Prati nas

Mozaik

Zaboravite pogrebe i kremiranja, ovo je budućnost

Što je više korisnika, cijena će biti pristupačnija pa bi se u budućnosti trebalo birati između tri načina zbrinjavanja tijela pokojnika, zaključuje ovaj poduzetnik na kojega se još niti jedan klijent nije požalio.

Objavljeno

|

foto: Cryonic Society at Phoenix, 1967.)

O zamrzavanju tijela nakon smrti (krionici), a s nadom da će vlasnik jednog dana oživjeti, ispisane su brojne kartice teksta pa i na našem portalu. No jedan američki biznismen tvrdi – zamrzavanje će biti isplativije od klasičnih pogreba. I prije no što mislite.

Dennis Kowalski, direktor američkog Cryionics instituta kaže – zamrzavanje je kao vožnja ambulantnim kolima u budućnost. Tehnika obuhvaća zamrzavanje tijela u tekućem dušiku kako bi se mozak i tkiva održali svježim da bi se jednog dana, zahvaljujući znanosti, osoba vratila u život. U primjeni je od 1967. godine i, ako je vjerovati Kowalskom, sve se više ljudi odlučuje pričekati budućnost u jednom od njegovih hladnjaka.

I prije nego krenu priče o „igranju boga“, Kowalski za Daily star kaže: „Zamislite samo, prije 100 godina oživljavanje pacijenata elektrošokovima je zvučalo kao priča o Frankensteinu. A danas nam je normalno. Uskoro ćemo i na krioniku gledati na isti način.“ Uostalom, tko je prije 20 godina mogao i pomisliti da ćemo se liječiti matičnim stanicama i u džepu imati pametne telefone koje će nam otvarati vezu prema cijelom svijetu?

Oglas

No gdje je računica i tko ima dovoljno novca za sve te moderne „gluposti“? Institut za sada ima 1.800 ugovora s potencijalnim korisnicima. „Spavanje“ u krio-komori košta 174.000 kuna i teško da si to mogu priuštiti i oni s „povlaštenim“ mirovinama. No tu je životno osiguranje uz koje se trošak spušta na samo 200 kuna mjesečno.

Kako prosječan pogreb u Sjedinjenim državama košta 42.000 kuna (prema podacima Daily stara), zamrzavanje bi u skorijoj budućnosti trebalo biti puno isplativije. “Što je više korisnika, cijena će biti pristupačnija pa bi se u skoroj budućnosti trebalo birati između kremiranja, pogreba i zamrzavanja”, zaključuje ovaj poduzetnik na kojega se još niti jedan klijent nije požalio.

Krionika je postupak čuvanja ljudskog tijela na ekstremno niskim temperaturama do pronalaska lijeka ili metode oživljavanja u budućnosti. Prva osoba koja je podvrgnuta tom tretmanu je profesor psihologije dr. James Bedford. Krionika je izvedena 12. siječnja 1967., nekoliko sati nakon što je dr. Bedford umro od zatajenja bubrega.
Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.