro ćemo i na krioniku gledati na isti način.“ Uostalom, tko je prije 20 godina mogao i pomisliti da ćemo se liječiti matičnim stanicama i u džepu imati pametne telefone koje će nam otvarati vezu prema cijelom svijetu?

No gdje je računica i tko ima dovoljno novca za sve te moderne „gluposti“? Institut za sada ima 1.800 ugovora s potencijalnim korisnicima. „Spavanje“ u krio-komori košta 174.000 kuna i teško da si to mogu priuštiti i oni s „povlaštenim“ mirovinama. No tu je životno osiguranje uz koje se trošak spušta na samo 200 kuna mjesečno.

Kako prosječan pogreb u Sjedinjenim državama košta 42.000 kuna (prema podacima Daily stara), zamrzavanje bi u skorijoj budućnosti trebalo biti puno isplativije. “Što je više korisnika, cijena će biti pristupačnija pa bi se u skoroj budućnosti trebalo birati između kremiranja, pogreba i zamrzavanja”, zaključuje ovaj poduzetnik na kojega se još niti jedan klijent nije požalio.

Krionika je postupak čuvanja ljudskog tijela na ekstremno niskim temperaturama do pronalaska lijeka ili metode oživljavanja u budućnosti. Prva osoba koja je podvrgnuta tom tretmanu je profesor psihologije dr. James Bedford. Krionika je izvedena 12. siječnja 1967., nekoliko sati nakon što je dr. Bedford umro od zatajenja bubrega.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.