Prati nas

Vijesti

Papa Franjo protiv mržnje i osuda na društvenim mrežama

Gledam oko sebe i vidim oči koji zure na ekrane svojih mobitela i zabavljeni su time da na socijalnim mrežama pribijaju na križ greške onih drugih – bez ikakve milosti.

Objavljeno

|

Papa Franjo (foto: Edgar Jiménez, Wikimedia)

U svojim uskršnjim porukama papa Franjo dotaknuo se mnogih tema i još jednom pokazao da ide u korak s vremenom; ne samo da je  ukazao na netrpeljivost koja se širi društvenim mrežama, već je i upozorio na častohleplje koje se širi crkvenim hodnicima.

“Mnogo ljudi, čak i neki tvoji službenici puštaju da ih zaslijepi častohleplje i slave. Bog neka ljude spasi od kuge mržnje”, izjavio je papa Franjo predvodeći Križni put u Koloseju. Osvrnuo se i na negativne komentare kojima jedni druge zasipamo na društvenim mrežama: “Gledam oko sebe i vidim oči koji zure na ekrane svojih mobitela i zabavljeni su time da na socijalnim mrežama pribijaju na križ greške onih drugih – bez ikakve milosti.”

Franjo je noćas u Bazilici sv. Petra predvodio bdijenje tijekom kojeg je krstio nigerijskog prosjaka koji je u Italiji svojevrsni heroj, jer je golim rukama razoružao razbojnika. Pozvao je stoga kršćane da ne ostanu paralizirani nepravdama koje ih okružuju. Vjernicima je poručio da ne budu tihi i pasivni, poput prvih Isusovih učenika, već da se oslobode rutine i otvore vrata Bogu.

Istovremeno je kardinal Josip Bozanić pozvao na opraštanje i pomirbu. “”I onda kada nam je možda nelagodno učiniti prvi korak, kad nam je ponekad teško pokrenuti se u najbližoj sredini, u obitelji, u zajednici s kojom redovito živimo, upravo tada ne zaboravimo da je prvi korak već učinio netko drugi – Bog koji je nama oprostio. Oprostiti ne znači jednostavno pokopati ono što pripada prošlosti. Opraštanje je uskrsnuće, to jest početak novoga života”, poručuje kardinal te poziva vjernike da se ne povlače u sebe i ne gube povjerenje “jer nema situacije koju Bog ne može promijeniti svojim opraštanjem”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.