Prati nas

Aktivno starenje

‘Kriza srednjih godina’ ili ‘neprestano izvanredno stanje’

Dogodi se to tako između četrdesete i pedesete godine da iznenada postanemo zasićeni vlastitim životom, počnemo se pitati kakvog to sve ima smisla i kako bi nam stajala neka posve druga frizura. Ako imamo novca, kupit ćemo ludi auto ili motor. A ako nemamo, samo ćemo se početi ekstravagantno oblačiti.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako prepoznati krizu srednjih godina?
foto: Pexels.com

Spisateljica Marian Keyes objavila je novu knjigu ‘The Break’ u kojoj se uhvatila u koštac s pojmom svima nama jako dobro poznatim: kriza srednjih (ili možda zrelih?) godina. Marian također želi da znate da, unatoč njezinoj duhovitoj knjizi, ta tema uopće nije smiješna.

“Željela sam ispraviti neke pogreške koje se često rade u romanima i novelama s tom temom. Naime, muškarca u srednjim godinama često se portretira kao potpunu budalu, smiješan karakter koji bježi s 19-godišnjakinjom koje zapravo nije zainteresirana za njega već za njegov novac. Onda taj lik kupi bijesni auto za koji je prestar i zapravo svi ga stalno ismijavaju. Svi smo čitali takve romane. I ja sam ih puno pročitala, a možda sam takav jedan i napisala”, kaže Keyes.


Naravno, takve su stvari opisane u knjigama jer se događaju i u svakodnevnom životu. Svi poznajemo barem jednog takvog muškarca, no Keyes naglašava da u svemu tome ima nešto vrlo tragično. “Nitko ne prolazi kroz krizu srednjih godina a da ne osjeti očaj, strah i zbunjenost. Ne volim izraz ‘kriza srednjih godina’ jer implicira da postoji to neko vrijeme poslije srednje dobi kad sve to naprosto prestaje. Više volim pojam ‘neprestano osobno izvanredno stanje’ koji bolje opisuje taj osjećaj napetosti koji se samo gomila.”

I dok Keyes naglašava da je sve to tragično, ne može se osporiti da ima i više od nekoliko smiješnih trenutaka jer je kriza srednjih godina tako nedostojanstvena. “Zbog toga i kupujemo smiješnu odjeću koja nam ne paše, ostavljamo stabilne veze i tražimo nekog mlađeg ili napravimo neku ludost s kosom. Za povratak dostojanstva najčešće nam treba nekoliko godina. Kad sam napunila 44 godine, kupila sam banjo. To je bilo mnogo jeftinije nego Porsche, a i dostojanstvo sam povratila mnogo brže. Zapravo, još ga vraćam”, kaže Keyes.

O čemu se u knjizi radi…

Amyn suprug Hugh obavijesti je da je NE ostavlja. I dalje je jako voli, pa samo uzima kratki odmor od njihovog braka, djece i, najvažnije, od njihovog zajedničkog života. Uzeo si je šest mjeseci za lutanje Azijom i Amy ne može poduzeti niti reći ništa u vezi s tim. Da, to je kriza srednjih godina, ali nije konačan prekid. Barem ne za sada. No Amy ne bi bila Amy da ne počne razmišljati što se sve može dogoditi u šest mjeseci. Kad se Hugh vrati – a vratit će se! – hoće li to uopće biti isti čovjek? I hoće li ona biti ista žena?

Knjiga je zasad dostupna samo na engleskom jeziku.

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP