Prati nas

Vijesti

Zašto je OECD objavio da je Hrvatska obećana zemlja za umirovljenike?

OECD tvrdi umirovljenici u Nizozemskoj dobiju 101 posto noga što su zaradili za radnog vijeka, Turci ostvare 102 posto, dok Hrvati kroz mirovine dobiju čak 129 posto.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a koje je objavio Svjetski ekonomski forum, umirovljenici u Nizozemskoj dobiju 101 posto onoga što su zaradili za radnog vijeka, Turci ostvare 102 posto, dok Hrvati kroz mirovine dobiju čak 129 posto.

Hrvati su prema tim podacima na samom vrhu ovog umirovljeničkog Olimpa. No ni danas nije posve jasno kakvom se računicom poslužio OECD da bi došao do ovog rezultata.


“Jedino ako je ovo pokušaj da se masa isplaćenih mirovina od umirovljenja do kraja života usporedi s masom isplaćenih plaća od početka do kraja radnog vijeka. No i tada omjer ne bi mogao ići preko 100%. Naime, Hrvati u prosjeku rade kratko (malo više od 30 godina), ali u mirovini ne mogu biti toliko dugo, jer bi to značilo da nam je očekivani životni vijek kao Japanaca, a prosječna mirovina veća od prosječne plaće. Ne bi išlo. Mora da postoji neka metodološka kvaka zbog koje je ovaj prikaz upitan, ako već nije fingertip error. U pogledu visine mirovina nema tajni, tu se sve redovito objavljuje. Povlaštene i braniteljske nemaju tolike udjele u ukupnim mirovinama da bi bitno remetile prosjeke, a i točno se znaju prosjeci”, napisao je jedan od najuglednijih domaćih ekonomista Velimir Šonje, prenosi Express.

Ekonomist Ivica Brkljača je pak pojasnio kako je vjerojatno riječ o izračunu net replacement rate (NRR) u kojeg je OECD prvi puta uključio Hrvatsku.

“NRR se najčešće računa tako da se pretpostavi prosječna plaća i gleda omjer prve mirovine i zadnje plaće za osobu koja ide u mirovinu s punim stažem. Dakle, to nije omjer prosječne plaće i prosječne mirovine nego je omjer koji je u pravilu malo veći, u Hrvatskoj je sada valjda negdje oko 40-43% ali ne može biti preko 100%. Međutim, OECD je predobar da bi napravio takvu pogrešku, pa pretpostavljam da je pogrešku u tumačenju napravila osoba koja je pisala tekst”, zaključio je Šonje.

.

Vijesti

Pavić o nasljedniku: Josip je smiren, napadaju ga neradnici iz Mirovinskog

‘Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.’

Objavljeno

|

Autor

Bivši ministar rada i novi ministar regionalnog razvoja i europskih fonodova Marko Pavić iza N1 televiziju istaknuo je da je kompetentan za novi posao jer je i u bivšem ministarstvu nadgledao europski socijalni fond.

Kaže kako je od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u tekućem financijskom razdoblju vodio dvije milijarde kroz Ministarstvo rada i europski socijalni fond. “Tako da poznajem strukture i podigli smo ugovorenost što govori da sam uspješno radio na europskom socijalnom fondu.”


Za svog nasljednika Josipa Aladrovića kaže da je dobro vodio HZMO, a kaže da su kaznenu prijavu protiv njega podignuli neradnici iz HZMO-a te da je ona odbačena. “Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP