Prati nas

Zdravlje

Igrališta za bake i djedove, zašto ne?

Vježbanje na čistom zraku u društvu vršnjaka zabavnije je od teretane koju hrvatski seniori još nisu prihvatili u potpunosti. Pri tome naglašavamo ovo ‘u društvu’, jer je usamljenost sve veći problem među ljudima starije generacije, bilo da su samci, bilo da su u braku.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Nekada ste djecu vodili na igralište, no danas djeca vode vas! Dobro, možda ne baš tako i možda ne u Hrvatskoj, ali diljem svijeta sve su popularnija igrališta za starije građane. A na njima su postavljene sprave na kojima se može njihati, pedalirati, udarati, preskakati. Ukratko, fitnes na otvorenom.

Prvo takvo igralište pojavilo se prije dvadesetak godina u Kini, a od tada su se proširila Azijom, Europom i Sjedinjenim Državama.


Razni „orbitreci“ i „bicikli“ na ovim igralištima pomažu starijima u održavanju pokretljivosti, snage i ravnoteže, a vježbanje na čistom zraku u društvu vršnjaka zabavnije je od teretane koju hrvatski seniori još nisu prihvatili u potpunosti. Pri tome naglašavamo ovo „u društvu“, jer je usamljenost sve veći problem među ljudima starije generacije, bilo da su samci, bilo da su u braku.

Osim toga, ovakva igrališta razvijaju i međugeneracijske odnose, jer se svi mogu zabavljati i vježbati na istom mjestu, a odrasli djeci mogu vlastitim primjerom pokazati važnost tjelovježbe.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP