Prati nas

Mozaik

Demografija: Kako je rasla Jugoslavija?

Za tri desetljeća puno se toga promijenilo u Jugoslaviji i mnogim promjenama i uspjesima se ponosimo danas. Vrlo su zanimljive promjene u osobnoj karti Jugoslavije. Ona je danas osrednje velika zemlja.

Objavljeno

|

screenshot: TVMyCentury

“Za tri decenije mnogo što šta se izmenilo u Jugoslaviji, i mnogim promenama i uspesima se ponosimo danas.  Vrlo su zanimljive promene u ličnoj karti Jugoslavije. Ona je danas osrednje velika zemlja. Na njenoj teritoriji od 255.804 kvadratnih kilometara živi blizu 23 miliona ljudi”, pisao je 1978. godine Kekec. Tekst “Kako je rasla Jugoslavija”, prenosimo u cijelosti.

Da bismo se podsetili kako je rasla Jugoslavija vratićemo se u njenu ne tako daleku prošlost. Posle rata, za vreme prvog popisa stanovništva 1948. godine, Jugoslavija je imala 15,772.000 stanovnika, a 1977. godine 21.767.000 ili gotovo za šest miliona više, što je ravno stanovništvu nekih manjih evropskih i afričkih zemalja.


Takav rast stanovništva povećao je i gustinu naseljenosti. Na primer 1948. godine imali smo 62 stanovnika po kvadratnom kilometru, a 1977. godine 85 stanovnika. Prateći kretanja povećanja broja stanovnika statističari su izveli i neke dugoročnije prognoze.

Ove godine, prema proceni, Jugoslavija će imati 21.914.000 stanovnika.

1980. godine – 22.299.000 stanovnika,

1984. godine – 23.053.000 stanovnika,

1988. godine, dakle za jednu deceniju – više od 23.700.000 stanovnika.

Na hiljadu stanovnika 1947. godine rađalo se 26,7 beba dok se taj broj u 1977. godini smanjio na 17,7 živorođene dece. Međutim, ako se broj rođene dece smanjio, znatno je smanjena i smrtnost. Na hiljadu stanovnika pre trideset godina umiralo je 12,8 a lane 8,4.

Danas Jugosloveni žive za 17 godina duže nego pre tri decenije. Srednje trajanje života iznosilo je 1948. godine 50,9 a od 1970. do 1975. godine 67,6 godina. Tome je doprineo viši standard i bolji uslovi života, kao i neuporedivo bolja zdravstvena zaštita.

Najduže žive Crnogorci

Prateći podatke o trajanju života po republikama i pokrajinama, saznajemo da:

Najduže žive Crnogorci, čiji je prosečan vek života 71,6 godina, zatim stanovnici uže Srbije (69,4), Vojvodine (69,1), Slovenije (69), Hrvatske – (68,8), Makedonije (67), Bosne i Hercegovine (65,9), Kosova (64,9 godina života).

Žene u proseku duže žive za 4,8 godina nego muškarci. Prema podacima prikupljenim od 1970. do 1972. godine muškarci su prosečno živeli u Jugoslaviji 65,4 godine a žene 70,2 godine. Prema popisu iz 1971. godine u našoj zemlji je živelo deset miliona muškaraca i deset i po miliona žena.

Jugoslovensko stanovništvo među najmlađim u Evropi

Ova nesrazmera između muškog i ženskog dela stanovništva potiče još iz drugog svetskog rata u kome je poginulo mnogo više muškaraca nego žena, a žene i duže žive. Statistika je zabeležila da je 1948. godine na 926 muškaraca dolazilo 1.000 žena. Međutim, taj raskorak se nešto popravio u korist muškaraca, pa je 1974. godine na 966 muškaraca dolazilo 1.000 žena.

Jugoslovensko stanovništvo je mlado, među najmlađim je u Evropi. Na primer, 1976. godine prosečna mladost ili starost svih jugoslovenskih muškaraca iznosila je 31 godinu, a žena 33 godine. Smanjivanje rađanja i opadanje smrtnosti je karakteristična pojava za razvijene zemlje. Recimo još samo i to da Jugoslavija prema proceni ima 22.681.000 stanovnika.

/Kekec, 1978./ Yugopapir/

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, dostojanstveno i samostalno.

Cijelo selo pretvoreno je u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP