Prati nas

Vijesti

Bojana Guberac: Moj otac nije poginuo da bi se meni branila ženska prava

Teško mi je povjerovati da je moj otac umro da bi se meni danas nešto branilo. Mogu samo govoriti u svoje ime kakva je Hrvatska u kojoj želim živjeti. To je zemlja bez mržnje i podijeljenosti, od čijih se posljedica oporavljamo.

Objavljeno

|

Bojana Guberac (foto: Građanke i građani Rijeke / Facebook)

Kolegica Bojana Guberac, novinarka, progovorila je za stranicu Građani i građanke Rijeke o manipulacijama činjenicama koje se često podmeću kroz medije, a u konkretnom slučaju radi se o borbi za ženska prava. Bojana je među posljednjim bebama rođenim 91. godine u vukovarskom rodilištu prije nego su počela granatiranja pa je s dva mjeseca starosti došla živjeti u Rijeku.

„Unatrag par godina često čujemo da su žene koje se bore za ženska prava redom ‘lezbijke, četnikuše i komunjare’. Ne uklapam se niti u jednu od tih etiketa, iako, naglašavam, zaista mi ne smeta u borbi za ideale boriti se s različitim ženama koje su lezbijke, Srpkinje ili imaju različite političke stavove od mojih. To je divan pluralizam“, objasnila je Guberac.


„Iako ne volim etikete, zalijepit ću sebi tu etiketu. Ja sam dijete poginulog branitelja. Osjećam potrebu da progovorim o tome, jer mi dugi niz godina smeta da se u ime mog oca i u ime ostalih branitelja koji nisu s nama, skupljaju politički bodovi. Tako određene skupine ljudi koriste mrtve ljude da bi se izborile za svoje ideale. Ne osjećam se kompetentnom govoriti što bi moj otac danas htio i kakva je to Hrvatska koju bi on volio vidjeti“, opisuje Bojana Guberac pa dodaje:

„Teško mi je za povjerovati da bi netko u onim ratnim vremenima, dok je razmišljao hoće li mu obitelj preživjeti, mislio o ženskim pravima. Teško mi je povjerovati da je moj otac umro da bi se meni danas nešto branilo. Mogu samo govoriti u svoje ime kakva je Hrvatska u kojoj želim živjeti. To je zemlja bez mržnje i podijeljenosti, od čijih se posljedica oporavljamo. Želim Hrvatsku u kojoj vlada mir i ljubav, tolerancija, međusobno uvažavanje, Hrvatska u kojoj određene skupine ljude ne brane drugima nešto samo zato što je to drugačije od njihovih uvjerenja i svjetonazora. Zaista mislim da se Hrvatske treba oporaviti od te mržnje i vjerujem da možemo to. Marširajte za mir i ljubav, marširajte za slobodu.“

Pogledajte kako su “Žene u crnini” sjele pred Hod za život (foto: Sandro Bura)

.

Vijesti

Hrelja piše zakonski prijedlog. ‘Omogućite umirovljenicima puno radno vrijeme!’

Ne očekuje podršku od Vlade, no spreman je za borbu svim sredstvima. Kako kaže, ako treba i građanskim neposluhom te dolaskom umirovljenika premijeru pod prozore.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja objavio je da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Riječ je o ispravljanju nepravde na koju već duže vrijeme upozorava i Sindikat umirovljenika Hrvatske, budući da je mogućnost punog radnog vremena uz zadržavanje mirovine dana samo nekim umirovljenicima.

“Želimo omogućiti da umirovljenici rade bez četverosatnog limita, pogotovo zato što se nakon šest godina primjene odredbe o radu umirovljenika pokazalo da njihov rad nije nikakva bauk niti ugrožava zapošljavanja mladih”, kaže Hrelja.


Ove je godine, objavio je, radilo svega 11.000 umirovljenika, što znači da ova skupina građana nije opasnost za mlade na tržištu rada. Prijedlog ide u smjeru da svatko tko želi može raditi puno radno vrijeme. Osim toga, podsjeća, i umirovljenici koji rade uplaćuju doprinose, poreze i prireze čime pune državni i lokalne proračune.

Ovu inicijativu podupire i SDP, objavio je saborski zastupnik te stranke Arsen Bauk. Hrelja pak ne očekuje podršku od Vlade, no spreman je za borbu svim sredstvima. Kako kaže, ako treba i građanskim neposluhom te dolaskom umirovljenika premijeru pod prozore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP