Ne želim biti usamljena
foto: Pixabay

Nakon smrti partnera, izloženi smo većem riziku od mentalnog propadanja

Autor: • 23. 04. 2018. • Zdravlje484 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Stariji udovci i udovice dodatno su izloženi mentalnom propadanju, otkrilo je istraživanje na gotovo 7.000 sredovječnih i starijih muškaraca i žena. Pokazalo se tako da su u svim skupinama ispitanika starenjem opadale spoznajne funkcije, no češće i jače kod udovica i udovaca pa makar si našli i novog partnera.

Uz to, pokazalo se da je viši stupanj obrazovanja, ali i postojanje živog brata ili sestre, prava kočnica u opadanju ovih funkcija kod onih kojima je preminuo bračni drug. Istraživanje je objavljeno u stručnoj publikaciji American Journal of Geriatric Psychiatry.“Iznenadilo nas je koliko braća i sestre te obrazovanje utječu na zaštitu spoznajnih funkcija kod udovaca i udovica”, kazao je psiholog Giyeon Kim, znanstvenik s Chung-Ang Sveučilišta u Seulu.

Stres negativno utječe na mentalne funkcije, a udovci i udovice su pod pojačanim stresom, pokazalo je jedno američko istraživanje provedeno između 1996. i 2012. godine. Zbog toga teže pamte, sporije uče i lakše zaboravljaju.

Usamljenost povezana s udovištvom može biti uzrok mentalnog propadanja, kažu znanstvenici, a braća, sestre, djeca i prijatelji pomažu u održavanju društvenih kontakata i na taj način čuvaju mentalno zdravlje. Isti je slučaj i s visokoobrazovanim osobama koje imaju jaču mrežu poslovnih i socijalnih kontakata.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.