Prati nas

Vijesti

Papa Franjo protiv mržnje i osuda na društvenim mrežama

Gledam oko sebe i vidim oči koji zure na ekrane svojih mobitela i zabavljeni su time da na socijalnim mrežama pribijaju na križ greške onih drugih – bez ikakve milosti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Papa Franjo (foto: Edgar Jiménez, Wikimedia)

U svojim uskršnjim porukama papa Franjo dotaknuo se mnogih tema i još jednom pokazao da ide u korak s vremenom; ne samo da je  ukazao na netrpeljivost koja se širi društvenim mrežama, već je i upozorio na častohleplje koje se širi crkvenim hodnicima.

“Mnogo ljudi, čak i neki tvoji službenici puštaju da ih zaslijepi častohleplje i slave. Bog neka ljude spasi od kuge mržnje”, izjavio je papa Franjo predvodeći Križni put u Koloseju. Osvrnuo se i na negativne komentare kojima jedni druge zasipamo na društvenim mrežama: “Gledam oko sebe i vidim oči koji zure na ekrane svojih mobitela i zabavljeni su time da na socijalnim mrežama pribijaju na križ greške onih drugih – bez ikakve milosti.”


Franjo je noćas u Bazilici sv. Petra predvodio bdijenje tijekom kojeg je krstio nigerijskog prosjaka koji je u Italiji svojevrsni heroj, jer je golim rukama razoružao razbojnika. Pozvao je stoga kršćane da ne ostanu paralizirani nepravdama koje ih okružuju. Vjernicima je poručio da ne budu tihi i pasivni, poput prvih Isusovih učenika, već da se oslobode rutine i otvore vrata Bogu.

Istovremeno je kardinal Josip Bozanić pozvao na opraštanje i pomirbu. “”I onda kada nam je možda nelagodno učiniti prvi korak, kad nam je ponekad teško pokrenuti se u najbližoj sredini, u obitelji, u zajednici s kojom redovito živimo, upravo tada ne zaboravimo da je prvi korak već učinio netko drugi – Bog koji je nama oprostio. Oprostiti ne znači jednostavno pokopati ono što pripada prošlosti. Opraštanje je uskrsnuće, to jest početak novoga života”, poručuje kardinal te poziva vjernike da se ne povlače u sebe i ne gube povjerenje “jer nema situacije koju Bog ne može promijeniti svojim opraštanjem”.

.

Vijesti

Epidemiološke mjere ne biralištima su stroge, ponesite svoju kemijsku olovku

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Počeli su parlamentarni izbori na biralištima u Hrvatskoj. Pred nekim biračkim mjestima zabilježene su redovi, no ne čeka se previše, govore nam građani koji već obavili svoju građansku dužnost.

Prema dostupnim podacima, za glasanje se prijavilo oko 500 građana koji su u samoizolaciji i za njih će biti organizirano “biralište na kućnom pragu”.


Na službenim biralištima propisane su stroge epidemiološke mjere za birače, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača i predstavnike medija.

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke) više puta prebrisati dezinficijensom.

I promatrači moraju dezinficirati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP